JMF_20160717_0018

Interview met Kim ten Tusscher – 10 jaar Fantasy schrijfsterInterview, Nieuws

Kim ten Tusscher is deze maand 10 jaar schrijfster! En ter ere daarvan heeft ze gevraagd of ik haar voor mijn blog wilde interviewen. Dat wilde niet alleen ik zelf graag maar ook mijn zoon Kevin die fan is van haar boeken. Kim kwam gezellig naar ons toe waar Kevin, Jeroen en ik haar van alles gevraagd hebben. Maar er werd ook veel gekletst over boeken en lezen.
Kim had ook groot nieuws: er komt namelijk een vervolg op de Lilith trilogie (in het interview kun je hier meer over lezen)…

Iets over Kim, overgenomen van haar website http://www.kimtentusscher.com :

Portret Kim ten TusscherIk ben Kim ten Tusscher, in 1979 geboren in Twente en daar eigenlijk altijd gebleven. Ik woon met Björn in een huis uit 1902 en we delen een passie voor geschiedenis, reizen en avontuur. We fietsten samen van de westkust van Engeland naar de oostkust (tentje achterop), langs Hadrian’s Wall, maar ik trek er ook graag alleen op uit (bijvoorbeeld mijn reis naar de Lakota Indianen, wandelen in Madeira of een weekend overleven op de Veluwe).

Verhalen schrijven is mijn passie en fantasy een geweldig middel om de wereld om me heen te onderzoeken. Ik schuw geen heftige onderwerpen, omdat die me uitdagen om onbevooroordeeld na te denken over wat er allemaal om me heen speelt. Het is niet voor niets dat mijn verhalen bekend staan om de overtuigende personages en een wereld die niet zwart-wit is. Ik houd juist van verhalen die spelen in het grijze schemergebied tussen goed en kwaad.
Maar ik ben natuurlijk meer dan schrijver. Zoals je op mijn website kunt ontdekken, houd ik ook erg van films. Voor diverse projecten heb ik de kostuums en/of styling gedaan en ik ben bijzonder trots op Hunter’s Prey. De band Seven Waters schreef dit nummer naar aanleiding van Jager & Prooi en na een succesvolle crowdfunding maakten we de epische videoclip.

HydrhagaVerbroken in SchemerGebonden in DuisterGeboren in LichtJagerProoi

JMF_20160717_0008Hoe het 10 jaar geleden begon
Kim schreef op school graag en wilde dan ook journalist worden. Toch koos ze uiteindelijk voor fotografie. Ze las veel maar schreef niet zelf.
Toen Kim begon met schrijven werkte ze bij VenD. Tijdens een vakantie droomde ze over een meisje Lumea en die droom bleef maar door haar hoofd malen. Ze was van plan dit te verwerken tot een kort verhaal maar uiteindelijk werd het een compleet boek Hydrhaga. Terug van vakantie vroegen haar collega’s wat Kim in haar vakantie gedaan waarop Kim zei “ik heb een boek geschreven”. Natuurlijk waren haar collega’s nieuwsgierig zodat het boek, dat Kim voor zichzelf geschreven had, ook door anderen gelezen werd.
Dat leidde tot de volgende stap, het opsturen van haar manuscript naar diverse uitgevers. Op haar verjaardag ontving ze bericht dat er belangstelling was voor het boek en werd Hydrhaga een feit.
En nu 10 jaar later heeft Kim ten Tusscher 6 boeken op haar naam staan.

Vragen aan Kim

Kun je al meer vertellen over je nieuwe boek in de Lilith serie?
Tegen het einde van het schrijven van Prooi kreeg ik steeds meer het idee om verder te gaan met Lilith. Ook werd er door lezers veel om gevraagd. Veel lezers (waaronder Kevin en ikzelf) hadden het idee dat het verhaal nog niet af was. Dat klopte deels ook wel omdat ik in de hele serie de lezers zelf hun mening wilde laten vormen. Op het einde wilde ik dan ook niet opeens van alles gaan verklaren. Twee jaar geleden ben ik begonnen met schrijven en al die tijd heb ik het nog geheim gehouden.
Het verhaal begint 10 jaar na de Lilith trilogie.
De nieuwe serie wordt waarschijnlijk drie delen, misschien vier want ik wil veel vertellen.
De covers van de boeken zijn er al. Ik kwam precies de juiste afbeeldingen tegen waar ik naar zocht.
Er gaan 6 mensen proeflezen: Twee die wel fantasy lezen maar de serie niet kennen, Twee die de serie al kennen en twee mensen voor wie het fantasy genre nieuw is. Zo hoop ik antwoorden te krijgen op vragen als, mis je voorkennis? Is er niet te veel herhaling? hoe komt het boek over?

Welke tips zou je beginnende schrijvers willen geven!
Gewoon proberen! En schrijf je eerste verhaal puur voor jezelf, dat doe je maar één keer en daar moet je van genieten. Dat eerste verhaal moet zijn wat jij leuk vindt, wat jij wil schrijven. Je moet eerst weten wat je zelf wil voor je goed advies kan krijgen. Zelf heb ik soms nog steeds scènes waarvan ik weet dat ze niet in het boek komen maar toch schrijf ik gewoon voor mezelf op.

