198Views 0Reacties
Recensie: Kinderspel – Paul Cleave
Vandaag verschijnt bij uitgeverij Luitingh – Sijthoff de thriller Kinderspel van Paul Cleave. Op de cover staat een intrigerende vraag: Kunnen thrillerschrijvers de perfecte misdaad plegen? De vraag of er wel een misdaad door thriller auteurs gepleegd is en of er iemand (auteurs of …) weg komt met een moord is iets dat je als lezer gedurende het hele boek bezig houdt.
Het verhaal begint met een lange proloog die niet alleen spanning oproept maar die ook veel vragen oproept.
Daarna maak je kennis met Cameron en Lisa die samen succesvolle misdaadschrijver. Samen met hun zevenjarige zoon Zach hebben ze een goed en luxe leven. In de start van het boek lees je dat Zach een kind dat vaak onhandelbaar is waar de ouders op aan gekeken worden. Ook komt Cameron in het begin van het boek in een aantal lastige situaties terecht die hem gedurende het hele boek blijven achtervolgen.
Wanneer hun zoon vermist raakt is het maar de vraag of dit inderdaad onschuldige, toevallige incidenten zijn of dat het aanwijzingen zijn dat de ouders iets met de verdwijning van hun zoon te maken hebben. Het feit dat ze in interviews grapjes gemaakt hebben over het plegen van de perfecte misdaad werkt nu ook tegen hen. De publieke opinie wijst dan ook snel naar de ouders en een waar mediacircus barst los.
Het feit dat Zach wat moeilijk in de omgang is, de ongelukkige handelingen van Cameron, het feit dat ze thriller schrijvers zijn en de publieke opinie al snel gevormd is loopt als een leidraad door het boek. Op kunstige wijze weten de auteur dit te verweven met het politieonderzoek en een aantal andere mogelijke scenario’s over de vermissing. Als lezer wordt je heen en weer gegooid en wie en wat je nu kan geloven. Ondertussen worden er hints en kleine aanwijzingen gegeven die het slot van het boek heel overtuigend maken. Na de vlotte start neemt het tempo van het verhaal iets af en zakt de spanning iets om later weer heftig op te laaien.
De manier van schrijven is vlot en invoelbaar en weet je aandacht vast te houden. Zo nu en dan is de manier van vertellen wat te uitgebreid maar het stoort niet echt.
Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld en dat werkt erg goed. Zo krijg je op verschillende manieren informatie en vanuit meerdere standpunten. Hierdoor blijf je nieuwsgierig naar wat nu de waarheid is over de vermissing van Zach. Daarnaast zie je zo het verhaal zowel vanuit de vader als vanuit de politie.
Naast het terugvinden van Zach en de vraag wat er met hem gebeurd is speelt er nog veel meer in het boek. Menselijke vooroordelen, rancune, fouten die gemaakt worden, gebeurtenissen die op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden zorgen ervoor dat het heel moeilijk is om te kunnen overzien wat er nu werkelijk gebeurd is.
De auteur heeft een aantal zeer spoiler gevoelige gebeurtenissen in het verhaal verwerkt zodat het verhaal een aantal keren een totaal andere wending (lijkt) te nemen. Het houd je als lezer alert en geïnteresseerd.
Tegen het einde van het boek staan er aan het einde van de (korte hoofdstukken) vaak cliffhangers en gebeurd er erg veel. Als lezer wordt je tot op het laatst in onzekerheid gehouden over het plot. Het is niet een verhaal waarbij je mee kunt denken en dan kunt uitpuzzelen hoe het zit, maar de ontknoping is wel overtuigend.
Boekgegevens
Titel : | Kinderspel |
---|---|
Auteur : | Paul Cleave |
Uitgever : | Luitingh – Sijthoff |
Verschenen : | Mei 2022 |
ISBN : | 9789021030937 |
Tags: BoekenblogNieuwsRecensie