Gelezen: Zo cool is wetenschap – Anna ClaybourneGelezen

9789044761573

Zo cool is wetenschap is een boek dat ik iedereen met jonge kinderen aan kan raden vanwege de interessante en speels gebrachte proefjes en testjes die in het boek staan. Voor kinderen met interesse in wetenschap en het uitvoeren van allerlei trucs en experimenten is dit een must have.

In het boek wordt kort uitgelegd wat wetenschap is en wat voor bijzondere dingen er kunnen gebeuren wanneer je met alledaagse dingen zoals water, lucht, eieren of …. aan de slag gaat. Het klinkt als magie maar het is wetenschap en heel slim wordt er in het boek verteld dat vrienden hiervan vast onder de indruk zullen zijn.

De lay-out van het boek is ruim en het zijn iedere keer maar korte stukjes tekst zodat het uitnodigde om te gaan lezen. Er staan op iedere pagina’s meerdere eenvoudige maar leuk tonende illustraties. Steeds in zwart/wit en in kleur, zo is het heel overzichtelijk en duidelijk.
De zinnen zijn kort en het taalgebruik is zonder onnodige moeilijke woorden, voor de woorden die nodig zijn om de wetenschap uit te leggen voor de proefjes staat achterin een verklarende woordenlijst.
Door het afwisselen van de dikte van de letters springen direct de belangrijkste onderdelen uit het verhaal naar voren.
Het is beslist geen leerboek (al kunnen kinderen er ongemerkt veel van leren) maar de toon is speels en de manier van vertellen betrekt de lezer bij wat er gebeurd.

Er zijn zes onderwerpen die aan bod komen:

Krachten
Hierbij text je onder andere hoe je een stevige brug van papier kunt maken of lees je hoe je met een papieren rietje een rauwe aardappel kunt doorboren.

Materialen
Bij een van deze proefjes maak je oobleck, dit is een substantie die zich heel vreemd gedraagt en zowel vast als vloeibaar kan zijn. Alles wat je nodig hebt is maizena en water.
Iets gewaagder, maar erg leuk is “De knallende raket“ waarvoor je net iets meer nodig hebt maar het is prima te doen.
Hoe je kunt schrijven met onzichtbare inkt zal vast ook aanslaan.

Warmte en koude
Met een glas water, ijsblokjes, een stukje touw en zout wordt op een van de pagina’s uit gelegd hoe je een drijvend ijsblokje uit je glas kunt krijgen met alleen een touwtje.
Ook heel bijzonder is de proef waarbij je een ei in een fles krijgt waarvan de opening kleiner is dan het ei.

Licht en geluid
Hoe werkt een camera? Op welke manier kun je teken met licht? Zelf geluidseffecten maken

Elektriciteit en magnetisme
Welke onzichtbare, magische kracht kan een waterstroom opzij trekken zonde die aan te raken? Hoe laat je een leegblikje vanzelf rollen? En als je echt indruk wil maken kun je je ontbijt laten zweven

Lichaam en hersenen
Hier vind je proefjes waarmee je je hersenen voor de gek kunt houden, die ook erg leuk zijn om bij iemand anders te doen.

Ieder proefje / experiment bevat drie vaste onderdelen. Het uitleggen wat je moet gaan doen / uitleg wat er gebeurt en hoe dat kan / en nog wat losse weetjes en feitjes over het onderwerp.
De spullen die nodig zijn kun je over het algemeen makkelijk in of rond om je huis vinden.

Wat oudere kinderen kunnen het zelf doen of met een beetje hulp voor volwassenen. (In de tekst staat het erbij als hulp van een volwassene wenselijk is) Maar het is natuurlijk ook heerlijk om samen te doen. Ideaal toch op een regenachtige dag in het weekend of in de vakantie en het is weer eens iets anders als de tv, spelcomputer enzo.
Ook voor scholen lijkt me dit een heel geschikt boek, op een leuke manier met wetenschap bezig zijn is toch ideaal om kinderen iets te leren.

Achterflap

Vind je wetenschap cool?
Wil je vrienden en familie van hun sokken blazen met je kennis van biologie, fysica en chemie?
Dan heb je geluk!

Dit boek staat boordevol ongelofelijke optische illusies, supercoole experimenten, verbluffende trucs, hilarische grapjes en magische wetenschappelijke proefjes.
Zoek een gewillig proefkonijn, test alles uit en val van de ene verbazing in de andere. Want zo cool kan wetenschap zijn!

Boekgegevens

9789044761573

Titel :Zo cool is wetenschap
Auteur :Anna Claybourne
Uitgever :
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789044761573

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.