9789463360098

Recensie: Fred wil ook naar school – Pépé SmitRecensie, 4 sterren

Fred, het hert is net wakker en wil net naar zijn ontbijtboom gaan om sappige blaadjes te gaan eten. Maar dan hoort hij een gek geluid en ziet hij in de bosjes een meisje waarbij er zomaar water uit haar hoofd loopt en er ontstaat een grappig gesprek
‘Hé wat grappig, er komt water uit je hoofd!’
‘Ja, duh,’ zegt het meisje, ‘ik huil omdat ik verdwaald ben.’
‘Huilen,’ zegt Fred,
‘nooit van gehoord.
En wat is verdwaald?’

Grappig en eigenwijs prentenboek met sfeervolle sprekende illustraties

Op de sfeervolle illustraties is goed te zien dat het meisje werkelijk tranen met tuiten huilt. Ondanks dat ze verdrietig is moppert ze wel dat Fred niets weet en niets geleerd heeft op school waarna ze weer heel hard gaat huilen. Zo hard dat Fred het niet meer kan aanhoren en beloofd haar naar de bus te brengen. Ook hier is het aan de illustratie perfect te zien wat er gebeurt.
Gezamenlijk gaan ze naar de bus en onderweg vertelt het meisje dat je op school Alles van Alles leert.
Bij de bus aangekomen staan de andere al kinderen keurig in de rij om de bus in te stappen en het meisje wil dat ook gaan doen. Maar dan roept Fred heel luid STOP en trekt aan de jas van het meisje. Hij wil OOK Alles van Alles leren en hij wil ook naar school.
Met weinig woorden en met een alleszeggende illustratie bedenken ze een plan. Met de laarzen en de jas aan van het meisje gaat Fred vermomd mee in de bus.
Zou de juf het zien?

JMF-20170416-0001De kinderen in de bus zien het wel. Ze kijken allemaal naar Fred maar ze zeggen niets. De juf heeft echter niets in de gaten en neemt de kinderen (en Fred) mee naar school. Een geheim voor de juf en een hert dat naar school gaat is iets wat de kinderen vast wel kunnen waarderen. Net als de grappige situatie die in de klas ontstaat omdat de juf nog steeds niets door heeft
In de klas is gelukkig een plekje vrij omdat er een kind ziek is. Hé,’ zegt de Juf tegen Fred, ‘ben je weer beter, Bertje? Ik kan aan je neus wel zien dat je flink verkouden bent geweest.’
Dikke pret natuurlijk voor de jonge lezer en herkenning want misschien zit hij / zij al op school of gaat bijna naar school. De illustraties geven een echt schoollokaal weer, maar nu dan met een hert in de klas. Lekker een beetje gek en leuk dat de Juf maar niets door heeft.

Tot de rekenles begint en de Juf aan “Bertje” vraagt hoeveel appels je hebt als je er 1 heb en er nog 1 bij krijgt. Ze is duidelijk niet blij als Fred antwoordt “lekker veel” en dat is goed te zien op de illustraties. Een stralende Fred en een verbijsterde Juf.
Ze zegt tegen Fred dat hij niet zo gek moet doen en daaruit ontstaat een grappige spraakverwarring waardoor Fred nu denkt dat hij alles weet. Tevreden en blij springt hij uit het raam en gaat terug naar het bos. De klas laat hij achter in chaos en gelach, wat in tekst en beeld erg vermakelijk is.

JMF-20170416-0002Een grote illustratie over twee pagina’s laat zien hoe Fred terug naar het bos holt met de nieuwe kennis in z’n hoofd.
Het is grappig en vertederend om te zien hoe blij Fred is met wat hij weet terwijl hij er in het echt niets van snapt. Maar dat dat helemaal niets geeft blijkt mooi uit het einde van het verhaal. Heel tevreden en gelukkig eet hij met zijn vriend Konijn vele appels terwijl ze denken dat ze aan het rekenen zijn. En ook deze vreugde en het gezellig samen zijn spat weer van de pagina’s af.

Fred wil naar school is het derde boek over het eigenwijze hert Fred. De eerste twee delen heb ik niet gelezen maar dit vind ik een heerlijk voorleesboek met de nodige humor en eigenwijs gedrag dat jonge kinderen zeker kunnen waarderen. De illustraties geven de sfeer erg goed weer en vertellen zonder woorden het hele verhaal. Leuk voor als kinderen na het voorlezen zelf het verhaal gaan “lezen”.
Het taalgebruik is prima voor jonge kinderen, geen moeilijke woorden en korte zinnen. En het is spreektaal die gebruikt wordt zodat de gesprekken heel natuurlijk over komen.

Boekgegevens

9789463360098

Titel :Fred wil ook naar school
Auteur :Pépé Smit
Uitgever :De Harmonie
Verschenen :Maart 2017
ISBN :9789463360098

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789463360098′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.