Gelezen: The Beatles hier, daar en overal – Craig BrownGelezen

9789401615280

Om maar gelijk met de conclusie in huis te vallen: Ik ben fan van dit boek!
Het is de eerste keer dat ik een biografie gelezen heb en wat mij betreft niet de laatste, mits andere biografieën net zo heerlijk in elkaar zitten als The Beatles hier, daar en overal van Graig Brown.

Van zo lang ik me kan herinneren geniet ik van de muziek van de Beatles. Mijn kinderen zijn opgegroeid met hun muziek die vaak door het huis galmde. Maar ook de levens van de bandleden en de ongekende massa hysterie die hen omringde hebben mij altijd geboeid. Toen ik zag dat dit boek verscheen bij Xander uitgevers was ik dan ook meteen geïnteresseerd. En zoals al blijkt uit de eerste zin van deze blogpost ben ik heel erg enthousiast. Een van de dingen die ik geweldig vind aan dit boek is dat het natuurlijk het verhaal vertelt van het ontstaan van de Beatles tot het opbreken van de band. Maar je kunt eigenlijk willekeurig een hoofdstuk lezen in het boek zonder dat het verwarrend is. De korte hoofdstukken zijn verhalen op zich.
Het is een fijn boek om regelmatig op te pakken en een stukje te lezen, de auteur geeft hierbij niet alleen veel achtergrond informatie maar weet je ook helemaal mee toenemen in de sfeer van het tijdperk van de grote successen van de Beatles.

Het boek heeft een luxe hardcover en is behoorlijk dik, toch is het geen pagina te veel doordat het vlot leest, boordevol boeiende informatie staat en de informatie op allerlei verschillende manieren gepresenteerd wordt.
De auteur vertelt met humor over zijn onderzoek naar achtergrond informatie en over de toeristische plekken die hij hiervoor bezocht. Zo ging hij mee op een tour door de woningen van de oud Beatles en wist de gidsen nog net niet tot wanhoop te drijven met zijn opmerkingen.
Er komen mensen aan het woord die met de leden van de band te maken hadden, brieven van fans staan in het boek en andere bekende artiesten uit die tijd komen voorbij.

De achtergronden van zowel de band als de persoonlijke levens van John, Paul, George en Ringo worden uitgelicht. Hierbij worden ook de verhalen / achtergronden van geliefden en vrienden van de bandleden verteld zodat je als lezer een breed beeld krijgt van de herkomst van de Beatles. Zo nu en dan stelt de auteur vragen in de trend van wat als Wat een mooie aanleiding is om stil te staan bij de toevalligheden die ervoor gezorgd hebben dat de Beatles bij elkaar kwamen.

Het zijn vele verhalen, korter of langer die samen een uitgebreid beeld geven van het Beatles tijdperk en de levens van de bandleden. De vlotte toegankelijke manier van schrijven en de verschillende manieren waarop de (vele) informatie wordt gebracht zorgt ervoor dat je als lezer niet uitgekeken raakt op het boek en steeds weer een stukje wil lezen. Klein minpuntje is alleen dat er wat weinig foto’s in het boek staan.

Achterflap

De leden van het Engelse koningshuis waren dol op ze. John Updike vergeleek ze met ‘de zon op een Paasdag‘. Bob Dylan liet ze kennismaken met drugs. De Rolling Stones deden ze na. Muhammad Ali noemde ze ‘watjes‘.

Niemand kan om The Beatles heen en er werd al veel over ze geschreven, maar niet nog niet alles werd verteld. Graig Brown vond deze onvertelde wél en schetst in deze biografie een fonkelend beeld van de Fab Four en alle kleurrijke figuren om hen heen: Fred Lennon, Yoko Ono, Magic Alex, Phil Spector en vele anderen.
Het resultaat is een Kaleidoscopische mix van geschiedenis, etymologie, dagboekfragmenten, brieven van fans, hitlijsten, essay’s, gastenlijsten, interviews, aankondigingen en anekdotes, die het vrolijke verhaal van The Beatles op unieke wijze helemaal opnieuw vertellen.

Graig Brown is journalist, columnist en meermaals bekroond auteur. Hij schrijft voor comedyshows en televisie, en heeft achttien boeken op zijn naam staan, waaronder een bestseller over prinses Margaret. Hij woont in Aldeburgh in het Verenigd Koninkrijk.

Boekgegevens

9789401615280

Titel :The Beatles: hier, daar en overal
Auteur :Craig Brown
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :augustus 2021
ISBN :9789401615280

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.