Recensie: Vechten voor Eva – Joost Uitdehaag4 sterren, Recensie

9789492337665

Vechten voor Eva is een roman over de zoektocht van Manon naar een geneesmiddel tegen kanker. Ze gaat met grote vastberadenheid, en op het obsessieve af, een ongebruikelijke weg in om haar ten dode opgeschreven vriendin Eva te redden. Ze start onderzoeken naar nieuwe of experimentele medicijnen die Eva kunnen redden of haar leven kunnen verlengen. Ze haalt de onderste steen boven maar belandt in de wereld van onderzoek / subsidies / patenten / concurrerende bedrijven, regels en administratie. Ze ziet op den duur door de bomen het bos niet meer, ondanks dat ze hulp krijgt van de broer van Eva die arts is en van een onderzoeker die in deze wereld werkt.
Dan ontmoet ze Richard. Een onderzoeker in hart en ziel, die geen onderzoek doet ter meerdere glorie van zichzelf maar vanuit een oprechte wens om mensen te helpen. Richard is net ontslagen en heeft kennis van, en toegang tot, een medicijn dat binnenkort wereldnieuws zal worden. Maar voor Eva zal dit te laat zijn.

Op initiatief van Manon bundelen ze hun krachten om er voor te zorgen dat Eva op het tijd het experimentele middel kan krijgen. Het is een gewaagd plan waar heel veel bij komt kijken en hen psychisch zwaar onder druk zet. Ze moeten hun normen en waarden behoorlijk oprekken om hun plan een kans van slagen te geven. Krijgen ze dit voor elkaar? Durven Eva en haar man dit aan? En wat zijn de consequenties?

Joost Uitdehaag vertelt in zijn boek dat het verhaal een roman is en zeker geen historisch document. Hij heeft de doorbraak van een baanbrekend kanker medicijn als basis genomen en heeft daarbij ingezoomd op het jaar 2012 dat hierin een cruciaal jaar was. Met het boek wil hij meer laten zien over de bijzondere wereld van kankeronderzoek en over de ontdekking van één van de effectiefste medicijnen tegen kanker ooit. En waarom het zo moeilijk is om geneesmiddelen te ontdekken en waarom het soms toch lukt om een doorbraak te forceren.
Hij schrijft: Het is niet gebeurd, maar het had kunnen gebeuren.

Hij heeft mij met “Vechten voor Eva” absoluut er van overtuigd dat dit zo had kunnen gebeuren. De combinatie van de persoonlijke kant wat kanker met mensen (en die in hun omgeving) doet en de wereld van onderzoek (waarvan hij doet zijn werk veel kennis heeft) levert een verhaal op dat niet alleen aangrijpt maar waarvan je door de opbouw en de karakters van Manon en Richard ook zonder moeite in mee kunt gaan. Fictie en feiten zijn zo elkaar verweven dat je als lezer niet alleen (een vaak onthutsend) beeld krijgt van het onderzoek naar medicijnen tegen kanker maar ook van dichtbij meemaakt hoe Eva steeds zieker wordt en de impact die dat heeft op haar en haar familie. Daarnaast schittert Manon in het boek door haar onverzettelijkheid, en liefde voor Eva. Dat er ook schaduwkanten zitten aan de gedrevenheid van Manon wordt heel gevoelvol beschreven. Net als haar zoektocht naar een beetje geluk en liefde voor zichzelf.

Het verhaal is invoelbaar en zonder vals sentiment geschreven en zal bij iedereen die iemand aan kanker verloren heeft herkenning oproepen. De stukken over de farmaceutische bedrijven en alle obstakels die er zijn voordat er een medicijn is én het goedgekeurd is zijn interessant en lezen vlot. Hier en daar vond ik het iets de overhand hebben ten opzichte van het verhaal over Manon en Eva.
Manon en Eva zijn totaal verschillend en worden beide levensecht en in al hun ups en downs neergezet. Als lezer begrijp je heel goed hoe bijzonder hun band is en waarom Manon tot het uiterste gaat om haar vriendin te redden. Zeker wanneer ze een mogelijkheid ziet om dat te doen.
Het is soms moeilijk om over Eva te lezen, zeker wanneer je haar in het begin van het boek hebt leren kennen als een levenslustige en optimistische vrouw. Je leest vanaf het moment dat ze de diagnose krijgt en ze nog vol bravoure is totdat het einde van haar leven in zicht lijkt te zijn. En de lijdensweg weg die daar tussen zit, samen met de mooie momenten die Eva zo veel mogelijk probeert te pakken. De galgenhumor van Eva laat je heen en weer stuiteren tussen een lach en een traan.

Het verhaal van Richard wordt ook verteld en het duurde voor mij even voordat ik me daar bij betrokken voelde. Daarentegen was het vanaf het begin erg interessant om te lezen. Wanneer hij en Manon samen gaan werken om in het geheim aan een geneesmiddel van Eva te werken werd Richard voor mij als personage veel interessanter. De wisselwerking tussen de personages is heel natuurlijk en trekt je daardoor helemaal het verhaal in.

De frustratie, de onmacht, het verdriet en het doorzettingsvermogen van de personages is levensecht. Net als hun gevoelens van vriendschap, liefde en hoop, het verhaal begon me dan ook steeds meer aan te grijpen naarmate ik de personages beter leerde kennen. Ik kon oprecht meegenieten en glimlachen om de mooie momenten in de vriendschap van Eva en Manon. Net zoals ik aangegrepen werd door het doorzettingsvermogen van Manon en het verloop van de kanker bij Eva. Zeker ook omdat het niet alleen Eva betreft maar ook iedereen om haar heen die van haar houdt. De gebeurtenissen en emoties van het verhaal kwamen soms hard binnen, het is wat dat betreft best een pittig boek om te lezen. Maar door de karakters van Manon, Eva en Richard en de manier waarop hun verhalen vertelt worden heeft het ook iets moois en ontroerends.

De opbrengsten van deze editie worden door Joost Uitdehaag en de uitgever geschonken aan KWF Kankerbestrijding.

Joost Uitdehaag is auteur en onderzoeker. Hij publiceerde twee romans en diverse korte verhalen. Van 2002 tot 2011 werkte hij bij de farmaceutische multinationals Organon en MDS aan nieuwe therapieën tegen kanker. Vanaf 2011 zet hij dat onderzoek voort bij kleine biotechbedrijven. Voor Vechten voor Eva putte hij uit eigen ervaringen.

Boekgegevens

9789492337665

Titel :Vechten voor Eva
Auteur :Joost Uitdehaag
Uitgever :Nimisa Publishing House
Verschenen :oktober 2010
ISBN :9789492337665
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.