9789045319780

Bespreking – Aan de slag met Zentangle – WerkboekCreatief

JMF-20161114-0004Kass Hall is een Australische kunstenaar die een theorieboek en werkboek heeft gemaakt om aan de slag te gaan met Zentangle. Het theorieboek besprak ik al eerder op mijn blog en dat vond ik een inspirerend en interessant boek.
Nu heb ik ook het Aan de slag met Zentangle – werkboek gelezen maar vooral uitgeprobeerd.
Iedereen (met of zonder talent) die met Zentangle aan de slag wil kan ik dit boek van harte aanraden. Duidelijke uitleg, stap voor stap oefenen, erg leuk om te doen en het geeft inspiratie om creatief met Zentangle aan de slag te gaan. Zo ben ik een aantal op Zentangle geïnspireerde kerstkaarten gaan maken.

Ideaal werkboek voor iedereen die met Zentagle aan de slag wil gaan. Duidelijke en positieve uitleg, gevarieerde opdrachten en leuk om te doen.

De inleiding is in de ik-vorm geschreven en aan de lezer / gebruiker van het boek gericht.
Er wordt kort verteld wat de verschillen zijn tussen het theorieboek en het werkboek. Het werkboek is wat eenvoudiger en daardoor beter geschikt voor beginners op het gebied van Zentangle.
De opbouw van het boek wordt uitgelegd waarbij benadrukt wordt dat het ontspannend moet zijn dus dat een ander tempo of andere volgorde aanhouden helemaal geen punt is. En er wordt geadviseerd om gewoon in het boek te tekenen en niet bang te zijn om iets te “verpesten”.

Er staat o.a.:
Onthoud dat je in Zentangle geen fouten kunt maken. Vergissingen bestaan niet. Ga dus je gang en teken met pen op de bladzijden die volgen.
De manier van uitleggen en benaderen van de lezer maakte dat ik gewoon aan de slag wilde en durfde te gaan en het ook niet erg vond waaneer het niet perfect ging, of niet gelijk lukte. Dat ontspannen gevoel was prettig en nodig want een aantal van de patronen vond ik best ingewikkeld. Erg goed dus dat het boek je dan toch weet te stimuleren om het gewoon te proberen!

JMF-20161114-0010Het werkboek is bedoelt voor een heel jaar zodat er in een gelijkmatig tempo kennis gemaakt kan worden met de basis van Zentangle. Er zijn 52 weekopdrachten, waarbij de laatste lege tegels zijn om zelf alles wat je geoefend heb toe te kunnen passen.
Maar het leent zich ook prima om op eigen houtje aan de slag te gaan met een onderdeel van het boek.
De eerste week is een opwarmweek

Kort, maar genoeg om mee aan de slag te gaan, wordt er het een en ander verteld over de benodigde materialen.

De eerste week wordt in het boek de opwarmweek genoemd en is de JMF-20161114-0008drukste van het hele werkboek. Ook hier wordt weer verteld dat je geen druk moet voelen. Er wordt nog geen nieuwe tangle geïntroduceerd maar hierin leer je enkele basisvaardigheden. Ik vond dit erg prettig omdat er zo wat geoefend kon worden voordat er aan de “echte” patronen begonnen werd en ik al wat vertrouwd was met de onderwerpen die later in het boek terugkomen, zoals bijvoorbeeld schaduw aanbrengen of met kleur werken.

Na de eerste week worden er voor de rest van het jaar 7 Zentangle patronen besproken.

 1. Five-Oh
 2. Blossom
 3. Honeycomb
 4. Stixnstonez
 5. Trimmer
 6. Starfish
 7. Tiramissoo

JMF-20161114-0011Hiermee ga je uitgebreid aan de slag en bij iedere Zentangle volg je een vast patroon. Waarbij bij ieder onderdeel steeds tegels staan om in te oefenen. De ontspannen toon blijft door het hele boek gehandhaafd en je wordt aangespoord om gewoon te proberen en aan de slag te gaan.
Bij ieder onderdeel staan ook voorbeelden, waarbij heel goed naar voren komt dat je als lezer ook zelf kunt variëren en uitproberen. Deze stimulerende en positieve benadering beviel mij erg goed.

 • Het opzetten van de tegel. Hierbij wordt het patroon heel duidelijk en stap voor stap uitgelegd.
 • Schaduwen aanbrengen. Hoe breng je schaduwen aan, waar kun je ze het beste aanbrengen. Leuk om te oefenen en het maakt ook echt verschil in je Zentangle.
 • Kleur aanbrengen. Wat mij betreft is kleur aan brengen een ideale toevoeging. Zwart is niets mis mee maar er gaat een wereld van mogelijkheden open wanneer je kleur kunt gebruiken.
 • Een Zentangle patroon als rand. Hier zag ik direct de mogelijkheden voor o.a. kaarten.
 • Een patroon in letter vorm. Dit sprak me ook erg aan. En dit ga ik vast nog eens gebruiken.
 • De patronen gebruiken in vormen. Dit levert verassende afbeeldingen op.
 • Een patroon gebruiken in Zendala’s (cirkelvormige Mandela).

En zo ben je, als je het tempo van het boek volgt, op een ontspannen manier een jaar bezig om de patronen en technieken te leren en er geoefend in te raken. Maar vooral om met plezier bezig te blijven met het ontwikkelen van je vaardigheden en om gestimuleerd te worden om nieuwe dingen uit te proberen of de technieken die je beheerst te gebruiken.
Ik merkte dat ik tijdens het oefenen, of het nu goed ging of niet, allerlei ideeën kreeg om te gaan doen.
Eén van die ideeën was om de Zentangle patronen te gebruiken voor kaarten. En omdat de kerstdagen eraan komen heb ik een aantal op Zentangle geïnspireerde kerstkaarten gemaakt. Maar er is nog veel meer mogelijk, en het hoeft niet altijd iets te worden. Ook het oefenen en proberen vond ik erg leuk en ontspannen om te doen.
JMF-20161114-0006JMF-20161114-0007

Boekgegevens

9789045319780

Titel :Aan de slag met Zentangle – Werkboek
Auteur :Kass Hall
Uitgever :BBNC
Verschenen :Juni 2016
ISBN :9789045319780

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045319780′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.