9789402601077

Recensie: Reset jezelf – Femmy ten CateRecensie, 4 sterren

Femmy ten Cate ging, nadat ze grotendeels hersteld was van een burn-out, op zoek naar meer inzichten over hoe mensen zich met hun verstand en de kracht van hun geest kunnen bijsturen. Ze las boeken van psychologen, psychiaters filosofen en andere wetenschappers. Van de oude Grieken tot en met recente boeken en websites over o.a. mindfullness en het moderne hier en nu denken.

Ze maakte aantekeningen, legde verbindingen tussen de verschillende ideeën, inzichten en onderzoeken waardoor ze er steeds mee van begreep en het ook toe kon passen.
De notities die ze maakte in haar zoektocht naar wat een mens kan helpen om met minder stress en meer geluk door het leven te gaan waren in eerste instantie bedoeld voor haarzelf. Toen ze merkte hoe goed deze inzichten haar hielpen ontstond het idee van een boek.
Reset jezelf minder stress, meer geluk is het resultaat.

Helder, persoonlijk en praktisch – een boek dat het verschil kan maken

Uitnodigende achterflap
Op de achterflap van het boek staat dat het boek is voor (potentiële) burn-out klanten, perfectionisten & andere uitslovers. De beschrijving van het boek is uitnodigend en bemoedigend doordat er duidelijk gezegd wordt dat Stessreductie geen luxe is maar bittere noodzaak zodat de lezer zich serieus genomen voelt. Tegelijkertijd wordt uitgelegd dat er een gelukkiger leven met minder stress mogelijk is. Ook wordt er iets over de auteur en haar eigen ervaringen verteld en wat zij met haar boek wil bereiken.
Het is mijn belangrijkste doel dat je aan het einde dit boek beter weet wat je wil met je leven, wat je zou moeten veranderen en wat juist niet en dat je net als ik meer grip hebt op wat er zich allemaal in je bovenkamer afspeelt. Daar sturing aan kunnen geven, is wat je het meeste zal helpen om (wat) gelukkiger te worden. – Femmy ten Cate

JMF_20161001-0002Persoonlijk, informatief en praktisch
Femmy ten Cate vertelt in het boek open over haar burn out en de moeilijke weg om daar weer bovenop te komen. Dat dit niet vanzelf gaat en moeite kost, daar is ze heel eerlijk over en dat zullen de mensen die er mee te maken hebben zeker herkennen en ook waarderen. Het is zwaar en kost veel tijd en inzet waarbij hulp van buitenaf vaak echt nodig is, is iets waar de buitenwereld vaak geen weet van heeft.
Het boek bevat allerlei informatie op theoretisch gebied, heel interessant en passend bij het onderwerp dat besproken wordt. Soms is het best wel pittig en intensief om te lezen, wat voor iemand die niet lekker in z’n vel zit / moeite heeft met concentreren wat lastig kan zijn. Maar het is vooral ook heel praktisch waarbij herkenbare situaties en emoties besproken worden. Er worden onderwerpen aangekaart waar je direkt iets mee kunt of die wat moeilijker zijn maar wel je ogen openen voor mogelijkheden.
De tips zijn helder en toepasbaar net als de opdrachten die in het boek staan. Vaak staat bij een opdracht beschreven hoe je die aan jou situatie aan kan passen of wat het doel van de opdracht is.
Heel belangrijk vind ik het dat er met de lezers die het boek oppakken omdat ze hulp kunnen gebruiken heel serieus wordt omgegaan. De burn-out en wat het met je doet op allerlei gebieden krijgt de erkenning dat het zwaar is, heel zwaar. Tegelijkertijd is er de boodschap dat er aan gewerkt kan worden en dat dit veel inzet en misschien hulp van buitenaf vraagt.
Er wordt uitgebreid en met zorg ingegaan op van alles wat met een burn-out te maken heeft en er worden praktische en haalbare handvaten geboden. Dat dit stap voor stap gaat, en met vallen en opstaan, wordt eerlijk verteld. Des de meer komt hierdoor de boodschap over dar er licht kan komen na donkere tijden.

JMF_20161001-0001Mooie layout en duidelijke indeling
De layout is ruim en prettig om te zien en, zonder dat het te druk wordt, staan er mooie foto’s en andere afbeeldingen in. Heel speciaal en bemoedigend vind ik de afbeeldingen in de vorm van een postzegel. In het begin van het boek wordt uitlegt dat iets moois in iets heel kleins kan zitten zonder dat je er erg in hebt zoals b.v. een mooie postzegel. Iedere keer als ik zo een postzegel zag in het boek schoot me die positieve boodschap weer te binnen.

Reset jezelf begint met een duidelijke inhoudsopgave die een goed beeld geeft van wat er in het boek verteld en behandeld wordt.
Daarna is er een uitgebreid stuk vooraf waarin de auteur zich voorstelt en vertelt over haar burn-out. Ook vertelt ze over de totstandkoming van het boek, voor wie het boek bedoeld is en gaat ze in op de bronnen die ze geraadpleegd heeft. De tien hoofdstukken worden ook besproken en uitgelegd. Jammer dat ze het de 10 geboden noemt dat vindt ik persoonlijk iets te dwingend klinken. Goed geschreven en interessant maar wat mij betreft te veel informatie en een te lang stuk om mee te beginnen.

De 10 hoofdstukken zijn:JMF_20161001-0003

 1. Accepteer de onvolmaaktheid
 2. Focus op het positieve
 3. Koester je medemens
 4. Ga goed om met tegenslag
 5. Weet wat je gelukkig maakt
 6. Stel haalbare doelen en gebruik je talenten
 7. Leef in het hier en nu, geniet en werk met plezier
 8. Relativeer bezit
 9. Zorg goed voor jezelf
 10. Geef je leven zin

Ieder hoofdstuk heeft theoretische en praktische informatie en de persoonlijke ervaringen van de auteur. Met aan het einde een aantal opdrachten die inzicht kunnen geven, soms confronterend kunnen zijn maar vooral reëel en haalbaar zijn.

Als laatste wordt in het boek alles nog een keer op een rijtje gezet en vertelt Femmy ten Cate wat deze oefeningen met haar gedaan hebben en hoe ze deze nog steeds soms nodig heeft.

Het is een duidelijk, persoonlijk, reëel boek met veel informatie en handvaten die te toe doen, het is een boek dat verschil kan maken.

Boekgegevens

9789402601077

Titel :Reset jezelf: minder stress, meer geluk
Auteur :Femmy ten Cate
Uitgever :Aerial
Verschenen :februari 2016
ISBN :9789402601077

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789402601077′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

3 antwoorden
 1. Rick Scholten
  Rick Scholten zegt:

  Ik heb het boek gelezen, maar ben er niet tevreden over.
  Ik vond het warrig en gezwam. Ik had er weinig aan omdat ik veel al wist van andere artikelen die ik over burnout en mindfullness heb gelezen.
  Het was een herhaaloefening, eentje die voor mij weinig heeft toegevoegd. Zonde van mijn tijd en geld. Niks nieuws onder de zon.

  Beantwoorden
 2. femmy ten cate
  femmy ten cate zegt:

  Beste Connie, hartelijk dank voor je recensie. Ik ben er erg blij met!! Je hebt ook een punt van kritiek, en dat is ook fijn, want mocht er een 2e druk komen – je weet maar nooit – dan kan ik daar mogelijk nog iets mee doen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.