Jolanda Zuydgeest

Interview met Jolanda Zuydgeest – auteur #4 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het vierde interview is met Jolanda Zuydgeest, schrijfster van Angst regeert de vulpen.

9789492115133

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Ik ben Jolanda Zuydgeest, 31 jaar getrouwd met Alex, een lieve man die mij altijd alle ruimte geeft om met mijn passie bezig te zijn. Samen hebben we drie dochters, Jennifer (25), Jorinde (21) en Isabelle (17). Drie heerlijke meiden, die graag meedenken als ik bv ‘vastloop’ met een verhaal. Het schrijven van verhaaltjes zat er als kind al in. Ik schreef toen ik ca. 8/9 jaar was een verhaal over Pipo de Clown op multomap blaadjes. Ik reeg er wol tussen en zo ontstond mijn boek. Ik heb het opgestuurd naar uitgeverij Kluitman. Helaas is het nooit uitgegeven maar wel kwam ik in contact met andere schrijfsters. Erg leuk. Het schrijven werd niet doorgezet, pas na mijn trouwen ben ik voor de wijkkrant gaan schrijven. Toen begon alles weer te kriebelen. Cursussen gevolgd, o.a. in Amsterdam bij Script +, LOI, Boekschrijven.nl In eerste instantie lag mijn interesse in het schrijven van kinderverhalen. Toen ik, op aandringen van een goede vriendin, meedeed met een wedstrijd voor volwassenen en hoog eindigde, is het roer om gegaan. Door die wedstrijd ben ik in contact gekomen met Elly.
Naast het schrijven ben ik leerkracht in het basisonderwijs. Ik geef les aan de kleuters. Elke dag genieten. Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken, gaat voor mij zeker op.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Mijn verhaal speelt zich af in het onderwijs. Het leek mij leuk om daar over te schrijven. Ik heb het idee dat er niet veel boeken zijn die over het onderwijs gaan. Als schrijfster was ik ook op zoek naar een origineel verhaal. Er gebeurt genoeg op school. En regelmatig gaat mijn fantasie met mij aan de haal. Voor de lokale bibliotheek heb ik een aantal jaar geleden een verhaal geschreven ‘moord bij de sluis’ dat speelde zich af in Leidschendam. Ik kreeg een eervolle vermelding en dit verhaal was de inspiratie voor deze roman.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Ik was als kind altijd in de bibliotheek te vinden. Heerlijk vond ik dat. De Kameleon vond ik een geweldige serie. Ook de Olijke Tweeling en de Dolle tweeling heb ik meerdere keren gelezen. Joop ter Heul lees ik nog steeds met een glimlach om mijn mond. Annie M.G. Schmidt was mijn grote voorbeeld. Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, nog steeds worden ze veel gelezen. Prachtig als je die kwaliteiten bezit.
 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  • Koffie of thee? Voorkeur voor groene thee
  • IJs of chocola? Familie weet: onder de 30 graden geen ijs voor mij, dus chocola!
  • E-book of papieren boek?
  • Serie of losstaand boek? Een streekroman mag van mij een serie zijn
  • Hond of kat? We hebben beiden, Ginger een perzische poes, en Knofje een mini maltezer
  • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? Eerst boek lezen
  • Winter of zomer? Zomer, zeker!
  • Thriller of roman?
  • Wijn of bier? Geen van beiden, liefst thee of water
  Boekenlegger of pagina omvouwen?
  • Leen jij je boeken uit? Ja hoor
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Dat is wel de eerste indruk
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Soms heb ik de neiging om even de laatste bladzijde te lezen.
 3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
  Ik schrijf op de computer maar vooraf wel een notitieboekje op mijn nachtkastje en altijd mee in mijn tas. Lang loop ik ‘te broeden’ op een verhaal, als ik er aan toe ben, dan kan ik zitten en schrijven. Dat valt in huis niet mee, want ik merk dat ik eerst alles in huis op orde wil hebben. Vluchtgedrag lijkt het wel. Maar druk (deadline) werkt wel, dan lukt het toch om op tijd klaar te zijn. Sinds kort heb ik een eigen kamer en dat is echt een luxe! Alhoewel ik afgelopen zomervakantie op Ameland verbleef. Dat was een perfecte locatie om heerlijk met het schrijven bezig te zijn. Rust en ruimte, af en toe de duinen in, het strand op, inspiratie opdoen, nadenken en terug in het appartement meteen weer aan de computer. Ik heb er enorm van genoten.
 4. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
  Mijn verhaal is ontstaan door een wedstrijd van de bibliotheek. Het onderwijs leek me een mooi onderwerp, tenslotte heeft (bijna) iedereen ermee te maken. Door mijn werk en de nodige fantasie ontstond een idee voor een wat langer verhaal. Met de cursus ‘Roman Schrijven’ heb ik de opzet gemaakt. Toen ik de basis (personages, hoofdstukindeling, verhaallijn) had om te starten was de cursus afgelopen. Elly kwam op het juiste moment op mijn pad.
 5. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
  Nee, de personages zijn verzonnen, evenals de situaties/voorvallen. Wel heb ik er zaken in verweven die ikzelf heb ondervonden. Mijn vriendin/collega is een fanatieke kleuterjuf. Dat vind ik zo mooi aan haar. Hoe zij strijd voor de kleuters. Die trekjes zie je bij Trudy terug, alleen lijkt Trudy totaal niet op mijn vriendin.
 6. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Ik geniet enorm van het schrijven en dat er nu een boek uitgegeven gaat worden is een droom die uitkomt, een stukje erkenning. Daar ben ik trots op. Het bewijs dat als je iets heel graag wilt, dat ook gaat lukken. Graag zou ik ook een kinderboek willen schrijven en nog veel meer. Ideeën genoeg, ik zou graag meer tijd willen hebben voor het schrijven, en iets minder op school werken.

Boekgegevens

9789492115133

Titel :Angst regeert De Vulpen
Auteur :Jolanda Zuydgeest
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115133

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115133′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden
 1. Elly Buis
  Elly Buis zegt:

  Gezellig interview. Als collega herken ik haar hierin.
  Fijn dat haar droom is uitgekomen en ik wens haar veel plezier en succes met het volgende boek.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.