9789089315144

Gelezen: GELUK(T) – Sophie MaesGelezen

Sophie Maes heeft in haar werk als psycholoog en psychotherapeut veel mensen geholpen met het omgaan met hun gevoelens en emoties. Ze heeft in de praktijk ervaren hoe mensen lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontwikkelen door het verkeerd omgaat met emoties. Verdriet, angst, woede maar ook humor en geluk zijn emoties waar vaak niet op de juiste manier mee omgegaan worden.
In haar werk zocht ze jaren vol passie naar antwoorden op emotionele vraagstukken en toen ze die had merkte Sophie Maes dat deze maar bij weinig mensen bekend waren.
In haar boek GELUK(T), leren omgaan met gevoelens als sleutel tot geluk, wil ze lezers helpen bij het vinden van geluk door het anders omgaan met emoties.
In haar voorwoord schrijft ze hier over: Mijn hoop is dat dit boek kan helpen om emotionele puurheid en oprechtheid in het leven van mensen toe te laten, zodat emoties niet langer als minderwaardig worden beschouwd maar juist als het meest waardevolle.

Het boek heeft een duidelijke opbouw waarmee je als lezer makkelijk zelf kunt bepalen op welke manier je het boek wil gebruiken.
Na een persoonlijk voorwoord wordt in het eerste hoofdstuk uitgelegd hoe het boek werkt.
Sophie Maes raad hierin aan om het eerste hoofdstuk volledig te lezen om daarna het onderwerp te kiezen dat (op dit moment) het meest van toepassing is voor jou. Ze pusht niet om alles te lezen of om je overal in te verdiepen maar geeft stellig haar mening dat de lezer uit het boek mee moet nemen wat hij / zij kan gebruiken. En dat de lezer gewoon de rest achterwege moet laten tot misschien een ander tijdstip of niet, alles is prima.
Hiermee geeft ze lezers die specifiek ergens mee tobben en in dit boek naar handvaten zoeken alle ruimte die nodig is. Voor alle andere lezers is het ook aan hen hoe ze het boek willen lezen.

Sophia Maes werkt met sleutels die helpen bij het omgaan met emoties en bij het zoeken naar geluk.
Eerst behandeld ze de 5 basis sleutels. Aan de hand van theorie en praktijk legt Sophia Maes de basis om aan de slag te gaan.

  • De eerste sleutel: De gemeenschappelijke deler van hulp
  • De tweede sleutel: De theorie van het kind de ouder en de volwassene
  • De derde sleutel: Het verschil tussen doeners en denkers
  • De vierde sleutel: Herstel van lichaam en geest
  • De belangrijkste sleutel: Motivatie

Deze sleutels gebruikt ze om de lezer te helpen met het leren omgaan met de sleutels van Angst, verdriet, woede en liefde.
Ook hiervoor wordt een mix van theoretische achtergronden gebruikt. Als laatste is er bij iedere sleutel het hoofdstuk “Sleutelen aan…”. Hierin wordt getoond hoe je aan de slag kunt gaan met deze emotie. Er zijn vragen voor het dagboek over deze emotie dat je bij kunt houden, tips en of oefeningen en opdrachten.

Het boek heeft zeker veel te bieden aan lezers die nog niet veel over deze onderwerpen gelezen hebben. Voor mij was er erg veel al bekend, maar er zat genoeg bij wat mijn interesse opwekte. Een groot voordeel van het boek is dan ook dat je precies op interesse of behoefte kunt lezen.
De vragen in het boek zijn helder en kunnen zeker inzicht geven in de wirwar van emoties die mensen kunnen ervaren. Ook de tips zijn goed en praktisch.
Toch lijken die wat te verzanden in de vele voorbeelden en de theorie (hoe interessant ook) die in het boek staan. Persoonlijk vond ik de informatie boeiend en de tips handig en als je op die manier het boek oppakt heeft het genoeg te bieden.
Maar ik zie mezelf niet echt iets hebben aan dit boek wanneer ik zou worstelen met mijn emoties. Hiervoor mis ik toch wat houvast en overzicht en vind ik de stijl te therapeutisch overkomen (en dat ervaar ik niet als prettig wanneer ik het als zelfhulp boek zou lezen).
Een klein minpuntje vindt ik ook de uitvoering van het boek die mee meer aan een dik schoolschrift doet denken dan aan een boeiend boek. Nu gaat het om de inhoud maar ik zou dit niet zo snel oppakken wanneer ik het in de winkel zou zien liggen.
Al met al zeker een boek dat de moeite waard is maar voor mij niet echt er uitspringt.

Achterflap

GELUK(T) Leren omgaan met gevoelens als sleutel tot geluk.

We zijn er allemaal naar op zoek, maar het is moeilijk te vangen, dat geluk. Toch is het mogelijk om ‘gelukkig’ te zijn, meer nog, zelfs de ‘ongelukkige’ gevoelens kunnen ons begeleiden op die zoektocht.
Dit boek focust op de juiste omgang met gevoelens als sleutel tot geluk. Angst, verdriet, woede, liefde, geluk….. soms zijn die gevoelens overweldigend en plots, soms brengen ze je in verwarring, soms blinken ze uit door afwezigheid.
Geluk(t) wil je opnieuw leren waarom gevoelens er zijn en hoe je ze zinvol kan aanwenden om je eigen geluk te creëren.

Sophie Maes
Al meer dan 10 jaar specialiseerde Sophie Maes zich in het helpen omgaan met gevoelens om psychologische en lichamelijke problemen aan te pakken. Als gediplomeerd psycholoog en psychotherapeut verwerkte ze haar jarenlange praktijkervaring in dit boek. Maar het liefst noemt Sophie zich tegenwoordig positief psycholoog, een psycholoog met als prioriteit het begeleiden naar geluk.

Boekgegevens

9789089315144

Titel :GELUK(T) Leren omgaan met gevoelens als sleutel tot geluk
Auteur :Sophie Maes
Uitgever :Borgerhoff & Lamberigts
Verschenen :April 2015
ISBN :9789089315144

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789089315144′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.