Kleurboek Dagdromen

Gelezen: Kleurboek Dagdromen – Hanna KarlzonGelezen, Creatief

Hannah Karlzon is een illustrator uit Zweden, die inspiratie haalt uit de natuur om haar heen en uit haar jeugdherinneringen. Ze houdt ervan om bloemen, bossen huizen en dieren te tekenen. En maakt ingewikkelde, gedetailleerde afbeeldingen met oost Indische inkt.
Ze is de auteur van de wereldwijd verkochte kleurboeken Dagdrömmer en Sommernatt.
Zelf was ik nog niet bekend met deze kleurboeken tot ik op Facebook steeds vaker berichten tegen kwam dat fans verlangend uitzagen naar de Nederlandse versie van 1 van deze boeken Dagdromen.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en na het zien van de mooie kleurplaten uit dit boek op internet wilde ik dit boek heel graag uitproberen. En nu sluit ik me bij de fans aan: Het is een prachtig kleurboek.

Luxe hardcover kleurboek met prachtige illustraties en papier dat super werkt…

Dagdromen is een hardcover boek en bevat 85 handgetekende illustraties in Oost Indische inkt. De cover is mooi en heel stevig en kan zonder problemen mee in je tas of in je boeken kast staan zonder te beschadigen. En heeft een mooie, luxe uitstraling.

JMF-20161017-0001Op de eerste pagina kun je het boek personaliseren door je naam in te vullen en de tekening in te kleuren. Daarna volgen er vele verschillende kleurplaten, die zowel voor beginners als voor gevorderden veel te bieden hebben. Alleen al het doorbladeren roept inspiratie en zin om te beginnen op.

Op de kleurplaten vindt je onder andere huizen, dieren, vrouwengezichten, zee en schelpen. Maar niet zoals je gewend ben maar in een mix van werkelijkheid en droombeelden.
Er is heel veel variatie in de kleurplaten te vinden:

  • van heel fijn gedetailleerd tot een illustratie met grotere vlakken
  • Gezichten met prachtige lange haren. Die een uitdaging op zich vormen om de kleuren van het gezicht goed te krijgen. Ik heb me er nog niet aan gewaagd maar wel al een set kleurpotloden in huidskleuren en haarkleuren gekocht. En het lijkt me heel leuk om daar eerdaags aan te beginnen
  • Sommige platen lopen over twee pagina’s tegelijk en vormen zo één grote tekening. Er is een prachtige Pauw met lange veren waar ik behoorlijk weg van ben. Maar ook o.a. huizen, uilen en vogels.

JMF-20161017-0003JMF-20161017-0002Niet alle kleurplaten zijn helemaal vol, wat de mogelijkheid geeft om het ze creatief op te vullen, maar je kunt het natuurlijk ook zo laten of de achtergrond alleen een kleurtje geven.

Er is voor elk wat wils en ook per persoon kan het verschillen waar je zin in hebt. In het boek staan naast complete afbeeldingen en patronen ook kleurplaten met losse afbeeldingen. Bijvoorbeeld een pagina met een aantal schelpen erop of…

En voor wie eens wat anders wil, zijn er een paar illustraties die nog zelf ingetekend moeten worden en daarna pas ingekleurd.

JMF-20161017-0004Het papier is crème kleurig en werkt fantastisch. Wat ik er ook op uitprobeerde werkte prima. De kleurpotloden vlogen als het ware over het papier. Het is dik papier wat bijna niet doordrukt. Pas toen ik een hele pagina met stift kleurde en me niet inhield met druk zetten op de stift was er heel licht iets aan de andere kant te zien.

De pagina’s zijn dubbelzijdig bedrukt en hebben geen geperforeerde rand waarlangs je ze makkelijk uit kunt scheuren.

Het boek is, zonder dat het uit elkaar valt, helemaal open te klappen zodat je ook aan de uiteindes van de pagina’s zonder moeite kan werken.

Het is een prachtig en inspirerend boek om gewoon lekker te kleuren, of om eens te experimenteren. Door de mooie vormgeving, de prachtige platen en het fijne papier is het genieten om in Dagdromen bezig te zijn.

Ik heb 3 platen gekleurd om als voorbeeld te laten zien.

  • JMF-20161017-0007Deze plaat heb ik gekleurd met allerlei verschillende soorten stiften zonder voorzichtig te doen voor het doordrukken. Om het af te werken heb ik pastelkrijtjes van het kruitvat gebruikt. Met m’n vingers heb ik het pastelkrijt aangebracht.
  • JMF-20161017-0006De tweede plaat heb ik gekleurd met kleurpotloden uit het Bruynzeel kever blik en diverse goedkope merken gelpennen. Ook hier heb ik de achtergrond met pastelkrijt gedaan. Werken aan deze plaat in dit boek was echt genieten

Op het internet zijn er prachtige voorbeelden te vinden van de kleurplaten van Hanna Karlzon. Je kunt zomaar kijken voor je plezier, of om inspiratie op te doen. Maar als je net zoals ik net begint met kleuren kun je ook veel leren van het kijken naar een voorbeeld. Zoals waar zet je de kleur aan of waar kun je het beter wat lichter maken. Hoe maak je iets van schaduw.

  • JMF-20161017-0005Voor de derde kleurplaat heb ik dus een voorbeeld van internet gebruikt, natuurlijk is mijn kleurplaat niet het zelfde geworden. Het zijn andere materialen en soms wilde ik het toch net even iets anders.
    Dit was ook heel leuk (en leerzaam) om te doen.

    Voor deze derde kleurplaat heb ik mijn nieuwe aanwinst gebruikt, Faber Castell potloden. Het is alsof je met een kleurpotlood kan schilderen op dit papier, een geweldige combinatie. Ook de achtergrond heb ik met deze potloden gedaan.

Het moge duidelijk zijn dat ik erg enthousiast ben over Dagdromen.

Boekgegevens

Kleurboek Dagdromen

Titel :Dagdromen
Auteur :Hanna Karlzon
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Oktober 2016
ISBN :9789045320403

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045320403′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.