goed-lunchen-cover

Bespreking (met fotoverslag): Goed Lunchen – Monique Koppelaar en Anke BotKookboek, Gelezen

Eind oktober schreef ik op mijn blog over het lunchboek Goed Lunchen, inspiratie voor meer variatie. In een interview met de auteur en fotograaf van het boek werd het een en ander verteld over het tot stand komen van het lunchboek.
Een bespreking van het boek moest nog volgen, en dat staat er nu.

JMF-20161106-0024

Een fijn en praktisch boek met smaakvolle gerechten en duidelijke recepten

Om een goed beeld van het boek te geven (en omdat we het ook erg leuk vonden om te doen) zijn Jeroen en ik met drie recepten aan de slag gegaan. Jeroen zou wat foto’s maken voor bij mijn bespreking van het lunchboek. Maar al snel had hij de smaak te maken (hij is niet voor niets fotograaf) en maakte er een uitgebreide rapportage van. Dit verslag staat dan ook vol foto’s van onze gezellige kooksessie.

 

JMF-20161106-0047Over Goed Lunchen
In het voorwoord en de inleiding wordt het een en ander over het boek verteld. Zoals de totstandkoming van het boek en de uitgangspunten voor de recepten.
Over de uitgangspunten wordt in de inleiding gezegd: Onze uitgangspunten voor het verzamelen van de recepten waren bijvoorbeeld ‘eindelijk grip op je middagdip’, ‘makkelijke meeneemlunches’, ‘je energielevel op peil houden’ en ‘geen vulling maar voeding’.

Het boek bevat 40 recepten die onderverdeeld zijn in 8 hoofdstukken:

 1. Salades
 2. Eiergerechten
 3. Smoothies
 4. Soepen
 5. Wraps
 6. Broodjes
 7. Weekendlunches
 8. Smeersels en dressings

Ieder hoofdstuk begint met een mooie foto over twee pagina’s en kort stukje waarin wat informatie en tips gegeven wordt over o.a. de ingrediënten maar ook hoe je een lunch van te voren kunt klaarmaken om mee te nemen. De tekst is kort, krachtig en persoonlijk. Precies wat je kan stimuleren om het te proberen.

De recepten zijn kort, overzichtelijk en duidelijk. Steeds met aan één kant het recept en aan de andere kant een foto.

Onder de naam van het recept staat steeds wat informatie en tips over de ingrediënten of het gerecht. Zoals bijvoorbeeld dat zalm vetzuren bevat en waar deze goed voor zijn, of dat het goed is voor de vertering wanneer je ciazaadjes even welt voor ze in een smoothie gaan. Het is nuttig, informatief en leidt niet af van het recept omdat het kort gehouden wordt.

JMF-20161105-0010Bij ieder recept staat: Dit heb je nodig en Zo maak je het, wat regelmatig aangevuld wordt met En zo kan je variëren, Goed om te weten en / of een tip.
Dit staat in groen en de omschrijving in zwart, wat het tijdens het koken makkelijk maakt om je op het recept te focussen.
Er wordt duidelijk en precies aangegeven wat je nodig hebt en voor hoeveel personen het is. Hierbij zijn het vaak recepten voor twee personen. Erg prettig wanneer je niet veel nodig hebt. En anders kun je altijd de hoeveelheden aan passen bij meer eters.
De instructies bij het maken van de recepten zijn prima te volgen en geven stap voor stap aan wat je moet doen.
De tips en zo kun je variëren en zijn nuttige en fijne aanvullingen voor wanneer je bijvoorbeeld een ingrediënt niet lust, of niet in huis hebt. Maar het boek stimuleert ook om lekker aan de slag te gaan met de recepten en er je eigen draai aan te geven.

Goed lunchen heeft een dikke stevige kaft en achterkant en kan dus wel tegen een stootje bij regelmatig gebruik. Ook de pagina’s zijn van stevig papier en zullen lang mooi blijven.
Het boek heeft een ringband en tijdens het koken kwam ik er achter dat dit ideaal werkt. De pagina’s slaan makkelijk om, maar nog belangrijker is dat het boek perfect plat ligt. Geen gedoe dus met een kookboek dat niet blijft liggen of een stukje tekst dat net niet te lezen is.

