Ilse Ruijters

Interview met Ilse RuijtersInterview

Enkele weken geleden mocht ik Ilse Ruijters interviewen vanwege het verschijnen van haar tweede boek “Later als ik dood ben”.
Ilse kwam bij mij thuis langs waar ik haar van alles gevraagd heb over haar boek maar ook over lezen en schrijven. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een gezellig, leuk en informatief interview was waar ik met plezier aan terugdenk.

JMF-20161107-0004Over Ilse

Ik heb Ilse gevraagd of ze kort wat over zich zelf wilde vertellen / schrijven voor bij het interview.

Hoi! Ik ben Ilse Ruijters, 37 jaar oud, echtgenoot van Bas en baasje van hond Dunya. In 2014 kwam mijn eerste boek uit, De onderkant van sneeuw. Precies twee jaar later, afgelopen september dus, volgde Later als ik dood ben. Beide zijn psychologische thrillers, een genre waarin ik me enorm in thuis voel. Behalve boeken schrijf ik columns en artikelen voor diverse media. Nieuwsgierig? www.ilseruijters.nl

Lees je zelf veel? En welke genres, welk boek heeft indruk op je gemaakt?
Joe speedboot van Tommy Wieringa vind ik een geweldig boek.
Als kind las ik veel maar toen ik op de middelbare school voor 4 talen verplichte boeken moest lezen werd mijn leesplezier voor jaren vergald. Later heb ik het weer opgepakt maar ik lees niet veel, ik ben al zoveel met taal en woorden bezig. Ik lees van alles maar geen fantasy.

Je debuut, De onderkant van sneeuw, was een groot succes en je won zelfs de Hebban debuutprijs, maakte dat het moeilijker om het tweede boek te schrijven?
Ja, ik was bang om met mijn boek de wereld in te gaan, een prijs winnen is fijn maar het legt de lat wel hoog. Mijn tweede boek is hierdoor een half jaar uitgesteld.

JMF-20161107-0010Waar schrijf je? Kun je overal schrijven?
Thuis heb ik een kamer ingericht als kantoor waar ik schijf maar ik kan eigenlijk overal schrijven. Desnoods kan ik in de pauze van mijn werk schrijven, later herschrijf ik het dan weer.

Ik stelde de volgende korte vragen aan Ilse zodat de lezer en ik haar wat beter kunnen leren kennen:
– Hond of kat? Hond, ik ben een beetje bang voor katten.
– IJs of chocolade? Chocolade, liefst Tony’s Chocolonely caramel zeezout.
– Koffie of thee? Thee, ik lust geen koffie.
– Ochtendmens of avondmens? Duidelijk een ochtendmens, na 21.00 uur gebeurt er niets meer. Als ik een deadline heb sta ik liever om 5 uur op dan dat ik laat opblijf.
– Papieren boek of ebook? Papieren boek.
– Boekenlegger, omvouwen of alles gebruiken dat voorhanden is? Ik gebruik een geborduurde boekenlegger uit Portugal.
– Heb je veel boeken? Nee, ik ga liever naar de bibliotheek.
– Leen je je boeken uit? Ja, geen punt.
– Rondreis of stedentrip? Rondreis.
– Welk jaargetijde vind je het leukst? De lente.
– Lievelings …

…Kleur? Lichtblauw
…Snackfood? Chips, hamburger, kroket
…Tv serie? House of Cards of nee toch maar Heel Holland bakt of Boer zoekt vrouw.
…Vakantie land? Ik zou graag naar New Zeeland willen gaan.
…Gebak? Een moorkop! Ik krijg vanaf mijn vijfde jaar op mijn verjaardag een moorkop als ontbijt.
…Eten? De pasteitjes van mijn moeder.
…Plek om te lezen? In bed.
…Film? Alles is liefde.

Cover-Later-als-ik-dood-ben-3D-1Over Later als ik dood ben

Ilse vertelt dat ze gelooft in de goedheid van mensen en dat de waarheid niet zwart-wit is. (Al zou dit wel makkelijk zijn voor het boek). In haar boek heeft ze geprobeerd de TBS-ers zonder oordeel neer te zetten. Natuurlijk is het slecht wat deze mensen gedaan hebben maar ze weigert te geloven dat mensen puur slecht zijn, hoe klein ook moet er toch iets goeds aanwezig zijn. Ze komt niet op voor TBS-ers maar wil juist graag laten zien hoe mensen in elkaar zitten.

