Recensie: Kiezels – Conny Hoogendoorn4,5 sterren, Recensie

9789083180885

Met veel plezier heb ik de nieuwe verhalen bundel Kiezels van Conny Hoogendoorn gelezen. Zij publiceerde vele verhalen in tientallen verhalen bundels, net als haar debuut Tegenwicht bevat Kiezels een selectie favorieten.

In Kiezels vind je als lezer totaal verschillende verhalen die echter gemeen hebben dat ze je aandacht vast houden, een prettige schrijfstijl hebben en vaak invoelbaar en of herkenbaar zijn. Nu sprak het ene verhaal me meer aan dan een ander, wat logisch is omdat zoiets ook heel persoonlijk is. Toch heeft ieder verhaal op een bepaalde manier iets dat het de moeite van het lezen meer dan waard maakt.

Het is steeds weer een verassing wat het verhaal je gaat brengen. Soms kun je dit al een beetje afleiden aan de titel, andere keren lees je nieuwsgierig verder. Kiezels is een verhalen bundel waarin heel veel gebeurt en waarin vele onderwerpen aan bod komen. Toen ik voor deze recensie een lijstje hiervan aan het maken was om te plaatsten kwam ik erachter dat dit een veel te lange opsomming zou worden van thema’s die in de verhalen aan bod komen. Vaak gebeurt er ook meer in een verhaal en wordt er subtiel op de achtergrond nog een verhaal verteld.
Om toch een idee te geven van wat je in de verhalen kunt verwachten zal ik hier toch een aantal onderwerpen noemen Liefde / Voor jezelf opkomen / Relaties / Corona / Loslaten / Ziek zijn / Pesten / Gemis / Veteranen.

De verhalen zijn van heel kort, bijvoorbeeld Bijtanken, een sterk verhaal dat zowel grappig als triest is, tot een kort verhaal met flink wat pagina’s. Slechts een enkele keer vond ik het einde wat onaf of iets te voorspelbaar, toch las ik dat verhaal met genoegen.
Het valt op dat ieder verhaal een kort boek op zichzelf is met een goede opbouw en een geheel eigen sfeer. Een aantal verhalen zijn in de ik vorm geschreven en de manier van vertellen past dan bij het karakter van het personage dat het verhaal vertelt.

De sfeer die opgeroepen wordt varieert enorm zodat je als lezer bij ieder verhaal weer benieuwd ben naar wat dit verhaal bij je op zal roepen.
Na het lezen van ieder verhaal maakte ik aantekeningen om later te kunnen gebruiken in mijn recensie, een aantal van mijn reactie zal ik hier noemen om aan te geven hoe divers de verhalen zijn:

 • Lief, mooi, eenvoudig en lief
 • Mooie boodschap
 • Gevoelig, het gemis is voelbaar
 • Actueel
 • Vertederd, lief
 • Schrijnend, rauw, beladen
 • Tikje onaf
 • Extreem duister
 • Pakkende openingszin
 • Benieuwd zijn, in spanning verder lezen ondanks dat ik een vermoeden had
 • Vertederend
 • Lezer voelt meedogen, ervaart het verdriet en moet toch ook glimlachen.

Het is dan ook heel moeilijk om te zeggen welk verhaal mijn favoriet is. Ik zal er een paar uitlichten die extra indruk gemaakt hebben om verschillende redenen.

Gruis
Dit is een compleet verhaal dat kort en krachtig verteld wordt. Je ziet de hoofdpersoon naar een beslissing toegroeien en het is een heel menselijk en invoelbaar verhaal.
Zonder grenzen
Een verdrietig onderwerp wordt op een mooie manier gebracht en raakt je hart,
Tot de maan
Een intens en gevoelig verhaal dat een mix is van pure liefde en ontluisterende gebeurtenissen.
Alles voor de kijkcijfers
Op cynische wijze en wordt perfect neergezet hoever iemand ging voor de kijkcijfers. Een dikke knipoog naar tv programma’s waarin ook in het werkelijke leven wel erg verregaande wordt om de kijkers te plezieren
Zwieren
Dit verhaal is lief en vertederend en een tikje weemoedig
Plaats rust
Een beladen en schrijnend verhaal dat indruk maakt.
Terrasje pikken
Het is actueel en grappig met een twist
Stralend
Een lief en ontroerend verhaal

Hier vind je de link naar mijn recensie van Tegenwicht

Boekgegevens

9789083180885

Titel :Kiezels
Auteur :Conny Hoogendoorn
Uitgever :Aquazz
Verschenen :September 2021
ISBN :9789083180885

1 antwoord
 1. Conny Hoogendoorn
  Conny Hoogendoorn zegt:

  Wat geweldig, een recensie waar iedere schrijver van droomt!
  Fijn als je boek zo zorgvuldig gelezen en beoordeeld wordt.

  “Het valt op dat ieder verhaal een kort boek op zichzelf is met een goede opbouw en een geheel eigen sfeer.” Deze zin zingt vast nog lang door mijn hoofd.

  Dank je wel.
  Conny

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.