De recepten zijn gevarieerd en bieden genoeg mogelijkheden. Zelf ben ik niet van het uitgebreid koken met lunchen maar het boek biedt voor mij genoeg mogelijkheden om het ook naar het avondeten te verplaatsen of om te gebruiken in het weekend als ik meer tijd heb.

Recepten uitproberen
Jeroen en ik hadden drie recepten uitgezocht om te gaan maken

 • Lekkere dikke groenteomelet (die leek mij erg lekker)
 • Broodje hemelse eiersalade (we eten graag eiersalade en dit was een heel nieuw recept)
 • Vegetarische bonenburger (nog nooit gegeten, dus avontuurlijk om eens te proberen)

Voor het koken hebben we een aantal kruiden en ingrediënten gebruikt die we nog niet kendem of weinig mee gewerkt hadden. Leuk om te doen en voor herhaling vatbaar. Door de variatie tips hadden we ook meer kunnen werken met de kruiden die we al in huis hadden. Omdat het de eerste keer was dat de recepten gemaakt werden hebben we de ingrediënten steeds in bakjes klaar gezet. Hierdoor duurde het misschien iets langer maar het werkte wel lekker ontspannen. Als de gerechten vaker gemaakt gaan worden zal het ongetwijfeld steeds vlotter gaan.

De vegetarische bonenburgers waren het meeste werk om te maken, wat wel klopt want die staan bij de recepten onder de Weekendlunches.
Havermeel vonden we niet bij de supermarkt dus dat vervingen we door speltmeel, verder is precies het recept gevolgd.
Hakken, snijden en alles in de blender; dit voelde toch wel aan als serieus koken. De mix die uit de blender kwam was wat plakkerig dus ik gebruikte wat meel om er burgers van te maken.
Nadat die een uur in de koelkast gestaan hadden werden ze gebakken op de grilplaat, en ietwat tot m’n verbazing ging dat perfect. Het bakte niet aan en er kwamen prachtige bonenburgers op de borden. De smaakt was niets mis mee maar dit was toch niet ons favoriete gerecht.

Het broodje homemade eiersalade was makkelijk te maken en smaakt prima, zeker voor herhaling vatbaar. Ook hier hebben we precies het recept gevolgd. Zowel als lunch als om bij een verjaardag op toastjes te doen.

De lekkere dikke groenteomelet staat nu op mijn lijst met favoriete gerechten. Het smaakt ontzettend goed, is gezond met veel groente en is heel voedzaam. Er zit ook iets van aardappel in het recept en dat is erg lekker.
Hier hebben we wel iets aangepast aan het recept en hebben we de groente wat gekruid.
Omdat het recept nieuw was, was het net als bij de bonenschotel even wat meer tijd om te maken. Maar het is een eenvoudig recept dat al snel vertrouwd zal zijn als je het vaker maakt. En er is oneindig mee te variëren met de groentes waar je trek in hebt, of al in huis hebt.

Ik heb het prima naar mijn zin gehad met het lezen van het boek en het koken uit het boek en ben dan ook erg enthousiast.

JMF-20161106-0026

Achterflap

In Goed Lunchen staan meer dan 40 overheerlijke recepten die laten zien hoe gemakkelijk het is om lekker én gezond te lunchen. Het boek is een inspiratiebron voor iedereen die meer variatie wil aanbrengen in de lunch. Van een makkelijke voedzame salade, naar een grote pan verse soep en via een heerlijk eiergerecht of smoothie naar de uitgebreide weekendlunch.

De lunches bestaan uit verse, pure en natuurlijke producten. Ze geven je energie en voorkomen de beruchte after lunch dip.

Monique Koppelaar is voedingscoach en gewichtsconsulent. Zij is vanuit haar praktijkervaring gedreven om mensen te inspireren om gezond, voedzaam en vooral lekker te een. Anke Bot is fotograaf en heeft met haar bekende oog voor detail alle gerechten in beeld gebracht.

Boekgegevens

goed-lunchen-cover

Titel :Goed Lunchen
Auteur :Monique Koppelaar en Anke Bot
Uitgever :
Verschenen :oktober 2016
ISBN :9789082520200
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.