Recensie: Dood op kasteel Brémont – M.L. Longworth2,5 sterren, Recensie

9789022338599

Dood op kasteel Brémont is het eerste deel van een detectiveserie die zich afspeelt in een idyllisch dorpje in de Provence. Je maakt kennis met het speurders duo Antoine Verlaque en Marine Bonnet wanneer ze in hun saaie, conservatieve dorpje geconfronteerd worden met een verdacht ongeluk en een moord.

Verlaque is een onderzoeksrechter van Frans / Engelse afkomst die graag bij de onderzoeken van de plaatselijke politie betrokken wil zijn. Hij werkt dan samen met commissaris Bruno Paulik met wie hij een vriendschappelijke relatie heeft. Wanneer graaf (en documentaire maker) Étienne , overlijdt door een val uit het raam van het familiekasteel lijkt dit een ongeluk. Omdat familie van de graaf er op aandringt wordt er een politie onderzoek gestart.

Marine werkt en woont met veel plezier in het dorpje, en is nog niet helemaal over de verbroken relatie met Verlaque heen. Ze heeft hem al een tijd niet gezien wanneer Verlaque contact met haar opneemt over de zaak. Hij wil graag advies omdat zij in haar jeugd bevriend was met de graaf en zijn familie. Het boek geeft een aannemelijke reden waarom ze zich met het onderzoek gaat bemoeien ondanks het feit dat Marine haar ex liever niet meer ziet.

Het is een veelbelovende start met een verdacht ongeluk in een prachtige omgeving en twee mensen die een relatie hadden en zich daar niet goed raad mee weten.
Helaas wordt dit niet waargemaakt en kon het boek me om meerdere redenen niet boeien en had ik moeite om mijn aandacht erbij te houden.

De manier van schrijven is wat opsommend en regelmatig wat langdradig. In de loop van het boek kom je meer over de personages te weten wat natuurlijk goed is. Zo kun je je beter inleven in het verhaal. Het blijft echter heel afstandelijk, de informatie / achtergronden worden niet verwerkt in het verhaal maar er is meestal sprake van een informatie dump.

Het speurders verhaal weet maar weinig te boeien en gaat erg langzaam. Het uiteindelijke plot is niet overtuigend uitgewerkt en maakt tijdens het lezen maar zelden nieuwsgierig. Het einde heeft wat abrupte wendingen en liet me niet met het gevoel achter dat ik meer van deze serie wil lezen.

Het verhaal wordt zowel vanuit Verlaque als vanuit Marine vertelt, hun romantische verleden en gevoelens voor elkaar lopen als een rode draad door het boek. Heel invoelbaar weet de auteur dit niet neer te zetten. Het zijn slecht sporadische momenten waarop hun interacties levendig zijn en echt overkomen.

Wat wel mooi naar voren komt in het verhaal is de omgeving waarin het zich afspeelt. Het plaatsje heeft een wat tijdloze sfeer en de omgeving (vol met druifranken) klinkt erg mooi.

Boekgegevens

9789022338599

Titel :Dood van het kasteel Brémont
Auteur :Mary Lou Longworth
Uitgever :Manteau
Verschenen :April 2022
ISBN :9789403103501

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.