Gelezen: Ik ben niet vermist – Kashelle GourleyGelezen

9789045327198

Dit jeugdboek begint met een poster waarop een afbeelding van een hond staat en deze tekst:

VERMIST, geliefde bruine bastaard, laatst gezien met zijn riem en favoriete wollen trui, luistert naar …..niemand, gewicht veel om van te houden. Gevonden ? Bel alstublieft naar (06) 555 2210

Een pakkende start voor een prentenboek voor jonge kinderen, maar gelukkig blijkt het op de eerste pagina al dat het allemaal wel mee valt. De jonge lezer wordt aangesproken door de hond op de poster. Hij vertelt dat hij helemaal niet vermist is. Buddy (dat is zijn naam) had er genoeg van om een binnen hond te zijn en heeft behoorlijk wat klachten. Buddy is er vandoor gegaan om een echte vrije hond te worden.

In aansprekende en kleurrijke illustraties zie je als lezer wat Buddy vertelt. Zijn uitdrukkingen van ongenoegen wanneer hij vertelt waarom hij ontsnapt is zijn zeer sprekend. Wanneer Buddy in de tekst een aantal punten waarover hij klachten heeft opnoemt, zie je dat in kleine illustraties terug. Als jonge lezer zie je precies gebeuren wat er in de tekst beschreven staat. Dit is erg leuk gedaan en zo kan het kind na het voorlezen gemakkelijk het boek “zelf lezen“.

Het idee vind ik erg grappig maar de uitvoering in het boek wat minder. Buddy is pagina’s achter elkaar alleen maar aan het klagen. Zonder een hint dat er misschien toch ook wel leuke dingen waren bij zijn baasje of een tikje humor om de angel uit al zijn gemopper te halen.
Voor kinderen die zelf een huisdier hebben lijkt het me niet fijn om als baasje zo helemaal afgekraakt te worden. Ze kunnen zich hier daadwerkelijk zorgen om gaan maken.

Uiteindelijk ziet Buddy zijn oude baasje met een nieuwe hond en begint zich dan wat leuke momenten te herinneren. Ook dit wordt weer met vrolijke en sprekende illustraties ondersteund.
Maar dan ziet hij tot zijn opluchting dat ze alleen maar aan het oppassen is en merkt Buddy dat hij gemist wordt.

Na met zich zelf overlegd te hebben gaat hij terug en is daar blij mee. Hij noemt het dat relaties draaien om compromissen sluiten. Een wat lastig taalgebruik voor jonge kinderen.

Al met ben ik niet echt enthousiast over hoe het verhaal loopt, al vind ik het idee goed en zijn de illustratie vrolijk en sprekend.

Achterflap

Hond Buddy is helemaal klaar met het huisdierenbestaan. De kleertjes, de verplichte trucjes voor hij een koekje krijgt en het allerergst: die verschrikkelijke lampenkapkraag der schaamte ….. hij heeft er genoeg van! Daarom ontsnapt hij, om zijn droom waar te maken om een ware Vrije Wolf te worden. Maar dan ziet hij zijn baasje (of wacht ex-baasje) met een nieuwe hond – en wordt hij onverwacht jaloers. Het enige wat hij wilde was wat ruimte om in alle rust te poepen, niet dat zijn ex- baasje hem volledig zou vergeten. Kan hij nog terug naar huis, of is hij voor altijd de gebeten hond?

Boekgegevens

9789045327198

Titel :Ik ben niet vermist
Auteur :Kashelle Gourley
Uitgever :Flamingo
Verschenen :Juli 2022
ISBN :9789045327198

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.