Gelezen: Nacht in Parijs – E.O. ChiroviciGelezen

9789400509856

Begin 2017 mocht ik E.O. Chirovici interviewen naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Boek der Spiegels. In dat interview vertelde de auteur onder andere dat hij de vraag waarom een misdaad wordt gepleegd veel interessanter vindt dan wie de dader is. Hij noemde zijn boek dan meer een Whydunit dan een Whodunit. Dat is precies ook een mooie omschrijving voor het boek Nacht in Parijs. Hierin spelen menselijke motieven en de manier waarop zij gebeurtenissen onthouden een belangrijke rol.

E.O. Chirovici heeft veel onderzoek gedaan naar hoe onze hersenen werken en hoe het kan dat personen die hetzelfde meemaken zich dit later totaal anders kunnen herinneren. Zo zeer zelfs dat er totaal verschillende versies ontstaan van één en dezelfde gebeurtenis. En hoe weet je als buitenstaander dan wie de waarheid spreekt en wat eigenlijk de waarheid is?
In zowel Boek der spiegels als in nacht in Parijs heeft hij dit op fascinerende en intrigerende wijze uitgewerkt.
Wanneer je zijn vorige boek gelezen hebt herken je dan ook de opbouw van het boek waarin binnen vele verhalen ergens de kern ligt van wat er echt gebeurd is. Net als in Boek der spiegels is er iemand die op onderzoek uitgaat en in de totale wirwar van informatie het overzicht dreigt kwijt te raken. Maar het verhaal is geheel eigen en nieuw en weet je van start tot einde geboeid en geïntrigeerd te houden.

In het boek vraagt een terminaal zieke oude man aan psycholoog James Cobb om hem te helpen herinneringen terug te brengen van 40 jaar geleden. De man weet nog dat hij met een vriend en vriendin in een hotelkamer was. En hij weet dat hij in de hotelkamer wakker werd met een dode vrouw in de kamer en een vermiste vriend. Het stuk daartussen is hij kwijt, hij kan zich daar niets van herinneren. Nu vlak voor zijn dood wil hij antwoord op de vraag die hem al 40 jaar kwelt: is hij een moordenaar?

James Cobb heeft een sympathieke indruk van de man gekregen en wil hem graag helpen. Maar helaas lukt het hem niet om de herinneringen terug te halen. Nadat de oude man overleden is blijft het verhaal hem intrigeren en gaat James proberen de waarheid naar boven te halen. Hij laat onderzoek doen, spreekt met vele mensen die de twee vrienden en de vermoorde vrouw gekend hebben. Hij vindt passages uit dagboeken en krijgt bergen informatie die voor geen meter met elkaar te rijmen zijn.

Het is zowel voor James als voor de lezer verwarrend hoe dezelfde gebeurtenissen totaal anders ervaren en beschreven worden door verschillende personen. Maar ook het beeld dat geschetst wordt van de drie personen die 40 jaar geleden in de hotelkamer waren is totaal anders. Wat is waar? Wat is er echt gebeurd? Er blijken heel veel veronderstellingen te zijn en maar bar weinig feiten.
James zet toch door omdat hij ondertussen helemaal in de ban is van het verhaal van 40 jaar terug en omdat hij het als psycholoog heel interessant vindt hoe de herinneringen van mensen werken. Hij en de lezer ervaren dat herinneringen vaak onjuist zijn, opgepoetst of verdrongen en veranderd worden.

Tijdens zijn zoektocht gaat hij heel langzaam ook zijn eigen herinneringen en acties onder de loep nemen. Hij gaat er bij stil staan hoe belangrijk het is om de consequenties te dragen van je beslissingen, en dat zet hem aan tot iets dat zijn leven totaal op zijn kop zet. Dat is heel subtiel opgebouwd en mooi in het verhaal verweven.

In het boek lees je verhalen in verhalen, krijg je het zelfde verhaal (of delen ervan) in verschillende uitvoeringen te horen. En zie je de hoofdpersonen van het drama van 40 jaar terug door de ogen van verschillende mensen.
Hierdoor blijf je als lezer in het ongewisse wat er nu klopt van wat je leest en wie er vermoord is, of er iemand vermoord is, waarom er iemand vermoord zou kunnen zijn en wie dan de dader is.

Er zijn meerdere plausibele mogelijkheden over wat er gebeurd is. En ook zelf had ik mijn ideeën hierover, iets wat ik altijd een goed teken vind want dat betekend dat ik echt betrokken ben bij het boek.
Uiteindelijk komt James achter de waarheid van de gebeurtenissen en blijkt wat mij betreft dat het waarom en de menselijke motieven veel interessanter waren dan het aanwijzen van een schuldige. Het einde geeft een duidelijk antwoord op wat er gebeurd is en waarom, maar er blijft genoeg over voor de lezer om een eigen mening te vormen over de personages. Ze zijn immers door vele ogen bekeken, beschreven en beoordeeld.

Achterflap

EEN NACHT IN PARIJS VEERTIG JAAR GELEDEN
DRIE VRIENDEN
TWEE LIEFDES
EEN MOORD

JMF-20170119-0013Op een regenachtige avond in New York geeft Prycholoog James Cobb een lezing over het terughalen van verborgen herinneringen.
Na afloop vraagt een oude man hem om hulp.
Deze terminaal zieke man, Joshua Fleischer, werd veertig jaar geleden wakker in een Parijse hotelkamer. In de kamer bevond zich het lichaam van een dode vrouw. Fleischer heeft geen idee wat er die nacht gebeurd is. Was hij een onschuldige aanwezige? Of is hij een moordenaar.

Mijn interview met E.O. Chirovici kun je hier vinden.

Boekgegevens

9789400509856

Titel :Nacht in Parijs
Auteur :E.O. Chirovici
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Augustus 2018
ISBN :9789400509856

2 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Mooi verslag Connie.
  En de vraag waarom iemand een misdaad pleegt, ja dat vraag ik mij heel vaak af, want er zit altijd een verhaal achter, een reden hoe iemand tot die daad komt.
  Ik ga dit boek dan ook op mijn nog te lezen lijst zetten.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.