JMF-20161229-0278

Op bezoek bij drukkerij WilcoNieuws, Fotoverslag

Bij drukkerij Wilco in Amersfoort werd op 29 december het boek De Waterwaack van Nattelande gedrukt in het bijzijn van auteur Marco Kunst en illustrator Marieke Nelissen.
Uitgeverij Lemniscaat had een aantal bloggers en leden van de Lemniscaat krant uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en om te zien hoe het drukken van een boek in z’n werk ging. En ik was er ook bij, samen met Jeroen die een heleboel foto’s gemaakt heeft. Een aantal vind je hier maar als je meer foto’s wil zien kijk dan op mijn Facebook pagina.

JMF-20161229-0016Hoewel ik al vele jaren lees en een aantal jaren blog was ik nog nooit naar een drukkerij geweest. Ik zag er dan ook echt naar uit. En niet voor niets bleek vandaag, want het was een gezellige, interessante en bijzondere ochtend. Niet alleen vanwege de drukkerij maar ook omdat ik de auteur en illustrator kon ontmoeten en een aantal andere mensen die ook helemaal weg zijn van boeken. Dat was wel duidelijk toen we door de drukkerij liepen en iedereen z’n ogen uitkeek en enthousiast reageerde.

Maar voor we een rondleiding kregen werden we gezellig met koffie en thee ontvangen door Linda (promotie) en Marc (grafisch vormgever) van uitgeverij Lemniscaat. Na een voorstelrondje, zodat iedereen elkaar een beetje kende, vertelde Marc het een en ander over het drukken van een boek. Het is veel te veel om hier allemaal te beschreven maar ik zal een poging doen om toch een indruk te geven.

 • Drukkerij Wilco is een van de grootste van Nederland. Het is bijzonder omdat Wilco alles zelf in huis heeft en daardoor in betrekkelijk korte tijd boeken kan maken.
 • Er zijn vele afdelingen zoals het kantoor, calculatie, het papiermagazijn (waar ongelofelijk veel papier staat dat binnen één maand tijd verwerkt wordt), de drukkerij (met de verschillende soorten persen), de plaat makerij (er wordt gedrukt op aluminium platen, waarbij er één plaat per kleur nodig is; er zijn platen voor geel, rood, blauw en zwart), de binderij (in bindstraten staan grote naaimachines)
 • De drukkerij is bijna volledig geautomatiseerd. Er kunnen 20.000 vellen papier per uur gedrukt worden. Het vouwen en snijden kost meer tijd. In een uur kunnen er 6.000 vellen verwerkt worden.
 • Een vel papier is aan beide zijden bedrukt en geeft 32 pagina’s van een boek. Zo worden er steeds vellen van 32 pagina’s gedrukt en gevouwen tot het boek klaar is. Daarna worden deze “pakketjes” samengevoegd tot een boek.
 • Wanneer de boeken klaar zijn worden ze verzonden naar het Centraal boekhuis.
 • Al het papier dat weggesneden wordt of afgekeurde vellen worden verzameld en gaat naar de papierfabriek om er weer nieuw papier van te maken. Het papier dat gebruikt wordt is van bomen van vervangende kweek, voor iedere boom die gekapt wordt komt er een nieuwe boom terug.
 • Er wordt in de drukkerij een constante temperatuur en vochtigheidsgraad aangehouden om er voor te zorgen dat de boeken in goede conditie zijn en blijven wanneer ze klaar zijn.
 • JMF-20161229-0044Er komt veel bij kijken bij het maken van een boek en er moeten vele beslissingen genomen worden. Zoals het soort papier, de kwaliteit van het papier, de kleur van het papier, hardcover of paperback. Welke kleurenpers wordt er gebruikt (er zijn verschillende soorten met andere kwaliteiten). Zelfs elke pers heeft zijn eigen kenmerken, zodat Lemniscaat dus meestal dezelfde pers gebruikt.
 • Voordat het boek echt gedrukt gaat worden is er overleg met de uitgever en de drukkerij om de perfecte instellingen voor de kleuren te vinden.
 • Uitgeverij Lemniscaat levert meestal zelf het papier aan, maar voor dit boek niet omdat er gekozen is voor een speciaal soort papier waarop de kleuren van het boek beter uitkomen.

Na de duidelijke en fijne uitleg van Marc was het tijd om echt een bezoek te gaan brengen aan de drukkerij en zelf te zien waarover hij verteld had. Het was een indrukwekkende ervaring, er was zoveel te zien en overal lagen stapels vol met vellen papier die eerdaags een echt boek zijn. Er waren achtergrond geluiden van persen te horen, mensen aan het werk te zien en heftrucks reden rond met pallets vol papier. En ondertussen werden er in diverse machines stap voor stap boeken gemaakt die eerdaags in de winkel liggen.
Hier gebeurde het, hier werden boeken (mijn grote hobby) gemaakt. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik m’n ogen uit keek en genoot.
We hebben van alles gezien: de aluminium drukplaaten (ook die van De Waterwaack van Nattelande), kant en klare omslagen waar de binnenkant nog in moest, de persen… eigenlijk alles van leeg papier tot boek.

Daarna was het tijd voor een gezellige lunch en werd er gewacht op het seintje van de drukkerij dat het drukken van het boek van Marco en Marieke kon beginnen.
Marieke vertelde dat het drukken van een nieuw boek iedere keer opnieuw speciaal en mooi is. Marco gaf aan dat het nu wel heel echt werd.
En toen was het grote moment er, na overleg tussen de grafische vormgever van Lemniscaat en de drukkerij werd het startsein gegeven voor het drukken van De Waterwaack van Nattelande.

Als laatste was er nog tijd om wat groepsfoto’s te maken en vertelde Marco (vol passie maar zonder iets te verklappen) iets over z’n boek.
De trailer van het boek kun je hieronder zien.

Marco Kunst is filosoof en schrijver van jeugdboeken tot hoorspelen en essays van gedichten tot romans voor volwassenen. In 2004 verscheen zijn eerste jeugdboek gewist (een boek waar ik samen van mijn zoons van genoten heb).
Meerdere van zijn boeken zijn in de prijzen gevallen en een groot deel is in het Duits vertaald.
Hij noemde De Waterwaack van Nattelande “het meest absurde boek dat ik tot nu toe geschreven heb”.

Marieke Nelissen is illustrator en grafisch ontwerper. Ze werkt het liefst aan projecten voor kinderen. Ze had al behoorlijk wat ervaring toen ze haar eerste prentenboek instuurde naar de Lemniscaat illustratie wedstrijd en won.
Niet zo lang gelezen las ik het jeugdboek Rover gezocht waarvoor Marieke prachtige illustraties heeft gemaakt,

Bij uitgeverij Lemniscaat verschijnen zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. De boeken voor kinderen zijn onder te verdelen in verschillende genres:

 • Jeugdboeken 12 plus
 • Kinderboeken 6-12
 • Prentenboeken
 • Sprookjes en verhalen

Voor volwassenen verschijnen er naast romans o.a. boeken op het gebied van filosofie (ortho) pedagogiek, psychologie en ontwikkeling.

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor deze boeiende en gezellige dag.

6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] bloggers en leden van de Lemniscaat krant uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het verslag kun je hier vinden. Toch heel bijzonder om de start van een boek mee te maken en Marco Kunst en Marieke Nelissen te […]

 2. […] detail. Toen ik op bezoek was bij Drukkerij Wilco, lagen daar ook al delen van het boek De IJsbeer klaar om ingebonden te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.