Voor Later als ik dood ben heeft Ilse veel onderzoek gedaan o.a. door naar een open dag in een kliniek te gaan en door gesprekken met deskundigen op het gebied van criminologie en stoornissen. Maar ook door gesprekken met een vrouw die een relatie had met een psychopaat.
En ze heeft veel psychologie boeken doorgespit en gelezen.
Een expositie van kunst die door criminelen is gemaakt gaf ook informatie en heel veel informatie heeft Ilse gekregen van een vriendin die als sociotherapeut in een TBS kliniek werkt. Niet over patiënten of privé gevoelige informatie. Maar wel om een beeld te scheppen van de omgeving. Voor dit onderwerp kon ze nu eenmaal niet even gaan kijken of meedraaien in een TBS kliniek. Daardoor is het moeilijk om de juiste omgeving te scheppen. Hoe gaan deze mensen met elkaar om? Wat doen ze de hele dag? Mogen ze roken op hun kamer? Door deze vriendin is Ilse op het idee voor het boek gekomen.

Ilse is niet bang geworden van al het onderzoek en het schrijven van dit boek. Ze weet dat dit fictie is en de mensen zijn niet echt maar ze heeft ze helemaal verzonnen. Bovendien is de kans dat je in je leven een psychopaat of TBS’er tegen komt erg klein.
Wel ging ze tijdens het onderzoek naar al die stoornissen extra goed naar zichzelf kijken, en zich afvragen waar ze zelf stond.

Haar grote droom wat schrijven betreft is om ooit van het schrijven te kunnen leven.

Hoe lang heb je over Later als ik dood ben gedaan?
Het heeft 2 jaar geduurd voor dit boek af was en ik heb 37 versies geschreven. Steeds moest er iets anders, het was nooit goed genoeg en er moesten dan grote of kleine aanpassingen gemaakt worden.
Steeds weer vroeg ik me af “Waarom doet iemand zo”?
Met het personage Rem ben ik lang bezig geweest. Waarom zou iemand verliefd op hem worden? Is hij onschuldig, nee dat was het niet? Steeds vroeg ik me af hoe ik hem interessant kon maken en hoe Rem zou reageren in een bepaalde situatie.
Toen het antwoord kwam – namelijk dat Rem gewoon niet reageert – gaf dat een nieuw probleem. Hoe breng ik over hoe hij is, wat hij droomt wanneer hij zo zwijgzaam is?
En zo duurde het 2 jaar voor het boek af was.

JMF-20161107-0007Kloppen de profielen / stoornissen van de personages met TBS in het boek?
Ja, die kloppen. Met name door mijn onderzoek en mijn vriendin, die in een TBS kliniek werkt, heeft alles gelezen om te kijken of het klopt.

Wat was het eerste idee, Elin met haar zoektocht naar haar vader of het onderwerp TBS?
Een vrouw die een relatie krijgt met een TBS’er was het eerste idee. Daarna kwam de vraag hoe dat dan kwam en hoe er spanning in het verhaal komt. Ik wilde niet de spanning vanuit de inrichting en heb die dus in het verleden van de hoofdpersoon gezocht.

Hoe zie jij Elin, de hoofdpersoon uit het boek?
Elin heeft de genen van haar vader, wat deels de keuzes die ze maakt verklaard. Ze is heel eenzaam en is opgevoed in een groot vrijstaand huis met een controlfreak als moeder en een afwezige vader. Eigenlijk lees je mee met een personage die zelf ook een stoornis heeft. Ze heeft allemaal kenmerken die bij een antisociale stoornis passen.

Heb je al plannen voor een nieuw boek?
Ja ik heb al een idee voor een volgend boek. Het moet gesitueerd zijn in Portugal op een afgelegen boerderij. Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van het plot maar weet nog niet waar het naar toe gaat.
Het wordt weer een heel ander soort boek, wel een thriller.
Dit boek hoop ik sneller te schrijven dan Later als ik dood ben, schrijven is heerlijk maar niet 37 keer, dat is te veel.

Ilse, bedankt voor een interessant interview en een erg gezellige middag.

Tags:

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Geweldig Connie, een interview bij jou thuis met een schrijfster,
  bedankt dat je dit hier wilde delen.
  En wat een leuk interview. Haar inzet voor haar tweede boek, 37 herschreven, dat vind ik nogal wat. Ik wil dit boek wel graag gaan lezen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.