9789085673491

Recensie: Alecto – Xenia KasperRecensie, 3,5 sterren

[av_post_meta]

Alecto, vergelding is slechts een kwestie van tijd
Wanneer er een bekende zanger onder verdachte omstandigheden om het leven komt roept rechercheur Bert Hazenkamp de hulp in van Maja. Tenslotte hebben ze al eerder samen gewerkt en Maja kent de wereld van de Rich and Famous. Ook hoopt hij dat ze in haar tv programma aandacht aan deze zaak wil besteden. Hoewel ze goede vrienden zijn loopt de samenwerking deze keer stroef. Ieder gaat z’n eigen weg en houdt informatie achter wat voor irritatie en ruzie zorgt. Ook in de privé sfeer zijn er spanningen tussen Bert en Maja te bekennen. Voor de mensen om hen heen is het duidelijk wat er speelt, maar zelf zien ze het (nog) niet.

De spanning loopt nog meer op wanneer de zoon van Maja ontvoerd wordt en zij op eigen houtje op onderzoek uitgaat. Al snel vermoedt Maja dat er een verband is tussen de dode zanger en de ontvoering van haar zoon.
Zowel Maja en haar tv-team, als de politie gaan op onderzoek uit en al snel blijkt dat er meerdere verdachten zijn. Zowel in de familie van het slachtoffer als in het wereldje van sex en drugs waarin hij zich begaf. Ze ontdekken steeds meer informatie maar het lukt niet om er één geheel van te maken en het onderlinge verband te zien.

Nadat er nog meer doden gevallen komt Maja met haar team achter een bizarre en tragische gebeurtenis uit het verleden. Ietwat onbesuisd en met gevaar voor eigen leven zet Maja alles op alles om de moord en de ontvoering van haar zoon op te lossen.

Ontvoering en moord
Alecto is het derde deel met Maja van Tijl in de hoofdrol maar is ook prima los te lezen. Zowel voor nieuwe lezers als voor degenen die de eerdere delen gelezen hebben is het prettig lezen. Er wordt weinig gedaan om de personages opnieuw te introduceren terwijl het verhaal en de onderlinge verhoudingen goed te volgen zijn.

In het boek zijn er twee hoofdlijnen. Namelijk de ontvoering van Maja’s zoon Bono en de moord op zanger Robin Dreef. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, zoals Maja en haar team, de politie, maar ook vanuit de weduwe van Robin. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld wat er allemaal speelt en krijg je beetje bij beetje meer informatie.

Om de moord op te lossen duiken zowel de politie als Maja en zijn weduwe in het verleden van Robin waarbij al snel blijkt dat hij niet alleen onsympathiek was maar zich ook met louche zaken bezig hield. Aan de hand van de aanwijzingen is een deel van wat er gaat gebeuren voorspelbaar. Wat voor het leesplezier niet uitmaakt maar wel minder spanning oproept.
Tijdens het onderzoek gaat Maja eigenwijs haar eigen gang wat ik niet altijd even goed kon begrijpen. Ook komt ze zo nu en dan wat te makkelijk weg met wat ze doet.

Killersmentaliteit
Maja leer je in het boek kennen als een gedreven en hardwerkende verslaggeefster die zich niet altijd aan de regels houdt. Hoe ze met haar team en haar werk omgaat wordt op een levendige en interessante manier beschreven.
Ook is te zien hoe Maja door twee mannen het hof wordt gemaakt en daar voor een deel eigenlijk niet eens erg in heeft omdat ze met haar werk bezig is. Het persoonlijke verhaal hierover is goed geschreven en vraagt om meer in het volgende deel.
De band van Bono en zijn moeder is erg goed en hij helpt haar soms zelfs met haar onderzoek. Wat niet wil zeggen dat ze elkaar zo nu en dan niet op de zenuwen werken of altijd door één deur kunnen. De basis is goed en warm en biedt ruimte voor humor en pittige discussies.

Het is heel en begrijpelijk dat in Maja een killersmentaliteit ontstaat wanneer haar zoon ontvoerd is. Gedreven door moederliefde en voortgestuwd door adrenaline stopt ze nergens voor en gaat op zoek naar haar zoon. Dat deze krachtige vrouw tegelijkertijd heel kwetsbaar is als het om haar zoon gaat is mooi beschreven.

Fijn boek
Alecto leest vlot en prettig, al stoorde het dat er soms wel heel vaak dezelfde woorden werden gebruikt om iets duidelijk te maken. Vanaf het begin heeft het verhaal iets dat pakt, wat ook blijft als na een flitsende start de spanning iets inzakt. Xenia Kasper weet je interesse voor het verhaal en de personages prima vast te houden. Dat het hier en daar wat voorspelbaar was en niet altijd geloofwaardig wat Maja overkomt doet daar niets aan af. Het is een fijn boek om te lezen.

Boekgegevens

9789085673491

Titel :Alecto
Auteur :Xenia Kasper
Uitgever :FC Klap
Verschenen :April 2016
ISBN :9789085673491

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.