9789021563732

Gelezen: Het energieke vrouwen voedingskompas – Marjolein DubbersGelezen

Marjolein Dubbers draagt Het energieke vrouwen Voedingskompas op aan alle vrouwen die de verantwoordelijkheid voor hun fysieke en mentale gezondheid in eigen hand nemen. In het boek spreekt zij de lezers dan ook persoonlijk aan om hen te helpen bij het vergaren van meer kennis over voeding, met het krijgen van meer inzicht en bewustwording over de invloed van voeding en met het aanreiken van tips voor een gezonde levensstijl.

In haar boek schrijft ze hier over:

  • Het Voedingskompas is mijn advies aan alle vrouwen die hun hormonen in balans willen brengen. Daar begint de reis naar meer vitaliteit en gezondheid. Een gezond lichaam kan het leven voor je creëren dat je wil.
  • Het doel van dit boek is om jou als vrouw met je hormonen te laten samenwerken en je vitaal en gezond minstens 85 te laten worden.

Tot op alle leeftijden kan haar boek dus helpen, dat is ook de reden dat ze ook uitgebreid op de overgang in gaat. Omdat dit een periode is waarin veel vrouwen allerlei gezondheidsklachten ervaren die worden toegeschreven aan onze hormonen.

Het boek bestaat (naast o.a. inleiding en index) uit twee delen.

  • In het eerste deel, “Hormonen – De sleutel naar vitaliteit en gezondheid”, lees je wat de belangrijkste hormonen zijn en hoe ze samen werken. Marjolein Dubbers legt uit welke symptomen bij een bepaalde hormoonbalans horen. En ze geeft wat eerste tips om aan de slag te kunnen.
    De titels van de hoofdstukken zijn: Vrouwen zijn echt anders / Werk slim samen met je hormonen / Ben jij ondervoed? / Niet ieder pontje gaat door het mondje.
  • In deel twee, “Het energieke vrouwen Voedingskompas”, lees je over het basisprincipe van het boek en over de 7 richtingaanwijzers van het Voedingskompas. Er wordt gesteld dat wanneer je alle richtingaanwijzers volgt je hormonen in balans zullen komen. Bovendien krijg je meer energie en kunnen klachten verdwijnen en wordt het gemakkelijker om je gezonde gewicht(terug) te krijgen. Tussendoor staan er regelmatig recepten.
    De titels van de hoofdstukken zijn: Het basisprincipe / Wijzer 1. Eet en drink zoals de natuur het ons geeft / Wijzer 2. Wees niet bang voor gezonde vetten. / Wijzer 3. Pioniers eten volop plantaardig / Wijzer 4. Wees slimmer dan zoetigheid./ Wijzer 5. Koemelk is voor kalfjes. / Wijzer 6. Darmen houden niet van gluten. / Wijzer 7. Eet met veel variatie (maar niet te veel)

Deze hoofdstukken geven al een goed beeld wat je van het boek kunt verwachten. In de persoonlijke, duidelijke en inspirerende inleiding vertelt de auteur hoe het boek in elkaar zit en wat haar inspiratie was om dit boek te schrijven.
Door de pakkende titels, de prettig lezende inleiding en de mooie layout van het boek was mijn eerste indruk erg positief.
En dat is zo gebleven. Het is een boek dat ik iedereen aan kan raden die geïnteresseerd is in de werking van voeding op je hormonen.

Het is niet zomaar iets wat Marjolein Dubbers van je vraagt wanneer je haar 7 richtingaanwijzers gaat volgen. Het lijkt mij dat het veel inzet en doorzettingsvermogen kost en waarschijnlijk zullen de meeste mensen hun levenswijze drastisch om moeten gooien. Voor mij is het dan ook te veel van het goede om mijn schouders er onder te gaan zetten en het te proberen. Zo zie ik mezelf nog niet zonder zuivel of gluten door het leven gaan. Bovendien lijkt het me een best intensieve manier om met je voeding om te gaan waarvan de kosten hoger liggen dan bij de gebruikelijke boodschappen.

Dat neemt niet weg dat ik het boek met veel interesse en met plezier gelezen heb en er zeker genoeg tips uitgehaald heb.
Het fijne van Het energieke vrouwen Voedingskompas is dat het heel prettig leest, en dat je beetpakt en verder laat lezen. Het gebeurde regelmatig dat ik van plan was om weer een klein stukje uit het boek te lezen en veel meer las dan ik van plan was. Ondanks de vele informatie weet het namelijk te boeien en leest het vlot.
Het boek weet ook te raken aan wat er in je dagelijkse leven gebeurt zodat het dichtbij je komt en herkenning oproept. Ook vind ik het prettig dat Marjolein Dubbers benadrukt dat iedereen uniek is en dat je dus moet zoeken naar wat bij jou goed werkt. “Probeer uit en ontdek” schrijft ze en dat lijkt me een prima advies.

Om het boek goed en aandachtig te lezen ben je best wel even bezig, gelukkig dus maar dat het zo prettig leest. Maar het is door de ruime layout en het verschil in kleuren en de vele foto’s ook een fijn boek om door te bladeren en net dat stukje te lezen dat je aandacht trekt. Zeker ook omdat er ook recepten tussendoor staan en kleine stukjes tekst met interessante weetjes
Heel handig hierbij vindt ik de pagina’s “Om te onthouden”. Hier staat kort samengevat wat je in de pagina’s ervoor gelezen hebt. Handig om zo even alles samengevat te zien of wanneer je iets snel terug wil zoeken. En voor de snellezers die eerst een algemene indruk willen krijgen van het boek voordat ze zich erin verdiepen is dit ook handig. Lees alle “Om te onthouden” en krijg zo een (beperkte) samenvatting.

Al met al vind ik dit boek zeker de moeite waard of je nu wel of niet deze manier van met voeding omgaan gaat volgen of niet.

Achterflap

HET ENERGIEKE VROUWEN VOEDINGSKOMPAS IS DE HANDLEIDING VOOR MEER ENERGIE EN EEN BETERE GEZONDHEID.

Een schat aan kennis en waardevolle tips: Het energieke vrouwen Voedingskompas is de ultieme gids voor iedere vrouw om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft.

Voeding heeft een grote invloed op de vrouwelijk hormoonhuishouding. Door je voeding aan te passen verander je je hormonen. Dit boek geeft hiervoor de concrete handvaten. Als je begrijpt hoe hormonen werken, krijg je de regie over je energie en gezondheid terug, zowel fysiek als mentaal.

Boekgegevens

9789021563732

Titel :Het energieke vrouwen Voedingskompas
Auteur :Marjolein Dubbers
Uitgever :Kosmos
Verschenen :December 2016
ISBN :9789021563732

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789021563732′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je wat meer wilt weten over het boek dan kun je mijn bespreking van het boek […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.