9789078437314

Gelezen: Het Lucifer Dilemma – Tim LommerseGelezen

Het Lucifer Dilemma van Tim Lommerse heeft een titel die perfect bij de inhoud van het boek past.
Oskár, de hoofdpersoon in het boek, komt voor ongelofelijke en bijna onmogelijke keuzes te staan. Keuzes die het lot van de wereld kunnen bepalen en waarbij hij weinig steun heeft aan de begrippen goed en kwaad. Want na wat Oskár gezien, gehoord en meegemaakt heeft blijkt het moeilijk te zijn om de twee van elkaar te onderscheiden.
Voor de tweede keer in z’n leven komt zijn wereld geheel op z’n kop te staan. De eerste keer was toen zijn vrouw vermoord werd en zijn zoon spoorloos verdween. Op zoek naar wraak en antwoorden storte Oskar zich met succes in de criminele wereld. Van een gewone echtgenoot en vader werd hij een meedogenloze moordenaar.

In het begin van het boek denkt Oskár dat hij contact heeft met een nieuwe opdrachtgever. Maar Frey wil hem betrekken bij een eeuwenoude strijd om de macht in het universum. Frey vertelt dat Oskár uitverkoren is door Lucifer om zijn vertegenwoordiger op aarde te zijn. Om dat goed te kunnen doen moet Oskár, net als Frey, mentalist worden en de krachten van de vierde dimensie leren beheersen. Oskár ziet dit niet zitten maar de belofte dat hij antwoorden zal krijgen over de dood van z’n vrouw en de verdwijning van zijn zoon trekt hem over de streep.
Vanaf dat moment gaat er voor Oskár (en voor de lezer) een nieuwe wereld open waar licht en duister tegen elkaar strijden (maar wie is nu wie), waar een extra dimensie met ongekende mogelijkheden bestaat en waar iedereen een eigen agenda heeft.
Om het goed te kunnen volgen moet je als lezer goed je aandacht erbij houden om alles te kunnen volgen.

Op de achterflap wordt het boek een bovennatuurlijke thriller genoemd en dat is een prima omschrijving. Maar het boek heeft ook horror elementen die mij niet zo lagen en het bloederiger maken dan wat nodig is voor het verhaal. Ook zijn er stukken in het boek die behoorlijk zweverig en filosofisch zijn, op zich passend maar toch net iets te veel van het goede.
En dat telt eigenlijk voor het hele boek. Er gebeurt te veel, er zijn teveel thema’s waardoor er weinig ruimte is voor verdieping. Zo had ik meer willen lezen over de innerlijke strijd van Oskár bij de beslissingen die hij moet nemen. En is het jammer dat je hem niet hebt leren kennen voor hij zo veranderde.

Wat mooi uitgewerkt is in het boek is het evenwicht tussen licht en donker en het belang van eigen verantwoording en keuzes maken. Er zijn een aantal passages in het boek die je als lezer toch aan het denken zetten zoals bijvoorbeeld of Oskár het licht kan dienen en tegelijkertijd het duister bij zich dragen. Op dit dilemma is niet zomaar een antwoord te geven. Toch weet Tim Lommerse hier een erg goede draai aan te geven in het boek.
Ook werpt het boek interessante vragen op over het geloof en hoe mensen zouden reageren wanneer er werkelijk een vierde dimensie zou bestaan en het bewijs geleverd zou worden dat er meer bestaat tussen hemel en aarde.

Achterflap

Tim Lommerse studeerde in de zomer van 2015 af aan de Research Master Literature van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij specialiseerde zich daarbij in fantasyliteratuur.
Zijn eigen werk concentreert zich dan ook op de grens tussen de “gewone” wereld en de magische.

Oskár zoekt naar wraak en antwoorden nadat zijn vrouw is vermoord en zijn zoon is verdwenen.
Zijn zoektocht naar het waarom levert een ondenkbaar antwoord: hij is door Lucifer verkozen tot zijn vertegenwoordiger op aarde. Dat stelt hem voor een duivels dilemma: Volgt hij de weg die hiervoor van hem verwacht wordt en deelt hij het lot van Lucifer en diens eerste uitverkorene Judas?
Of weet Oskár met dit eeuwenoude dilemma af te rekenen? Hij krijgt hierbij hulp van Fey, maar is deze wel te vertrouwen?
Niets is wat het lijkt in deze bovennatuurlijke thriller.

Boekgegevens

9789078437314

Titel :Het Lucifer Dilemma
Auteur :Tim Lommerse
Uitgever :Macc
Verschenen :April 2016
ISBN :9789078437314

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789078437314′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden
  1. Elly
    Elly zegt:

    Toch, na het lezen van je recensie, intrigeert het verhaal me wel en ik weet zeker dat ook mijn lief dit boek zal willen lezen……..bedankt voor je recensie en dit boek gaat op de TBR lijst.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.