Recensie: Historische verhalen – Verzamelbundel 3Recensie, 4 sterren

9789082642667

In de derde verzamelbundel Historische Verhalen staan 15 (mooie, boeiende) korte verhalen die gebaseerd zijn op historische feiten en die zo geschreven zijn dat ze daadwerkelijk gebeurd zouden kunnen zijn. De verhalen zijn door 15 verschillende auteurs geschreven die ieder op hun eigen manier de geschiedenis een menselijk gezicht hebben gegeven. Als lezer word je naar allerlei tijdperken en plaatsen in de wereld gebracht en ondergedompeld in de wereldgeschiedenis.
Aan het einde van ieder verhaal heeft de auteur een stukje historische achtergronden geschreven.

Deze bundel opgedragen is aan alle lezers die er in de afgelopen jaren blijk van hebben gegeven dat ze de vertellingen waarderen. Ik ben zeker ook één van deze lezers die erg enthousiast is over de verhalen bundels van Uitgeverij Historische Verhalen. Dit was het derde boek dat ik las en ik ben er nog lang niet op uitgekeken.
De combinatie van feiten en fictie maakt de verhalen extra de moeite waard. Het geeft immers een reëel kijkje in de immense wereldgeschiedenis. En dat op een leuke, vlotte en aangename manier. De verhalen zijn verschillend wat onderwerpen en schrijfstijl betreft maar ze hebben gemeenschappelijk dat het alle 15 verhalen zijn die de moeite van het lezen zeker waard zijn.
Natuurlijk trok het ene verhaal me meer dan het andere maar ieder verhaal heeft wel iets dat de aandacht weet vast te houden.

En ieder verhaal heeft een toelichting van de auteur over de historische feiten waarop het verhaal gebaseerd is, en bronvermeldingen voor wanneer je als lezer geïnteresseerd bent geraakt en meer wil gaan lezen. Vaak vond ik de historische achtergronden minstens zo leuk om te lezen als het verhaal zelf, zeker wanneer de auteur in de toelichting de inhoud van het verhaal weet te verweven. Op deze manier heb ik aparte, heftige, mooie en verhelderende nieuwe feiten gelezen of meer gelezen over een onderwerp waar ik al aardig wat van af wist. Samen met het verhaal geeft het een levendig en invoelbaar beeld van het verleden.

De hoofdpersonen, de verhalen, de tijd waarin het zich afspeelt, de onderwerpen zijn heel verschillend. Maar menselijke emoties als liefde, haat, verdriet, hoop, vreugde en…. blijken in alle tijden te bestaan.
Ik zal hier kort wat over een aantal verhalen vertellen.

 • Martha is een klein meisje dat als schoorsteenveger moet werken (Londen 1774) en haar leven is hard en zwaar. Het is een pakkend verhaal en een hoofdpersoon met wie ik intens kon meeleven. In de Historische toelichting staat o.a. iets hoe de wetten op dit gebied in de loop van vele jaren veranderden
 • Een Fransman in het Berlijn van 1945 wist me niet zo te boeien maar hiervan vond ik de achtergrondinformatie erg interessant
 • Jeanne heeft 2 kinderen en is boven haar stand getrouwd. Toch kan ze het kind dat ze moest afstaan nooit vergeten. Een verhaal over moederliefde,en over hoe kinderen van hooggeplaatsten mannen weinig meer waren dan politieke schaakstukken. Echt knap hoe er in een kort verhaal zoveel opgebouwd en verteld kan worden.
 • Een ontroerend en mooi verhaal over een vader met spijt en verdriet. Gevolg door een toelichting van gruwelijke feiten die helaas ooit echt plaatsvonden (Incarijk 1448)
 • De piraten van de Cariben komen ook aan bod in het boek en dan niet in de Hollywood versie.
 • Ver terug in de tijd (1343 voor Christus) naar een farao in Egypte die tijdens zijn bewind een aantal indrukwekkende veranderingen heeft doorgevoerd op het gebied van religie en kunst. Was deze man krankzinnig of een briljante hervormer?
 • Een spannend verhaal dat zich in Nederland afspeelt met visser Teus in de hoofdrol.
 • Vrij recent (1975) is het verhaal dat zich afspeelt in Cambodja. Dit vond ik een pakkend en erg indringend verhaal

Het vierde deel in deze serie zal begin 2020 verschijnen. Wat mij betreft een boek om naar uit te zien

Naast de Historische Verzamelbundels 1 en 2 zijn eerder al verschenen:

 • Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid
 • Historische Verhalen, korte verhalen uit de Middeleeuwen
 • Historische verhalen uit de Gouden Eeuw

Boekgegevens

9789082642667

Titel :Historische verhalen, verzamelbundel 3
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Uitgeverij Historische verhalen
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789082642667

1 antwoord
 1. Will
  Will zegt:

  Historische verhalen ik ben er gek op, vooral omdat het waargebeurd is.
  Het is leuk om te weten hoe de mensen vroeger geleefd hebben.
  Zo totaal anders dan wij.
  Ik kan genieten van het lezen van zulke boeken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.