9789402723007

Blogtour / Interview met Corinne DuyvisInterview, Blogtour

Voor uitgeverij HarperCollins doe ik mee aan de Blogtour van “Op de rand van het niets” van Corinne Duyvis. Hiervoor mocht ik Corinne interviewen.

1. Kun je kort iets over jezelf en over “Op de rand van het niets” vertellen?

Ik ben één van die vreemde personen die 100% Nederlands is – geboren en getogen in Amsterdam waar ik nog steeds woon – maar toch boeken in het Engels schrijft. In de VS heb ik momenteel twee boeken uitgegeven (Otherbound en On the Edge of Gone) en in april komt mijn derde boek uit (Guardians of the Galaxy: Collect Them All). Mijn tweede boek is ondertussen naar het Nederlands vertaald en is hier vorige week op 14 maart door HarperCollins Holland gepubliceerd. Op de rand van het niets is een sci-fi young adult boek; het gaat over een komeet die de aarde verwoest, en hoe een familie hier in Amsterdam de impact probeert te overleven. Het is super spannend dat het nu ook hier te lezen is!

Verder hou ik van katten, stripboeken, superhelden, vechtsporten, en heb ik knal-rozepaars haar.  😊

2. Denise de hoofdpersoon in het boek is een leuke en moedige tiener met autisme. Waarom heb je er voor gekozen om je hoofdpersoon autisme te geven? En heb je al reacties gehad op het boek van mensen met autisme over hoe je Denise neerzet. Hoe waren die? Denk je dat iemand met autisme al de veranderingen aan zou kunnen die Denise meemaakt (het is al genoeg om iedereen zonder extra rugzak te verlammen)?

Er zijn weinig hoofdpersonen met autisme in boeken, en slechts een paar van die personages worden op een authentieke en respectvolle manier beschreven; ik was al jaren van plan om “ooit” een autistisch hoofdpersoon te schrijven, en het paste in termen van zowel thema als plot perfect bij dit verhaal.

Ik heb inderdaad al van meerdere autistische lezers gehoord, en tot nu toe zijn de reacties allemaal zeer positief. Voor velen was dit één van de eerste keren dat ze zichzelf werkelijk konden herkennen in een verhaal; ik heb zelfs van één of twee lezers gehoord dat ze het boek aan hun familie te lezen gaven, zodat die beter hun ervaringen konden leren begrijpen.

Zoals je al zegt: wat Denise meemaakt is heftig voor íedereen, autistisch of niet. Sommige mensen zónder autisme zouden het aankunnen, sommigen niet. Sommige mensen mét autisme zouden het aankunnen, sommigen niet. Condities als autisme kunnen ook voordelen met zich meebrengen – bijvoorbeeld wat betreft aanpassingsvermogen of doorzettingsvermogen, gezien je al bekend bent met tegenslag en een wereld die niet meewerkt.

Alle mensen – autistisch of niet – zijn zo verschillend van elkaar, met zulke andere ervaringen en vaardigheden, dat ik geen brede stellingen hierover kan maken. Het hangt puur van het individu en de situatie af.

3. Ik las dat je voornamelijk in het Engels schrijft en ben nieuwsgierig wat daar de reden van is?

Ja, het komt op veel mensen een beetje vreemd over! Het komt omdat ik als tiener begon te schrijven samen met wat online vrienden, en die waren allemaal Amerikaans/Engels, dus schreef ik automatisch in het Engels mee. Toen ik na een tijd besloot een boek te schrijven, was het eigenlijk vanzelfsprekend dat dat ook in het Engels ging; ik had toen al in geen jaren fictie in het Nederlands geschreven.

4. Het verhaal is mooi afgesloten maar laat ruimte voor een vervolg. Komt er (ooit) nog eens een deel 2? En waarom wel of juist niet.

