Recensie: Formule 1 De complete geschiedenis – Maurice Hamilton5 sterren, Recensie

9789044763058

Het is altijd fijn wanneer je een aantal boeken hebt om uit te kiezen die je wilt gaan lezen, maar soms laat je alles vallen omdat ene boek in huis komt. Dat gebeurde ongeveer een week geleden toen het nieuwe boek Formule 1 – De complete geschiedenis in huis kwam om te gaan recenseren. 

Nu is dit een boek dat Connie graag ook zelf wilde doen, en ook zeker zal gaan lezen. Maar ik bood meteen aan om de recensie te schrijven zodat ik er meteen mee aan de gang kon. Het is een boek dat te laat is voor moederdag, maar met vaderdag in aantocht is dit een geweldige aanrader voor elke Formule 1 liefhebber.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220603_0004Het Formule 1 – De complete geschiedenis boek valt op vele manieren direct op wanneer je het ziet liggen of oppakt. Het is een groot formaat hardcover boek met een pakkende cover waarop Max Verstappen juichend staat met Lewis Hamilton er naast. Zeker net na het afgelopen seizoen precies de afbeelding die je als race-fan wilt zien lijkt me.
Wanneer je het boek openslaat vallen meteen de hele grote hoeveelheid foto’s op die heel veel bijzondere personen, auto’s en momenten uit de Formule 1 geschiedenis prachtig in beeld brengen.

Het oorspronkelijke boek van Maurice Hamilton is vertaald uit het engels door Kitty Polderman en begint met een uitgebreid voorwoord door Ross Brawn. En met het persoonlijke voorwoord word je direct al helemaal het boek in getrokken. Zelf ben ik vooral al van jongs af aan een kijker van de autosport en ken wel de recente gebeurtenissen, maar weet ik eigenlijk wat minder van de historie van de sport. Dit boek neemt je stapsgewijs mee van de vroege geschiedenis en de eerste races tot en met de spannende ontknoping in Abu Dhabi van 2021.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220603_0006

De opbouw van het boek kent een hele fijne indeling waarbij steeds in blokken van 10 jaar, vanaf de jaren 50 dus, steeds de ontwikkeling van de sport, de innovaties van de techniek, de conflicten en belangen die speelden en de belangrijkste personen en gebeurtenissen in die tien jaar behandeld worden. De schrijfstijl is erg vlot en vloeiend en leest heel gemakkelijk. De schrijver weet heel speels nieuwe namen, locaties en ontwikkelingen in dit bijzondere wereldje te introduceren en het boek is moeilijk weg te leggen.
Tussen de teksten door staan al veel foto’s, maar aan het eind van elk hoofdstuk worden nog een aantal pagina’s gevuld met paginagrote afbeeldingen uit de zojuist beschreven periode. Wat hierin, voor mij in elk geval, opviel was dat er ook een hoop foto’s waren die ik nog nooit eerder voorbij had zien komen. En wat ik ook erg belangrijk vind is dat dit vaak niet de sensatiefoto’s zijn van de ongelukken in de sport zijn maar ook veel prachtige karakterfoto’s van grote coureurs, teambazen en mensen die deze topsport mogelijk maakten.

Aan het eind van het boek is uiteraard een compleet register met alle formule 1 winnaars van alle jaren en een duidelijke index om snel iets terug te kunnen vinden.

Samenvattend kan ik niet anders zeggen dan dat dit boek een prominente plek in de boekenkast gaat krijgen en zeker nog er bij gepakt gaat worden wanneer ik iets moet opzoeken of wil terugkijken naar de prachtige nostalgische zwart/wit foto’s uit de beginjaren van de Formule 1 of de kleurenfoto’s van de karakteristieke auto’s in de meer recente jaren.

Achterflap

Herbeleef de legendarische geschiedenis van de Formule 1 in de officiële, rijk geïllustreerde uitgave. Aan de hand van prachtige foto’s en boeiende verslagen neemt gerenommeerd auteur en autosportkenner Maurice Hamilton je mee door 70 jaar F1-races. Van Juan Manuel Fangio tot Max Verstappen: ieder hoofdstuk vertelt de fascinerende verhalen achter de grootste coureurs, teams en auto’s, alsook de meest beruchte crashes en interne geschillen. Met een voorwoord van Ross Brawn, huidig sportief directeur van de F1. Kortom het perfecte naslagwerk voor iedere autosportfan!

Maurice Hamilton werkte 30 jaar lang als autosportjournalist voor onder meer The Guardian, The Independent, The Observer en BBC Radio. Hij schreef meer dan 25 boeken over de F1, samen met talrijke biografieën van coureurs en teamhoofden.

Boekgegevens

9789044763058

Titel : Formula 1 – De complete geschiedenis
Auteur : Maurice Hamilton
Uitgever : Deltas
Verschenen : Juni 2022
ISBN : 9789044763058