Gelezen: De vreemde – Harlan CobenGelezen

9789022590188

Op Netflix is de serie The Stranger te zien dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Harlan Coben. Bij uitgeverij Boekerij is in februari de filmeditie van het boek verschenen.
Ik heb zowel de serie gezien als het boek gelezen en beide zijn wat mij betreft een aanrader. De serie volgt heel goed het hoofdverhaal van het boek maar heeft ook wat (geloofwaardige) extra’s aan het verhaal toegevoegd. Nadat ik de serie gekeken had ben ik aan het boek begonnen en ik was heel benieuwd of het boek me nog zou kunnen boeien aangezien ik het plot van het verhaal al kende.
Dat was absoluut het geval door de prettige en vlotte schrijfstijl en de persoonlijke manier waarop de personages tot leven gebracht worden heb ik het boek met plezier gelezen.

In het boek worden de levens van een aantal mensen totaal overhoop gehaald wanneer een vreemde ze aanspreekt. Hij vertelt hen verpletterende / ontluisterende verhalen over de mensen die ze liefhebben. En helaas is wat hij vertelt de waarheid.
De hoofdpersoon in het boek is Adam, die gelukkig getrouwd is met Corinne en twee kinderen heeft. Hij krijgt te horen dat zijn vrouw haar zwangerschap en de miskraam van hun derde kind in scène gezet heeft.
Natuurlijk gelooft hij er aanvankelijk niets van, maar het blijft aan hem knagen. Als lezer voel je mee hoe dit hem van zijn stuk brengt en hoe hij aarzelt om de bewijzen te checken die hij van De vreemde kreeg. Heel begrijpelijk en onontkoombaar gaat Adam op onderzoek uit en ontdekt dat de man de waarheid sprak. Zijn persoonlijke gevoelens komen overtuigend over en trekken je helemaal het verhaal in.

Intrigerend, spannend en meeslepend

Wanneer hij woedend Corinne confronteert met wat hij te weten is gekomen reageert ze anders dan hij had verwacht. Ze zegt dat ze later pas wil praten en dat hier veel meer achter zit dan Adam denkt. Bovendien geeft ze een cryptische sneer aan Adam over geheimen. Vlak daarna krijgt hij een berichtje dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft en Adam voor de kinderen moet zorgen.
Adam heeft geen idee wat hij moet doen en hoe hij hier mee om moet gaan dus stort hij zich ter afleiding op het uitzoeken wie De Vreemde is. Dit is het begin van een gevaarlijke en zware periode in het leven van Adam waarin alles en iedereen die hij kent een rol lijkt te spelen.

In het boek worden beetje bij beetje een aantal personages in het dagelijks leven van Adam geïntroduceerd zodat je hem en de mensen waar hij mee omgaat goed leert kennen. Een aantal personages heeft een eigen persoonlijk verhaal dat ook de moeite is om te lezen. En daarnaast kunstig verweven is met het leven van Adam.
Ook krijg je zicht op een aantal andere slachtoffers van De vreemde en lees je vanuit het perspectief van deze man.
Er zijn volop aanwijzingen en hints in het boek over wat er allemaal speelt die je als lezer pas opvallen wanneer je meer aanwijzingen hebt en alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Dit is heel knap en subtiel gedaan.

De privéwereld en het onderzoek van Adam gaan steeds meer in elkaar overlopen. Maar ook de verschillende slachtoffers van De vreemde lijken verband met elkaar te houden. Wanneer Corinne niet terug komt en niets van zich laat horen lijkt ze vermist te zijn. Is er iets met haar gebeurd? De politie begint aan Adam vragen te stellen over Corinne. Of is ze onder gedoken vanwege de beschuldigen die nu tegen haar geuit worden? En kloppen die beschuldigingen wel. Adam denkt van niet en duikt ook hierin. Dit is niet zonder gevaar, want er vallen doden en er lijkt verband te zijn met De vreemde.
Alles loopt kriskras door elkaar en als lezer zie je langzamerhand verbanden ontstaan. Maar die zijn zo ingewikkeld en zijn zo met elkaar verweven dat het heel begrijpelijk is dat de betrokken personages er (nog) geen zicht op hebben.

Het verhaal dat zich ontwikkeld is intrigerend en vaak spannend en heeft uiteindelijk een goed uitgewerkt en overtuigend plot. Maar de grote kracht van het verhaal zit voor mij in de manier waarop de personages neergezet zijn. Je kunt hun emoties, gevoelens en de manier waarop ze reageren heel goed meevoelen. Waardoor ook de spanning in het verhaal een extra lading krijgt omdat je als lezer meegetrokken wordt in wat de personages meemaken.

Achterflap

Een vreemde spreekt Adam aan in de kroeg en haalt met een paar woorden zijn hele leven overhoop ‘Je had niet bij haar hoeven blijven. Corine heeft het allemaal verzonnen.
Ze was helemaal niet zwanger.’

Adam is in shock en durft zijn vrouw niet goed te confronteren. Maar eigen onderzoek maakt het steeds waarschijnlijker dat de man de waarheid sprak. Wat te doen! Hij houdt van zijn kinderen, ze zijn van hem. Wil hij wel meer weten?
Dan zegt Corinne dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft en laat ze Adam achter met de kinderen. Ze komt niet meer terug. Adam zet alles op alles om zijn vrouw terug te vinden en duikt in een uiterst gevaarlijke wereld.

Boekgegevens

9789022590188

Titel :The Stranger (De vreemde)
Auteur :Harlan Coben
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Februari 2020
ISBN :9789022590188

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.