9789048835591

Gelezen: In 20 minuten van XL naar S – Mieke KostersKookboek, Gelezen

NIET AFZIEN, WEL AFVALLEN is het motto van afvalcoach Mieke Kosters. Van haar boeken zijn de afgelopen 5 jaar meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Vorig jaar besprak ik op mijn blog haar boek Van XL naar S een boek dat me zowel qua recepten als ideeën erg aansprak.
Naar haar nieuwe boek In 20 minuten van XL naar S was ik dan ook erg benieuwd. En ik werd niet teleurgesteld. Ook dit boek ziet er prachtig uit, heeft een duidelijke uitleg en recepten die me aanspreken.

JMF-20170128-0002

Mooi vormgegeven boek met slanke, snelle, maar vooral ook smakelijke recepten

In 20 minuten van XL naar S begint met een vlot geschreven voorwoord van Mieke Kosters. Hierin vertelt ze iets over zichzelf en geeft ze aan dat ze beslist niet wil zeggen wat een ander moet eten maar dat ze mogelijkheden wil laten zien. En dat alles mag, en genieten van lekker eten belangrijk is. Maar dat om af te vallen of om op gewicht te blijven keuzes maken en de juiste balans zoeken is waar het om gaat. En daar kan dit boek bij helpen. Ze zegt hierover: In dit kookboek help ik jou bij het maken van concrete eerkeuzes en met het ontwikkelen van een eetpatroon dat bij je past.

Ze legt dus niets op, geeft geen diëten maar geeft handvaten om lekker eten te combineren met een gezond gewicht. Er is natuurlijk wel iets van discipline voor nodig maar wanneer je weet dat je van alles kunt eten is dat waarschijnlijk beter vol te houden dan een strak dieet.
JMF-20170128-0003Als PS zegt ze:
Alle recepten in dit boek maak je in minder dan 20 minuten. Ik ben zelf geen ster in de keuken en met drie kinderen en een drukke baan kom ik altijd tijd tekort. Geen tijd is nu geen excuus meer om niet lekker en gezond te koken. Als ik het weet te combineren kan jij het ook.
In 20 minuten!

Hoe het boek werkt wordt kort maar duidelijk beschreven na het voorwoord.
Het slim combineren van de recepten van XL naar S wordt uitgelegd en het zoeken van balans klinkt heel logisch en eigenlijk ook haalbaar (mits natuurlijk de aanwezigheid van een tikje discipline). Ook wordt een tip gegeven hoe je zelf kunt berekenen of recepten die niet in het boek staan een S of XL zijn.
En er staan kort wat kooptips.
Ook handig is het dat er 2 pagina’s gewijd zijn aan wat extra tips zoals waar ingrediënten te koop zijn, wat snel werkt, verpakkingstips  etc.

Het boek heeft meer dan 200 recepten in de rubrieken

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
  • Tussendoor

JMF-20170128-0001Voor iedere rubriek staan de recepten onderverdeeld in groepen zoals bij het ontbijt o.a. Mugcakes, granen warm en koud of fruit. Achterin het boek staat een recepten index op volgorde van S naar XL en een register op alfabetische volgorde. Beide handig want voor een uitgebalanceerde dag kun je zo van verschillende maten een recept uit zoeken, of juist gaan zoeken naar iets waar je trek in hebt of juist heel praktisch naar iets dat past bij wat je hebt liggen.

De ontbijt en lunch recepten zijn voor 1 persoon, bij het diner zijn het 4 persoonsgerechten en bij de tussendoortjes varieert dit.
Voor iedere nieuwe rubriek staat er een kort persoonlijk stukje van Mieke Kosters. Zo schrijft ze bijvoorbeeld bij de tussendoortjes: Sinds ik afviel, eet ik bijna nooit meer een toetje. Althans niet direct na het diner. Liever schuif ik het door naar later op de avond. Je vind in dit hoofdstuk dan ook diverse late night- desserts.

Bereidingswijze ingrediënten, tips
Bij ieder recept staan duidelijk de ingrediënten (met hoeveelheden) en de bereidingswijze aangegeven. Ook staat er voor hoeveel personen het is, hoeveel calorieën het bevat en welke maat het is.
Vaak staan er nog tips bij hoe je een recept slanker kunt maken of juist wat je kunt veranderen als je meer trekt hebt. Ook staan er allerlei andere kleine tips.
Zo nu en dan staat er ook een korte uitleg over ingrediënten of een persoonlijke toevoeging van Mieke Kosters.
Het geheel is overzichtelijk en aantrekkelijk waarbij de persoonlijke (maar niet belerende) aanpak van Mieke Kosters een stimulerende toevoeging is. En de recepten passen bij het uitgangspunt van Mieke Kosters, er staat van alles wat in en niet slechts “sla of kanariezaad” .

In het boek staan heel veel foto’s, wat het gewoon ook een heerlijk en inspirerend boek maakt om door te bladeren en eens wat uit gaan te proberen.

Voor de liefhebbers van maaltijd-boxen is er sinds januari 2017 een nieuwe maaltijdbox Kratjeslank. Dit betreft een samenwerking tussen Mieke Kosters en https://www.dekrat.nl en voorziet in een wekelijkse maaltijdbox met ingrediënten voor 3 gezonde maaltijden inclusief recepten. In het receptenboekje wordt ook uitgelegd hoe je een recept verslankt naar S.

Meer over Mieke Kosters kun je vinden op www.miekekosters.nl.

Achterflap

Afvallen met pasta’s, pizza’s, hamburgers, salades, soepen en chocola is leuker en effectiever dan knagen op kanariezaad, tarwegras of ander hypevoedsel. Mieke Kosters gelooft niet in diëten, maar bewust kiezen voor het (aller)lekkerst en in slim combineren. Alle recepten staan binnen 20 minuten op tafel en hebben een maat: van XS tot XL. Jij bepaalt welke omvang je maaltijden krijgen. Met enkel XL’s val je niet af van alleen XS’ jes wordt je rebels.
Dus combineer slim, zo vindt je balans in je eetpatroon en val je af voor altijd.

Boekgegevens

9789048835591

Titel :In 20 minuten van XL naar S
Auteur :Mieke Kosters
Uitgever :Carerra Culinair
Verschenen :Januari 2017
ISBN :9789048835591

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789048835591′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.