9789026337956

Recensie: Uitgerekend wij – Monika PeetzRecensie, 3 sterren

Tom is een 29 jarige wiskunde nerd die in Berlijn woont. Hij zou graag een vaste baan en een leuke vriendin willen hebben maar tot nu toe wil hem dat niet lukken. Iets wat zijn drie zussen tot zijn ergernis regelmatig bij hem inwrijven. Dat hij stappen aan het ondernemen is om toch de vrouw van zijn dromen te vinden gaat hij hen zeker niet vertellen. Zijn ex-zwager neemt hij wel in vertrouwen en die geeft hem de nodige adviezen. Maar doordat de wat structuurgevoelige en sociaal onhandige Tom deze adviezen wel erg letterlijk neemt komen er onverwachte problemen om de hoek kijken.

Tom weet precies wat hij van zijn toekomstige vrouw verlangt:
Mijn aanstaande moest in een cirkel van 25 kilometer wonen, een vaste baan hebben, het leeftijdsverschil mocht niet groter dan vijf jaar zijn, en ze moest ongetrouwd zijn. Het liefst was ze lid van een sportvereniging en hield ze van horrorfilms.
Met een speciaal rekenprogramma (dat alleen Tom snapt) heeft Tom berekend dat er 6 vrouwen in Berlijn wonen die hieraan voldoen. Om de zoektocht naar deze vrouwen te bespoedigen schrijft hij zich in bij een datingsite die gebruik maakt van wiskundige formules om mensen aan elkaar te koppelen.

Al snel vindt de dating site Lisa zijn (bijna) perfecte Match. Wanneer hij echter met Lisa afspreekt komt in plaats daarvan de moeder van Lisa opdagen die een man voor haar dochter zoekt. Grote pech want hij had Lisa graag ontmoet.
Maar dan ontmoet hij haar wanneer ze beide op dezelfde baan komen solliciteren. Tom weet zeker dat Lisa de ware voor hem is maar hoe kan hij Lisa daarvan overtuigen?
We hebben 94 % overeenkomsten en zij ziet me niet eens. Alsof ik onzichtbaar ben.

Uitgerekend wij is een vermakelijk en makkelijk te lezen boek. Een boek om even tussendoor te lezen en met een glimlach dicht te slaan. Heel verrassend is het niet en Tom weet ook niet helemaal te overtuigen. Wat hem overkomt en hoe hij reageert komt soms wat gekunsteld over en zijn manier van vertellen is regelmatig wat te breedsprakig.
Toch is het zeker de moeite, zolang je het boek maar niet vergelijkt met het Rosie project een boek met hetzelfde soort thema. Namelijk man zoek vrouw op basis van een wiskundige berekening. Don, uit het Rosie project, is perfect in z’n rol en weet de lezer totaal te overtuigen en het is een personage dat je in je hart sluit.

Tom kan hier helaas niet aan tippen maar heeft zeker een verhaal te vertellen dat je met plezier leest. De leukste stukken zijn echter niet de ontmoetingen en gesprekken met Lisa, er is weinig chemie tussen hen en je krijgt als lezer niet het gevoel dat deze twee erg de moeite zijn om te volgen.
Daarentegen zijn de interacties tussen Tom en een aantal andere personages van het boek juist wel de smaakmakers van het verhaal.

  • De drie zussen van Tom met ieder hun eigen gebruiksaanwijzing en Tom die het maar wat lastig vindt om zijn zussen te begrijpen (net als de rest van de vrouwelijke bevolking trouwens)
  • Zijn nerd-achtige nichtje die verrassend en anders uit de bocht komt dan de gemiddelde tiener en haar moeder hiermee tot wanhoop drijft maar het juist prima met Tom kan vinden
  • De bovenbuurvrouw van Tom en haar dochter met wie Tom vrienden wil worden maar dit zo onhandig aanpakt dat hij zwaar in de problemen komt.
  • Zijn ontspannen en praatgrage ex- zwager die hem van de nodige adviezen voorziet op liefdesgebied zonder rekening te houden met het karakter van Tom. En een klein liefdesverhaal tussen de zus van Tom en haar ex.
  • De baas en collega’s van Tom bij de bakkerij waar hij samen met Lisa moet vechten om slechts 1 baan. Hier blijkt goed hoe moeilijk Tom de sociale omgangsregels vindt wat leidt tot vermakelijke (maar voor Tom minder geslaagde) situaties
  • Met zijn contactpersoon bij het datingbureau gebeurt er ook genoeg om de aandacht vast te houden.

Hoe Tom probeert de stugge Lisa voor zich te winnen en vecht voor zijn baan. Samen met zijn plan om meer sociaal contact te maken door goede daden te verrichten levert dit een fijn, ontspannen en prettig lezend boek op.

Boekgegevens

9789026337956

Titel :Uitgerekend wij
Auteur :Monika Peetz
Uitgever :Ambo Anthos
Verschenen :April 2017
ISBN :9789026337956

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789026337956′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.