Titia Muizelaar

Interview met Titia Muizelaar – auteur #8 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het achtste interview is met Titia Muizelaar, schrijver van What goes around comes around.

9789492115171

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Ik ben Titia Muizelaar, (1948) geboren en getogen in Amsterdam. Na mijn middelbare schoolopleiding ben ik getrouwd en gescheiden. Daarna kwam ik door mijn tweede echtgenoot de televisiewereld binnen. Het fascineerde me en al gauw volgde ik een opleiding bij Santbergen in Hilversum voor televisie regie-assistente. Bij een productie kantoor gewerkt en daarna freelance voor enkele omroepen. Met mijn echtgenoot het televisie productiebedrijf Thems-90 BV opgestart.
Het was een geweldige tijd met veel werk en gereis. Na de scheiding tien jaar later moest ik het bedrijf opheffen. Het is te ingewikkeld om dat nu uit te leggen. Inmiddels van Amsterdam naar een dorp in Friesland verhuisd.
Freelance verslaggeefster bij de Jouster Courant. Na mijn verhuizing van Friesland naar Hoorn heb ik een cursus korte verhalen gevolgd bij de NHA en mij later aangesloten bij ‘SchrijvenInHoorn’ van Godijn Publishing.
In 2014 schrijf ik mee in de bundel “Het Gebaar”. In 2015 win ik met een schrijfwedstrijd een masterclass scriptschrijven, laatste scene van het toneelstuk “Hartstocht”, een thriller.
Mijn leven kent vele ups en downs maar ik heb nooit bij de pakken neergezeten. Gewoon doorgaan en de zaken oplossen. Ik ben positief ingesteld en een perfectionist. Dat is tevens een valkuil want je kunt niet alles perfect doen.
Ik heb drie zonen, twee schoondochters, een schoonzoon en vijf kleinkinderen in de leeftijd van een tot zes jaar.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Mijn boek, waar ik in Friesland aan begonnen was maar niet afgemaakt, pakte ik op bij de schrijfgroep ‘SchrijvenInHoorn’. Het is de bedoeling van die groep dat men aan een boek werkt. Met feedback van de schrijvers, van de uitgeverij, de eindredactie en de leesredactie is mijn boek klaar. Het schrijven van een boek is geheel anders dan een artikel in de krant. Schrijven is een vak.
Mijn zoon heeft de foto van de omslag, liggend op een stoffige vloer, gemaakt. En wel wanneer in het verhaal de diamanten onder de vloer van een leegstaande kamer wordt gevonden. Ik heb dat item willen nemen omdat de vondst van de diamanten het begin is van vele gebeurtenissen die Alice, de hoofdpersoon van Boek I overkomt. Boek II gaat over de zoon van Alice, Julien.
“What goes around comes around” , is mijn debuut roman.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Vanaf dat ik kon lezen las ik veel boeken. Vooral de boeken die mijn vader las. In de loop der jaren is mijn smaak ten opzichte van de genres veranderd. Ik heb veel goede boeken gelezen maar van de laatste jaren is het wel de Millennium reeks van Stieg Larsson, die ik heel goed geschreven en spannend vond. Ook het vierde deel, na zijn dood geschreven door David Lagercrantz ademt dezelfde sfeer als van Larsson. Een ander geweldig boek is ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ geschreven door Joël Dicker.
  Ik heb geen favoriete auteur.
 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  Koffie of thee?
  • IJs of chocola? Op beide niet gek
  • E-book of papieren boek?
  • Serie of losstaand boek? Dat ligt eraan
  • Hond of kat? Allebei even lief
  • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? Liefst eerst het boek lezen.
  • Winter of zomer?
  • Thriller of roman? Beide
  Wijn of bier?
  Boekenlegger of pagina omvouwen?
  • Leen jij je boeken uit? Ja, ik leen ze ook uit, maar moet er altijd achteraan om ze terug te krijgen.
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Ja, ik vind de cover belangrijk omdat het de mensen nieuwsgierig moet maken.
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Ja, dat deed ik vroeger nu niet meer. Zonde van het verhaal.
 3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
  Ik schrijf met de computer en ik schrijf niet op vaste tijden. Als het kan iedere dag een paar uur, maar dat komt niet altijd uit.
 4. Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek? Wat was je inspiratiebron?
  Mijn inspiratiebron was die leegstaande kamer met de ruimte onder de vloer. Daaruit ontstond het verhaal.
 5. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
  Tijdens het schrijven veranderde er al veel. De karakters gingen als het ware hun eigen weg vervolgen. Toch was het einde voor mij duidelijk in Boek I. Boek II heb ik geschreven op aanraden van mijn zus die vond dat ik door moest gaan met de zoon, zodat het een mooi geheel werd.
 6. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
  De karakters zijn niet gebaseerd op bepaalde personen. Het boek is fictie. Op de meeste lokaties heb ik gewoond.
  Alice lijkt wel wat op mij, maar ik heb haar leven absoluut niet geleid. Omdat ik mijn zoon alleen heb opgevoed komt dat wel in het boek naar voren. Julien is ook door zijn moeder alleen opgevoed. Maar mijn zoon is niet Julien.
 7. Heb je research voor je boek moeten doen? En kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je aan de namen van je personages? Hebben die een speciale betekenis?
  Ik heb niet veel research gedaan. Wat ik wilde weten heb ik via Google opgezocht en aan mijn zonen gevraagd.
  Ik stelde me voor hoe de karakters er uitzagen. De namen kwamen toen vanzelf en hebben geen speciale betekenis.
 8. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers? Waarom wel of juist niet? En hoe is het om, wanneer je zoveel tijd en passie in het schrijven heb gestoken, om het dan voor het eerst door anderen te laten lezen?
  Tijdens het schrijven is er al geschrapt en herschreven. Zoals ik al geschreven heb is het juist goed om je boek door anderen, proeflezers te laten lezen. Je werk wordt geredigeerd en zo wordt het verhaal beter.
  Het is best spannend om je verhaal door volkomen vreemden te laten lezen. Ik verwachtte een kleine notitie hoe ze het vonden, maar dat was er niet bij. Jammer.
 9. Vertel waarom iedereen jouw boek zou moeten lezen.
  Mijn boek is een heerlijk ontspannen verhaal. Iedereen die met vakantie of op vrije dagen of nog even voor het slapen gaan mijn verhaal leest krijgt een glimlach op zijn gezicht. Het is een prettig leesbaar boek voor iedereen.
 10. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Ik heb geen grootste dromen meer. Wel wil ik graag de twee boeken waar ik nu aan werk afkrijgen en het Parenteel voor de familie. Dat laatste is ook heel leuk om te doen.

Boekgegevens

9789492115171

Titel :What goes around comes around
Auteur :Titia Muizelaar
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115171

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115171′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.