Gelezen: Vuurland – Pascal EngmanGelezen

9789021417653

Vuurland van Pascal Engman is het eerste deel van een thriller trilogie met inspecteur Vanessa Frank in de hoofdrol. (de samenvatting van het boek staat onder deze bespreking).

Vanessa Frank is een tweeënveertig jarige politie inspecteur die niet goed in haar vel zit. Niet alleen zit ze midden in een echtscheiding, ze is ook geschorst en heeft geen idee wat ze met haar tijd en leven aan moet nu ze geen werk heeft en alleen thuis zit. Ze heeft weinig sociale contacten omdat ze de naam heeft onhandelbaar en lastig te zijn. Als lezer kom je er achter dat dat zeker wel klopt. Ze is zowel voor zichzelf als voor anderen niet gemakkelijk. Maar in de loop van het boek kom je meer over haar te weten en blijkt ze ook over karaktertrekken te beschikken die haar het voordeel van de twijfel geven. En waardoor je uiteindelijk haar personage gaat waarderen voor wie en hoe ze is.

Om de verveling tijdens haar schorsing tegen te gaan gaat ze als vrijwilligster aan de slag bij een organisatie voor jonge vluchtelingen. Daarnaast blijft ze haar informant ontmoeten ook al werkt ze niet aan een politie zaak. Tegen haar zin en geheel onverwacht wordt ze betrokken bij ernstige misdrijven die haar ook persoonlijk blijken te raken. En ook op haar werk blijken er zorgelijke ontwikkelingen te zijn. Vanessa zet alles wat ze heeft in om dit alles op te lossen en zet hierbij haar leven op het spel.

Drie verhaallijnen
Het boek mag dan het eerste deel zijn met Vanessa Frank in de hoofdrol maar dat betekent niet dat het grootste deel van het boek over haar gaat. Er zijn drie verhaallijnen die evenveel aandacht krijgen en die ik ieder de moeite van het lezen waard vond. Het was even wennen en omschakelen omdat ik verwacht had om veel meer vanuit Vanessa te lezen.
Door de verschillende verhaallijnen die in het begin lezen als drie aparte boeken en de vele goed uitgewerkte personages duurde het wel even voordat ik goed in het verhaal zat. Bij alle belangrijke personages in het boek volg je hen zowel in het privé leven als in hun werk / criminele activiteiten. Je krijgt een diepgaand beeld van wie ze zijn en wat hen beweegt. De personages zijn verre van zwart / wit neergezet maar bestrijken een scala van vele tinten grijs.

Er was echt wat tijd nodig voordat ik vat kreeg op de gebeurtenissen, de vele personages en hun samenhang. Tijdens het lezen moest ik in het begin van het boek echt mijn aandacht er goed bij houden om te kunnen volgen wat er allemaal gebeurde.
Het is even investeren in het begin van het boek maar dat is zeker de moeite want er ontvouwt zich een gecompliceerd verhaal waarbij op den duur de lijnen langzaam maar zeken met elkaar verstrengeld raken.

Als lezer zie je alles gebeuren vanuit verschillende perspectieven en weet je meer dan de betrokken personages. Dit wordt goed gebruikt om in de loop van het boek de spanning steeds meer op te voeren.
In het laatste deel van het boek is de spanning steeds meer voelbaar en staat er voor diverse personages veel op het spel. De finale is extreem spannend en ik had geen idee hoe het een en ander af ging lopen.

Een rauw maar ook gevoelig verhaal
Er gebeurt veel in het boek en zo nu en dan is dat behoorlijk heftig. Onderwerpen die voorkomen in het boek en de nodige enge momenten opleveren zijn onder andere jonge vluchtelingen die in gevaar zijn, orgaan handel, misbruik en mishandeling, en een nazi kolonie, drugs, ruzie tussen misdaadbendes, corruptie bij politie.
Maar er zijn ook grote en vooral kleine momenten die mooi of ontroerend zijn. Hierbij zie je hoe zelfs de meest meedogenloze man een zachte plek kan hebben, of weet een beginnende vriendschap je hart te raken, of laat iemand uitzonderlijke kracht zien op een moeilijk moment.
Dit rauwe en ontroerende in het boek wisselt elkaar goed af.

Hierbij krijg je als lezer bij ieder belangrijk personage een volledig en intens beeld van wat er met hem / haar gebeurt, wat de achtergronden zijn en hoe hun leven eruit ziet. Mij beviel dit erg goed en trok het me helemaal in de verhalen.
Zowel in dat van Vanessa, en met haar in het leven van een jong meisje en van een aantal collega’s.
Maar ook in het leven van twee vrienden die samen een handige illegale manier hebben om aan geld te komen. Ze raken betrokken in veel meer dan ze wilde en hun vriendschap komt onder grote druk te staan. Beide hebben ze redenen voor wat ze doen en al lezende was ik het er misschien niet mee eens maar kon ik het wel begrijpen.
Ook het verhaal van de meedogenloze Carlos, die verbinding zoekt met misdadigers in Stockholm is een boeiend verhaal. Niet altijd even prettig om te lezen maar wel spannend.

Achterflap

In Stockholm worden kort na elkaar enkele rijke zakenmannen ontvoerd en vrijgelaten nadat het losgeld is ontvangen. De politie kan echter geen link tussen de slachtoffers ontdekken.

Twee criminelen proberen het snel wat geld te verdienen, en hun plan lijkt te werken. Maar dan raken ze betrokken bij een klus die veel verder gaat dan wat ze gewend zijn.

In een privékliniek in het zuiden van Chili vindt een omvangrijke orgaanhandel plaats. Als er in de omgeving niet genoeg donoren meer te vinden zijn besluit de leider van de kliniek om de blik over de grenzen te richten.

Inspecteur Vanessa Frank is voorlopig op non- actief gesteld. Ze zou zich gedeisd moeten houden, maar in plaats daarvan komt ze midden in een web van gevaarlijke zaken terecht Waarvan de lijnen zich tot diep in Zuid Amerika uitstrekken.

Boekgegevens

9789021417653

Titel :Vuurland
Auteur :Pascal Engman
Uitgever :Volt
Verschenen :December 2019
ISBN :9789021417653

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.