9789492115058

50 | Vijftig columns gebundeld in één boek – Ina HollanderRecensie, 3,5 sterren

50 | Vijftig columns gebundeld in één boek van Ina Hollander.
Met plezier en vaak met een glimlach op mijn gezicht heb ik deze bundel gelezen.

Ina Hollander is sinds 2011 columniste voor het Noord-Hollandse Dagblad, schrijft reisblogs en korte verhalen.
In 2010 werd er een schrijfwedstrijd georganiseerd door het Noord-Hollands Dagblad en de Nederlandse spoorwegen. Lezers van de krant konden meedoen door een column te schrijven over leesclubs. Ina Hollander won deze wedstrijd met glans en werd daarna gevraagd om columns voor het NHD te gaan schrijven.
Deze columns zijn nu gebundeld in het boek 50 | Vijftig columns gebundeld in één boek.

De kaft van het boek is zwart en staat vol met de titels van de columns in verschillende (ietwat vage) lettertypes. Een drukke maar wel aantrekkelijke cover. De tekst op de achterflap vertelt het een en ander over het tot stand komen van deze bundel. Leuk voor de lezers die de columns al kennen uit de krant en voor geïnteresseerde nieuwe lezers. Het nadeel is wel dat het een klein, en hier en daar wat vaag, lettertype heeft wat niet prettig leest. Voor iemand die het boek met belangstelling oppakt om eens te kijken wat de achtergrond is kan dat een reden zijn om af te haken en dat zou jammer zijn.

De layout in het boek daarentegen is ruim en heeft een stevig, prettig lezend, lettertype.
Het boek begint met de inhoudsopgave met alle titels van de columns waarvan de eerste heel toepasselijk Vijftig heet. Al gaat het hier om de gevreesde leeftijd waarop men Sara of Abraham ziet en niet over het aantal columns in het boek.
Er staat geen persoonlijk voor- of nawoord van Ine Hollander in het boek. Geen punt maar persoonlijk vind ik dat wel een mooie persoonlijke toevoeging aan een boek als dit.

Vijftig is een vermakelijke bundel met columns over de meest uiteenlopende onderwerpen. Voetbal, kinderen, verliefd zijn, irritante telefoontjes en nog veel meer komt voorbij in deze bundel. De titels geven net zo vaak aan waar het werkelijk over gaat als dat ze de lezer op het verkeerde been zetten. Zo gaat Vrienden inderdaad over vriendschap, waar dan wel weer een aparte draai aan gegeven wordt. Maar Nu gaat over mindfullness met bonbons. Ook wanneer de titel en inhoud wel bij elkaar passen wordt er vaak een andere draai of wending aan het onderwerp gegeven. Zo was het bij iedere column weer een verrassing waar de titel je als lezer zou brengen.

De onderwerpen gaan over onderwerpen uit het dagelijkse leven in werk- en privésituaties. Op een enkele column na blijft de sfeer luchtig en gaat het niet heel diep. De columns weten herkenning op te roepen en laten je als lezer vaak glimlachen omdat het onderwerp op een leuke manier uitvergroot en aangezet wordt. Hier en daar zit er een column tussen die wat flauw en/of wat minder sterk is, maar over het algemeen zijn ze erg leuk.
Het taalgebruik is kort en krachtig en Ina Hollander is een meester in woordgrapjes en woordspelingen. Gecombineerd met een tikje cynisme, zelfspot en de kunst van het overdrijven weet ze de meest gewone onderwerpen een apart tintje te geven.

De columns lezen prettig en zijn zo geschreven dat je de situaties moeite voor je kan zien. En aangezien er sprake is van veel herkenbare onderwerpen met originele en soms absurde uitwerkingen geeft dat veel leesplezier.

Mijn favorieten zijn:

  • Zuster, omdat dit wat dieper gaat en erg mooi geschreven is
  • Vloeken, want het is een krachtige uitsmijter van het boek. In deze laatste column geeft Ina Hollander een geheel eigen kijk op het scheldwoord K*T
  • Bel me niet, hier wordt niet de auteur knetter wanneer ze gebeld wordt door iemand van de postcode loterij of ze lid wil worden. Maar de man aan de andere kant van de lijn krijgt het zwaar te verduren.
  • Wiskunde, dit is humor met een angel erin
  • en Vijftig, waarin op humorvolle wijze omgegaan wordt met het ouder worden.

Boekgegevens

9789492115058

Titel :50 | Vijftig columns gebundeld in één boek
Auteur :Ina Hollander
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :November 2015
ISBN :9789492115058

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.