JMF_20160922-0108

Interview met Lily Mitchell – auteur #5 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het vijfde interview is met Lily Mitchell, schrijver van One for the Birds.

One for the Birds

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Ik ben een creatieve duizendpoot die een opleiding volgde aan kunstacademie Sint Joost in Breda. Ik ben afgestudeerd in de richting fotografie.
Zo maar een paar dingen waar ik me mee bezig houd: Koken, lezen, film, muziek, serie, tekenen, fotograferen, kunst, toneel(spelen), documentaires, vampiers en andere bovennatuurlijke zaken, de psyche, geschiedenis en nog veel meer. In september 2016 begin ik met een opleiding tot therapeut reflexologie. Ik woon in ‘s-Hertogenbosch samen met mijn lieve wederhelft en hondje Sam.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft altijd al een overweldigende aantrekkingskracht op mij gehad. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. Schrijfster worden was al vroeg een droom maar pas in 2012 begon ik met schrijven en in 2014 met korte verhalen. Die ontstonden vaak uit alledaagse situaties of bijvoorbeeld een droom. Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit laat het vaak onverwachte eind je met een onbestemd gevoel achter.

Mijn verhalenbundel met de titel “One for the birds” bevat een 20-tal korte verhalen met steeds een andere hoofdpersoon of hoofdpersonen. In een mysterieuze, dagelijkse of onheilspellende omgeving ontvouwt zich een merkwaardige situatie waar de hoofdpersoon of hoofdpersonen zich naar een onverwacht einde begeven waar vaak, in het staartje van het verhaal, zich een onverwachte plottwist voordoet. Onheilspellend, macaber, vol van suspense en sarcasme maar zeker ook grappig op zijn tijd.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Ik las als kind veel Agatha Christie en Stephen King. Ik houd van intriges en suspense. Horror en griezelen, heerlijk!Zeker één plank van mijn boekenkast is volledig gevuld met vampierboeken. Daar heb ik al van kleins af aan een oneindige fascinatie voor gehad.

  En verder: Stieg Larsson, Jo Nesbo, Karin Slaughter maar ook schuw ik de oude meesters niet. Ook las ik: Faust van Goethe en heb grote bewondering voor Les yeux sont fait van Jean Paul Sartre.

  Ik ben niet het zoetsappige type, dat is duidelijk terug te zien in de boeken die ik lees maar ook in mijn eigen schrijfsels. Ik heb iets met het bovennatuurlijke, het macabere, de dood en bizarre en vreemde situaties.

  Ook lees ik veel biografieën en geschiedenis boeken.

  Ik zou een hele hoop boeken te kort doen om die niet in mijn top drie te vermelden maar aangezien er niet meer dan drie in een top drie passen moet ik kiezen:

  Christiane F. door Hans Straalen
  Indringend geschreven relaas over het uitzichtloze leven van een verslaafd vijftienjarig meisje in Berlijn, dat moet tippelen om aan geld voor heroïne te komen. Het boek moraliseert niet, maar geeft de feiten zakelijk, soms bijna afstandelijk. Zeer gedetailleerd wordt de leefwijze beschreven van de hoofdpersoon en haar vrienden en vriendinnen.

  Les yeux sont fait door Jean Paul Sartre (de Nederlandse vertaling hiervan is ‘De teerling is geworpen’, maar aangezien ik dit de slechtste vertaling van een titel ooit vind gebruik ik altijd de Franse):
  Een jonge, rijke vrouw en een arbeider, leider van een verzetsbeweging, ontmoeten elkaar na hun dood. Omdat ze voor elkaar bestemd waren en elkaar niet tijdens het leven ontmoetten, krijgen ze 24 uur om te bewijzen dat ze van elkaar houden en daarmee de kans om een nieuw leven te beginnen. Zij slagen er geen van beiden in voldoende afstand te nemen van hun afgebroken leven en keren na hun proeftijd onherroepelijk terug naar het dodenrijk.

  Leven, dood, legende door Stephen Davis:
  In deze biografie schetst de gerenommeerde journalist Stephen Davis een sprekend portret van een vaak verkeerd begrepen genie (Jim Morrison, zanger van de band The Doors), daarbij gebruik makend van informatie uit tientallen interviews, verloren gewaande opnamen en Morrisons ongepubliceerde dagboeken.

