Blogtour: De buitengewone avonturen van Bipolar Boy – David MangeneBlogtour, Gelezen

9789400513372

Vandaag begint de blogtour van een bijzonder en knap geschreven boek, De buitengewone avonturen van Bipolar Boy. Dit klinkt misschien niet direct als een boek dat je meteen op zou pakken wanneer je het in een boekenzaak ziet liggen. Maar dat zou zonde zijn want dan loop je de kans mis om meer te weten te komen over wat het betekent om een bipolaire stoornis te hebben en tegelijkertijd een vlot, intens, pakkend, soms een beetje grappig en boeiend boek te lezen.

David Mangene kreeg in 2019 de diagnose bipolaire stoornis type 2, wat op zich geen verassing was want hij vermoedde dit al heel lang. Tot zijn verbazing (iets wat hij heel goed voelbaar weet te maken in het boek) doet dit veel meer met hem dan hij verwacht had. Toen hij daadwerkelijk te horen kreeg waardoor zijn leven een Rollercoaster was van manie en depressie was het ontzettend moeilijk om dit een plekje te geven in zijn leven.
David besloot het roer drastisch om te gooien, hij wilde anders gaan leven en gezonder gaan leven. Hij besloot om voor de volle honderd procent de algemeen geaccepteerde leefregels voor mensen met een bipolaire stoornis op te gaan volgen. Maar hij legde de lat nog hoger en besloot na contact met zijn dierbaren en uitgever om zijn wederwaardigheden vast te leggen in een boek.

Dit betekende voor David dat vanaf het moment dat hij het uitgeefcontract getekend had ging leven volgens de ‘leefregels‘ die psychologische zorgverleners aanraden aan mensen met een bipolaire stoornis. Regels zoals acceptatie, medicatie nemen, geen alcohol en drugs meer, mindfullness en meer. Dat dit een pittige uitdaging zou zijn had de auteur van te voren al bedacht. Hoeveel moeilijker dan verwacht dit was valt te lezen in het boek.

Om de lezer een idee te geven van wat de stoornis inhoud en hoe ingrijpend de impact ervan op iemand zijn leven heeft de auteur Bipolar Boy bedacht (ook wel het feestbeest genoemd). Het feestbeest staat symbool voor de stoornis en leeft in het hoofd van David. Het is zijn niet onvriendelijke aartsvijand, die er alles aan doet om David aan de rand van de afgrond te houden.

Het feestbeest vertelt zijn kant van het verhaal en doet dat vaak met overtuiging. Zonder hem zou David immers saai zijn, minder intens leven, zou zijn creativiteit opdrogen en zijn leven kleurloos zijn. Voor geen moment wil het feestbeest dat David stabiliteit vindt, onrust en chaos geven het feestbeest immers recht van bestaan. Het is knap hoe de auteur de stoornis als het ware “een gezicht geeft“ en de lezer op die manier laat ervaren hoe destructief zo’n Bipolar Boy in je hoofd is voor alle facetten van je leven (werk, relaties, gezondheid, gemoedsrust en nog meer). Tegelijkertijd laat hij zien dat het feestbeest geen bad guy is die op zijn ondergang uit is, maar helaas een wezenlijk onderdeel is van zijn bestaan met totaal andere doelen in het leven. Vreemd genoeg heeft het feestbeest op zijn manier het beste met David voor, waardoor het extra moeilijk is voor David om zich niet te laten (mis)leiden.

Aan de hand van 9 leefregels vertellen zowel David als het feestbeest wat er komt kijken bij het naleven / saboteren van deze leefregels. Beide vertellen in spreektaal, nemen geen blad voor de mond en spreken de lezer aan. De manier van schrijven is oprecht, vlot, heeft hier en daar een tikje (wrange) humor en weet je als lezer de wereld van David en zijn stoornis in te trekken. Het geeft veel inzichten en voor een boek dat redelijk dun is erg veel om over na te denken.
Het is briljant hoe de auteur deze geestelijke stoornis uit kan leggen op een manier die begrip oplevert en nog prettig leest ook.

In de verhalen van David leest je hoe iedere leefregel eigen uitdagingen geeft. Waarbij je in de verhalen van het feestbeest leest waarom het zo moeilijk is om de regels te volgen en wat er allemaal binnen David gebeurd om zijn motivatie te ondermijnen en hoe hij op allerlei manieren toch de verkeerde kant op gestuurd wordt.
Ook lees je iets meer over de achtergrond van David en hoe zijn verleden het proces om de stoornis te kunnen beheersen bemoeilijkt.

Het is een indringend kijkje in het leven van iemand met een bipolaire stoornis en alle extra problemen en risico’s er nog bij komen kijken. Zoals ik in het begin al zei “het is een bijzonder boek“. Het is alleen jammer dat het einde wat abrupt is, ik had iets meer nog willen lezen hoe het nu gaat met David.

De auteur hoopt dat mensen met een stemmingsstoornis iets aan zijn verhaal hebben. En dat anderen die iemand kennen, of samen wonen met iemand met die bipolair is dit boek kunnen gebruiken als hulpmiddel. Om hiermee de motivatie en keuzes van een bipolaire vriend(in) te begrijpen. Iets wat met dit boek zeker zal kunnen helpen. David Mangene geeft heel invoelend en pakkend een kijkje in het eeuwige gevecht tegen zichzelf van mensen met een bipolaire stoornis.

Boekgegevens

9789400513372

Titel :De buitengewone avonturen van Bipolar Boy
Auteur :David Mangene
Uitgever :Lev.
Verschenen :April 2022
ISBN :9789400513372

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.