9789045320953

Gelezen: Jill & Draak – Lesley BarnesGelezen

Jill & Draak is een prentenboek waarin een meisje het heft in eigen handen neemt wanneer het einde van het verhaal dat ze leest haar niet bevalt.
Een koning heeft met zijn grote leger een grote draak verslagen en in het boek staat dat iedereen nu nog lang en gelukkig leeft. Maar Jill ziet dat dit helemaal niet klopt want de draak is verre van gelukkig.
Ze spreekt de draak aan en vraagt waarom hij zo verdrietig is. De draak vertelt haar dat de koning een hekel aan hem heeft. De koning vindt dat de draak niets kan behalve zijn koninkrijk verbranden. Van Jill mag de draak wel bij haar komen wonen en dan gaan ze samen zoeken naar iets waar draak goed in is. Jill gaat hem al haar favoriete dingen laten zien en dan mag draak het ook proberen

JMF-20170318-0002Bloemschikken is geen succes en wordt één grote puinhoop. Ook bezig zijn met mode of trompet spelen is geen succes. En het organiseren van een theefeestje loopt ook niet goed af. De arme draak wordt er verdrietig van en ziet het niet meet zitten. Hij roept “Ik hoor nergens thuis! Het enige wat ik doe is alles verbranden met mijn vlammende hete adem.“.

Maar dan heeft Jill een origineel plan waarbij Draak juist die vlammende hete adem voor iets heel specials en lekkers kan gebruiken. Zonder vrees en met een vork in haar hand (die hoort bij het plan) gaat ze met Draak op pad naar de koning. Zal de koning nu Draak wel gaan waarderen en zal het verhaal nu een echt gelukkig einde krijgen?

Jill & Draak is een lief verhaal waarbij een klein meisje opkomt voor de grote draak en zich er niet bij neerlegt dat iedereen een hekel aan hem heeft. Ze weet iets te vinden waar hij heel erg goed in is en dat ook nog eens echt bij hem past. Daarna laat ze zich niet ontmoedigen wanneer het niet meteen lukt om de koning te overtuigen dat de draak een nuttige gave heeft. De koning twijfelt, en twijfelt nog een beetje en bouwt zo de spanning voor de kleine lezer goed op. Waneer de koning helemaal enthousiast is en de draak welkom is in zijn rijk is iedereen dan ook reuze blij. En dat is in tekst en beeld goed te merken. Jill kan tevreden zijn, nu hebben ze ALLEMAAL een gelukkig einde.

JMF-20170318-0001De illustraties zijn kleurrijk en Jill en de draak komen goed naar voren in beeld: een vrolijk slim meisje en een lieve grote verdrietige draak. Maar de illustraties met de koning en de ridders liggen me wat minder, die zijn wat druk en roepen wat minder sfeer op. Het geheel is zeker aangenaam en leuk om met kinderen te lezen en te bekijken. Zeker ook vanwege de grote uitvouwplaat waarop draak vuur mag spuwen om zijn nieuw ontdekte talent te tonen. Dit geeft wat extra’s en een grote vuurspuwende draak is toch wel indrukwekkend.
En het talent van de draak levert ook leuke illustraties op. Hij roostert namelijk met zijn vlammen boterhammen en maakt op de boterhammen portretten (die nog echt lijken ook). Geen wonder dus dat de koning dit geweldig vindt en Jill tevreden is. En zo kan ook de kleine lezer het boek tevreden dichtslaan. Om later nog eens te kijken naar de platen en ook als er niet voorgelezen wordt het verhaal te volgen aan de hand van de illustraties.

Achterflap

‘….. en ze leefden nog lang en gelukkig….’
Tenminste, dat is wat het boek van Jill haar probeert wijs te maken. Maar Jill ontdekt dat aan het eind van het verhaal één iemand helemaal niet zo gelukkig is. Draak wordt veracht door de Koning, want het enige wat hij kan is dingen verbranden, verschroeien en barbecueën.
Jill en Draak zijn de wanhoop nabij, tot Jill ontdekt dat Draak een zeer uniek en smakelijk verborgen talent heeft…..
Kan Jill ervoor zorgen dat het verhaal ook gelukkig afloopt voor Draak?

Boekgegevens

9789045320953

Titel :Jill & Draak
Auteur :Lesley Barnes
Uitgever :BBNC uitgevers
Verschenen :Februari 2017
ISBN :9789045320953

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045320953′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.