 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  • Koffie of thee? Beide!
  • IJs of chocola? IJs, maar dan wel van Ben & Jerry’s.
  • E-book of papieren boek? Bij voorkeur een papieren boek maar laten we eerlijk zijn, een e-reader is praktischer en er komt een keer dat je boekenkast vol raakt. Ik koop alleen nog mooi ingebonden exemplaren of naslagwerken (kunst- of geschiedenis boeken, biografieën) als papieren boek. Alle boeken van Harlan Coben, Tess Gerritsen of Karin Slaughter (om maar wat voorbeelden te noemen) koop ik inmiddels aan als e-book.
  • Serie of losstaand boek? Ik denk dat ik dan toch voor een losstaand boek ga. Ik houd van afwisseling. Ik ben in de Wetten van de Magie tot deel drie gekomen. Toen was ik het zat. Bij de tijd dat ik toe ben aan deel vier kan ik van voor af aan beginnen. Dat schiet niet op.
  • Hond of kat? Een hond definitely! Ik ben geen katten mens. Ik begrijp ze gewoonweg niet. Ik ben helemaal verliefd op mijn ruwharige dwerg teckel Sam die nu flink aan het puberen is.
  • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? Dat is een lastige. Ik ben namelijk ook helemaal gek van films. Dat zorgt soms voor tegenstrijdige belangen. Ik zou namelijk nooit het boek van ‘A clockwork Orange’ gaan lezen. De film is zo briljant dat ik het lezen van het boek niet aandurf.
  • Winter of zomer? Lente. Niet het antwoord op de vraag maar ik hou niet van kou en tegen temperaturen van 30 graden of meer kan ik niet.
  Thriller of roman?
  • Wijn of bier? Bier. Mijn vader zei altijd: ‘Leven de man die het bier uitvond,’ en daar kan ik het alleen maar heel erg mee eens zijn.
  • Boekenlegger of pagina omvouwen? Een boekenlegger alsjeblieft!
  • Leen jij je boeken uit? Liever niet.
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Ja, ik vind dat wel een erg belangrijk aspect van het boek. Misschien ook door mijn achtergrond als fotograaf/kunstenaar. Ik kan niet schouderophalend naar een cover kijken. Daar moet een analyse overheen.
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Nee zeg, stel je voor. Dan kan ik ‘m net zo goed meteen aan de kant leggen. Ik wil juist de spanning volledig ervaren als ik lees.
 3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
  Ik heb geen vast schrijfritme al denk ik dat dat wel beter voor me zou zijn. Ik denk dat ik mezelf soms nog wat te afhankelijk opstel van inspiratie.
  Ik moet wel enige mate van rust om me heen hebben anders kan ik me niet concentreren.
  Ik schrijf op de computer. Ik doe ook nog wel eens een poging te dichten en daar heb ik ‘a little black book’ voor waar ik dan wat dingen in krabbel.
 4. Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek? Wat was je inspiratiebron?
  Een van mijn grote idolen is Marc Bolan. De zanger van de Britse band T. Rex die in 1977 op 29 jarige leeftijd om het leven kwam bij een tragisch auto ongeluk. Ik had op een nacht een droom waar hij in voor kwam. Die droom heb ik de dag er na direct op papier gezet. Het was maar een half A4tje, eigenlijk niks bijzonders, maar toen ik het later doorlas dacht ik ‘dit kan best wel eens wat worden.’ Ik heb het aangepast en zo ontstond mijn eerste verhaal voor de verhalenbundel. Inside information: Het verhaal Soon is gebaseerd op deze droom.
 5. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
  Eerlijk gezegd heb ik vrij vroeg in het schrijfproces besloten dat het twintig verhaaltjes moesten worden en dat ik dan zou stoppen. Dan was het voor mij ‘af’. Daar heb ik mee aan gehouden en de invulling is ‘vanzelf’ gegaan. Ik luisterde/keek goed naar werkgerelateerde perikelen van vrienden of inspirerende zaken uit boeken, nieuws, series. Daar liet ik vervolgens mijn (macabere) fantasie op los en zo ontstond het volgende verhaal.
 6. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
  In ieder kort verhaal zitten andere personages maar eigenlijk is mijn verhalenbundel een autobiografie. In ieder verhaal zit een fascinatie of misschien wel obsessie in. Het is voor mij dubbel leuk omdat ik de enige ben die de connecties ziet tenzij je me goed kent, dan herken je ze. Ik heb wel wat personages gebaseerd op mensen die ik ken inderdaad maar ik zeg niet welke dat zijn. Er zit ook een personage in wat in meerdere verhalen terug komt. Dat is tijdens het proces ontstaan. Dat vind ik zelf een erg leuk gegeven.
 7. Heb je research voor je boek moeten doen? En kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je aan de namen van je personages? Hebben die een speciale betekenis?
  Ik heb research gedaan in die zin dat het, buiten dat het fictie is, dingen wel moeten kloppen uiteraard. Plaats- en tijdsaanduidingen en sommige actiescènes.
 8. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers? Waarom wel of juist niet? En hoe is het om, wanneer je zoveel tijd en passie in het schrijven heb gestoken, om het dan voor het eerst door anderen te laten lezen?
  Ik heb al tijdens het ontstaan van het boek meerdere malen verhalen aangepast. Door feedback kom je er soms achter dat dingen anders moeten. Daarom denk ik dat het erg belangrijk is om goed te luisteren. Ik had iemand naast me zitten die erg kritisch was, wat in het begin erg moeilijk voor me was. Dit heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat het boek beter is geworden en ben ik blij dat diegene zo kritisch was. Aan jaknikkers heb je niks. Erg leuk en goed voor je ego maar uiteindelijk brengt je dat niet naar een hoger plan. Er komt ook een tijd dat je moet stoppen met nakijken.
 9. Vertel waarom iedereen jouw boek zou moeten lezen.
  Mijn boek is gevuld met verrassende, korte verhaaltjes met vaak een wat macabere twist. Dat is een genre waar je van moet houden maar ik ben er van overtuigd dat het voor een groter publiek is weggelegd omdat het grijpt en verwonderd. Het is niet griezelig of erg eng maar het plot zet wel aan tot denken.
 10. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Mijn droom is niet het grote geld, eerlijk niet. Uiteraard schuw ik een leuk bedrag niet maar dat is niet de reden dat ik begonnen ben met schrijven. Wat ik wel graag wil is dat uitgevers mijn verhalen interessant blijven vinden en dat ik de kans mag krijgen nog meer uit te geven. Ik wil mijn talent delen. En aangezien ik dit boek in het Engels heb geschreven is het helemaal leuk als ik in het buitenland wat voet aan de grond kan krijgen.

Boekgegevens

One for the Birds

Titel :One for the birds
Auteur :Lily Mitchell
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115140

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115140′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.