Recensie: Dromen van het strandhuis – Mary Alice Monroe4 sterren, Recensie

9789401615020

Dromen van het strandhuis is het (zelfstandig te lezen vervolg) op Terug naar het strandhuis dat eerder bij Xander Uitgevers verscheen.
In het eerste boek maakte je als lezer kennis met drie sterke vrouwen die wonen in een prachtige omgeving die door de auteur heel beeldend neergezet wordt. Twee personages komen in dit boek terug, Caretta en Toy, waarbij in dit deel de focus op Toy ligt.

Beide personages worden warm en herkenbaar neergezet en weten je hart zonder moeite te raken. Maar ook de personages om hen heen (zowel nieuwe als oude bekenden uit het eerste deel) worden goed uitgewerkt. Hoewel het boek zo geschreven is dat het prima los te lezen is vind ik het toch een meerwaarde hebben dat ik eerst Terug naar het strandhuis gelezen heb. De personages in het boek en hun achtergronden krijgen zo nog iets meer diepgang waardoor je nog meer bij hun verhalen betrokken raakt.

Toy heeft een moeilijke tijd achter de rug. Op jonge leeftijd is ze door haar moeder uit huis gezet toen ze zwanger bleek te zijn. Haar vriend was gewelddadig en ze kon geen kant op. Gelukkig werd ze liefdevol in huis genomen door de moeder van Caretta.
Dromen van het strandhuis speelt zich een aantal jaren na het eerste deel af. Caretta en Toy hebben een hechte band opgebouwd en Toy woont samen met haar dochtertje in het huis van de (overleden) moeder van Caretta.

Toy heeft veel bereikt. Ze is een goede moeder, heeft gestudeerd en een interessante baan in het zee- aquarium waar ze werkt. En heeft goede vrienden op wie ze kan rekenen. Er is kans op promotie en het lijkt te klikken met een collega.
Toch voelt ze zich erg alleen en is ze zowel over haar werk als over het moederschap erg onzeker. Wanneer dan ook nog de vader van haar kind komt opdagen en hij claimt opnieuw te willen beginnen staat haar hele wereld op z’n kop.

Caretta woont sinds een aantal jaren weer in haar geboorteplaats nadat ze een jarenlange ruzie met haar moeder bijgelegd had. Onverwacht en op latere leeftijd heeft ze de liefde van haar leven ontmoet met wie ze nu getrouwd is.
Caretta en haar man hebben het financieel zwaar en dat legt druk op haar band met Toy. Aangezien die voor een minimaal bedrag het ouderlijk huis van Caretta huurt. Zeker wanneer de familie van Caretta zich er mee gaat bemoeien en vindt dat Toy moet vertrekken.
Caretta en haar man willen heel graag ouders worden en zijn in een I.V.F traject beland dat naast hoop ook veel verdriet en stress geeft.

In het boek volg je de levens van deze vrouwen en zie je hoe ze met alles wat op hen afkomt omgaan. Het zijn verhalen met herkenbare emoties en met personages die heel levensecht overkomen. Dit telt niet alleen voor Toy en Caretta maar ook voor de (kleurrijke) personen om hen heen. Ook hun verhalen worden verteld waarbij ze zich naadloos vermengen met de belevenissen van Toy en Caretta.

In het boek is er veel aandacht voor de prachtige omgeving waar het verhaal zich afspeelt, en voor het redden van de schildpadden nesten op het strand. Alle personages die van belang zijn, zijn hier op één en andere manier bij betrokken. Persoonlijk vond ik dit erg mooi omschreven en interessant, maar als het onderwerp je niet ligt kan het misschien iets te veel van het goede zijn.

Dromen van het Strandhuis is prettig geschreven en de auteur weet je zonder moeite de persoonlijke wereld van de personages in te trekken. Het verhaal zit goed en geloofwaardig in elkaar en weet een aantal onderwerpen subtiel met elkaar te verwerken.
Het is een verhaal over omgaan met de up en downs van het leven, over liefde en vriendschap. Maar ook over hoe je persoonlijk kunt groeien ongeacht de leeftijdsfase waarin je je bevindt.
Het laat de kracht van een aantal personen zien, juist door ook hun zwakke punten uit te lichten.
Samen met de verhalen over het strand en het redden van schildpadden levert het een boek op dat maar moeilijk weg te leggen is.

Boekgegevens

9789401615020

Titel :Het strandhuis 2 – Dromen van het strandhuis
Auteur :Mary Alice Monroe
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :Juni 2021
ISBN :9789401615020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.