Bespreking: Kleuren op nummer 3 – John WoodcockGelezen, Creatief

9789045323183

In Kleuren op nummer 3 / 30 extreme kleurpuzzels voor volwassenen staan beroemde skylines uit de hele wereld. Achter in het boek staan kleine afbeeldingen van hoe de kleurplaten er uiteindelijk ongeveer uit zullen gaan zien. Er zal natuurlijk altijd wat verschil in zitten door het gebruik van diverse materialen en in hoeverre het lukt om de juiste kleuren te vinden. Maar dat maakt je kleurplaat juist persoonlijk en uniek.
Vooraan in het boek staat een kortste beschrijving en wat tips waarin ook met name nog genoemd wordt dat je geen zorgen hoeft te maken wanneer de kleuren die je gebruikt niet precies gelijk zijn aan de kleurcodering van de afbeelding. Deze kleurcodering staat aan de zijkant van iedere kleurplaat.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180701-0001

Bij veel van de kleurplaten kun je absoluut niet zien wat er uiteindelijk na het inkleuren te voorschijn zal komen. Bij mijn eerste kleurplaat heb ik me dan ook laten verrassen en het was leuk om steeds een stukje meer van de skyline te voorschijn te zien komen. 

JMF-20180618-0004

Voor deze eerste kleurplaat heb ik het kever blik van Bruynzeel gebruikt. Het was niet moeilijk om de juiste kleuren te vinden. De eerste hokjes heb ik vrij donker ingekleurd maar daarvan kreeg ik kramp in mijn vingers en ging de ontspannen werking van het kleuren op nummer verloren. Het eindresultaat is dan ook een tikje vaag geworden. Wanneer ik van te voren de afbeelding achterin bekeken had, dan had ik bij het uitkiezen van de kleurplaten iets fellere contrasten gebruikt.
Bij het eindresultaat is dan ook zeker nog winst te behalen, met bijvoorbeeld andere kleurpotloden, of dikker aanbrengen van de kleur.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180701-0007

Maar voor mij ging het vooral om het ontspannen bezig zijn, met als bonus dat ik uiteindelijk ook nog een kleurplaat gemaakt had. Kleuren op nummer is voor mij echt even een Zen momentje en heel ontspannen en rustgevend. Vooral als het kleurboek en de materialen klaar liggen zodat je kunt beginnen waneer je maar wilt en ook niet steeds op hoeft te ruimen. Het viel me op dat ik bijna alle keren langer aan het kleuren was dan ik van te voren gepland had. Vaak ging ik er lekker in op en wilde ik steeds nog een stukje doen.

Wat ik ook heel fijn vind aan dit boek is dat de platen eenzijdig bedrukt zijn en uitneembaar. Het werkt zoveel prettiger wanneer je de kleurplaat alle kanten op kan draaien en goed plat neer kan leggen. Het papier is stevig en kan ook verf en stiften prima aan.

De kleurplaten zijn er in twee soorten: Het zijn per plaat allemaal kleine vakjes van dezelfde maat (dit zijn de kleurplaten waarbij je geen idee hebt wat het gaat worden) en kleurplaten met verschillende vormen en maten om in te vullen. Bij beide soorten zijn er vakjes die wit blijven en niet ingekleurd moeten worden. Dat is iets wat ik bij het eindresultaat minder mooi vind omdat ik dan het gevoel heb een stukje vergeten te zijn.
Voor deze bespreking heb ik drie kleurplaten gemaakt met kleine vakjes in de zelfde maat / kleur om het verschil in materialen te laten zien.

Na het kleuren van drie afbeeldingen ben ik erg te spreken over de kwaliteit van het papier, het feit dat het uitneembaar en eenzijdig is en over de ontspannen werking die uit gaat van kleuren op nummer. Wat afbeeldingen betreft ben ik iets minder enthousiast. Het eindresultaat geeft me minder voldoening dan bijvoorbeeld de boeken met dieren die ik eerder uitgeprobeerd heb. Dat ligt me toch duidelijk wat smaak betreft meer.

De andere twee kleurplaten ik gemaakt heb zijn:

Deze huizen heb ik ingekleurd met Stabilo 68 stiften en de stiften van BBNC. Nadat alles ingekleurd was heb ik alle vakjes nog nagewerkt met Faber Castell polygromos. Hierdoor werden de oneffenheden van de stiften wat weggehaald en zag de tekening er toch net nog wat mooier uit. Ik ben dan ook zeker tevreden over het resultaat

JMF-20180625-0001

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180701-0003

JMF-20180620-0002

Voor de kleurplaat van de Eiffeltoren ben ik aan de slag gegaan met Derwent inktense potloden en een waterpenseel. Ik heb hier nog niet zoveel ervaring mee en al zeker niet met het inkleuren van zulke kleine vakjes en rechte lijnen. Absoluut een aanrader als je wil oefenen met de inktense potloden. Zo oefen je in het gebruik van de waterpenseel en in hoeveel kleur je moet gebruiken en nog lastig hoe je die kleur egaal houdt. Leerzaam en leuk om te doen. Ik heb niet op de tekening gekleurd met de inktense maar steeds met mijn waterpenseel kleur van het potlood afgehaald. Ook hier is er nog genoeg ruimte voor verbetering maar ik vind het resultaat er leuk uit zien en ik ga zeker vaker zo oefenen met mijn inktense potloden.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180701-0005

Achterflap

Iedereen heeft het in zijn jeugd wel een keer gedaan: Kleuren op nummer. Nu is hier het derde deel van de moderne, frisse en volwassen variant: KLEUREN OP NUMMER – EXTREME KLEURPUZZELS VOOR VOLWASSENEN. Ontspan en laat je creativiteit de vrije loop terwijl je je puzzel- en kleurskills naar een hoger niveau tilt! Op elke pagina vind je de kleurcodering waarmee je de afbeelding kunt vullen.
Zie je creaties vakje voor vakje tot leven komen. Ga aan de slag met stift, fineliner, potlood, gelpennen of verf: in dit boek wachten 30 prachtige skylines tot jij ze ontdekt.

Boekgegevens

9789045323183

Titel :Kleuren op nummer 3 / 30 extreme kleurpuzzels voor volwassenen
Auteur :John Woodcock
Uitgever :Mus creatief
Verschenen :Mei 2018
ISBN :9789045323183
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.