Nee, er staat geen vervolg gepland. Het verhaal dat ik wilde vertellen is compleet. Er is zeker ruimte voor meer, en ik sta open voor een mogelijk vervolg als er ooit een idee zich ontwikkelt, maar in de tussentijd ben ik gewoon weer met nieuwe boeken bezig 😊

5. Welk personage in het boek (naast Denise)…

 • …vond je het leukst om over te schrijven?
  Sanne was verrassend leuk! Altijd grappig om iemand te schrijven die eigenlijk helemaal niet onder de indruk is van de hoofdpersoon, ha.
 • …vond je het moeilijkst om over te schrijven?
  De moeder van Denise. Ik moest zoveel dingen balanceren: de geschiedenis tussen haar en Denise, de ingewikkelde haat-liefde relatie, haarzelf als driedimensioneel persoon en haar persoonlijke problemen, en dan allemaal gefilterd door Denise, die natuurlijk niet een objectief persoon is in deze relatie.
 • …zou je in het echt willen ontmoeten?
  Iris lijkt me een super cool persoon.
 • …vinden je lezers het meest sympathiek?
  Mag ik echt niet Denise als antwoord geven hier? Ik heb zoveel positieve reacties op haar gekregen, wat natuurlijk een geweldig gevoel is. Naast Denise weet ik het eigenlijk niet. Ik denk Iris?
 • …hebben je lezers een hekel aan?
  Mensen zijn niet dol op de moeder van Denise. Wat niet zo’n grote verrassing is.
 • …zou je nog veel meer over willen schrijven?
  Hmm. Ik wil wel graag zien hoe het met Samira afloopt. Ik vond haar zo een sympathiek personage om over te schrijven, en met haar vaardigheden zal ze waarschijnlijk erg geliefd zijn.

6. Wat korte vragen tot slot zodat de lezers de auteur achter het verhaal wat beter leren kennen.

 • Wat is jouw favoriete apocalyptische boek?
  Ik twijfel tussen The Living door Matt de la Peña en This Is Not a Test door Courtney Summers.
 • Wat is je favoriete jeugdboek?
  Animorphs en Harry Potter.
 • E-reader of papieren boek?
  Beiden! Ereader is comfortabeler lezen, maar papieren boek is mooier in de kast te hebben.
 • Koffie of thee?
  THEEEEE.
 • Boekenlegger, pagina’s omvouwen of….?
  Boekenlegger!! I’m not an animal. 😲
 • Chocola of ijs?
  … chocoladeijs?
 • Leen jij je boeken uit?
  Niet vaak, en enkel aan mensen die ik zeer vertrouw. Ik hou mijn boeken in gloednieuwe staat, en dat is lastig zo te houden zodra het mijn boekenkast verlaat.
 • Lievelingsdier?
  Ik ben contractueel verplicht om “katten” te noemen, gezien het heerlijk dikke dier dat hier bij me op de bank zit.
 • Lievelingskleur?
  Alles in het aubergine-paars-bordeauxrood spectrum.
 • Waar lees jij het liefst?
  Op de bank. Kussens achter me, poes op me, warme kop thee naast me. Heerlijk.
 • Welke genres lees jij?
  In principe alles wel, maar in de praktijk is het grotendeels sci-fi en fantasy.

Corinne, hartelijk bedankt voor je tijd en het interview…

Morgen gaat de blogtour verder. Hieronder kun je zowel terugkijken op de afgelopen dagen van de blogtour en de link naar het vervolg vinden…

4 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Leuk interview……….en bijzonder om te lezen , dat een Nederlandse in het Engels schrijft en waarom.
  Ik ga dit boek op mijn TBR lijstje zetten. Ik heb een paar mensen in mijn omgeving, die autistisch zijn. Wel waardevol om een autistische hoofdpersoon te hebben…….we zijn tenslotte nooit te oud om te leren.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] uitgeverij Harper Collins deed ik met een interview mee aan de blogtour van Op de rand van het niets van Corinne Duyvis. Mijn recensie kun je nu hier […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.