JMF_20160717_0014Wat zijn jou ervaringen na tien jaar schrijven en 6 uitgegeven boeken? Wat heb je geleerd?
Op schrijfgebied heb ik veel geleerd. Onder andere over karakters en het uitzetten van verhaallijnen. En ik vind het nu belangrijk dat in mijn boeken de personages niet helemaal goed of fout zijn. Na Hydrhaga ging bij mij de lat omhoog.
Nu schrijf ik veel bewuster dan 10 jaar terug, ik weet dat meer mensen het gaan lezen. En nu weet ik ook meer wat wel en niet werkt in een boek. Dat maakt dat ik toch anders schrijf dan in het begin.
Verder heb ik nu ook meer het besef dat ik verhalen schrijf die niet iedereen leuk zal vinden. Ik schrijf daarom vooral ook zoals ik het zelf wil, dus dat kan ook betekenen dat er negatieve reacties kunnen zijn. Hoewel dat niet leuk is lukt het me om daar niet in te blijven hangen.
Het is niet zo dat ik dingen anders had willen doen, ook Hydrhaga was nuttig om te doen en bracht me weer verder. Wel heb ik me verkeken hoe langzaam het gaat om een lezerskring op te bouwen en om mijn publiek te vergroten. Voor de komende 10 jaar wil ik daar ook aan blijven werken. Ook in het buitenland voor mijn vertaalde boeken. Het zou mooi zijn wanneer mensen aan mijn naam denken als ze aan fantasy denken. En dat mijn naam als auteur bij meer mensen bekend zou zijn.

Kun je iets vertellen over hoe je schrijft? Heb je van te voren alles al uitgedacht? Heb je een vaste werkplek?
Ik kan niet aan meerdere projecten tegelijk werken. Een nieuw idee zal moeten wachten tot ik klaar ben met het boek waar ik mee bezig ben.
Het einde en de belangrijkste lijnen zijn bij mij bekend voor het schrijven maar plotten werkt niet voor mij. Het schrijven van een verhaal doe ik niet van A naar Z maar ik ga heen en weer. Het kan dan wel gebeuren dat ik achteraf scenes moet aanpassen.
Nakijken en herschrijven doe ik tussen het schrijven door. Vaak doe ik dat wanneer ik te moe ben om te schrijven. Schrijven kan ik eigenlijk overal. Ik heb geen vaste plek of rustige omgeving nodig, al is het wel fijn dat ik nu een eigen schrijfkamer heb. Verder doe ik alles op de computer.

Welke vier karakters uit je boeken zou je willen ontmoeten?
Dat is een moeilijke vraag. Ik loop liever een paar dagen rond in mijn werelden om iedereen te zien. Maar als ik moet kiezen; Lilith, Az-Zhara, Meaghun en als laatste geen persoon maar een locatie: Patega

Nog wat weetjes over Kim en haar boeken

  • Voor de Lilith serie heeft Kim een alternatief einde gepubliceerd. Lezers geven aan dat ze blij zijn dat dit einde het niet geworden is
  • Kim houdt er van om opent te zijn over haar schrijfproces en werk. Zelf heeft ze er ook veel aan gehad dat er auteurs waren die lieten zien dat het schrijven vaak lastig kan zijn
  • Ze blijft het iets heel bijzonders vinden wanneer er een boek van haar uitkomt
  • Volgend jaar wordt deel 2 van Lilith in het Engels vertaald
  • Kim luistert naar muziek tijdens het schrijven, dat geeft een bepaalde sfeer. De muziek past ze aan bij wat ze wil schrijven.
  • Lilith was in eerste instantie bedoeld om één losstaand boek te worden, dat veranderde in een tweeluik om uiteindelijk een trilogie te worden. Er was meer tijd nodig om dit verhaal tot z’n recht te laten komen. Er speelde in deze verhalen veel meer mee dan Kim eerst dacht.
  • Tijdens het schrijven van de Lilith serie borrelde de ideeën voor Prooi en Jager al bij haar op
  • Kim gaat graag naar Fantasyfestivals en vind het leuk om daar haar lezers te ontmoeten
  • Haar boeken worden steeds dikker
  • Voor haar verhalen zoekt Kim heel bewust naar namen die bij de karakters horen. Ze vindt het mooi als namen iets meer betekenen. En op de een of andere manier helpt dat haar ook bij het schrijven

Interview Kim ten TusscherKim bedankt voor het interview het was gezellig en ik heb veel interessante dingen gehoord. Ik ben heel benieuwd naar je volgende boek want ik heb genoten van de Lilith serie.

Op de Facebook pagina van Kim staat vanaf vandaag de trailer voor het nieuwe Lilith boek.

En op haar website staat een hele leuke winactie met een bijzondere uitgave van de Lilith serie.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.