Gelezen: Miss Lattimore’s briefGelezen

9789400514300

Miss Lattimore’s brief gaat over een vrijgezelle jongeman in 19e-eeuws Londen en de vrouw die al zijn verwachtingen lijkt te overtreffen. Op luchtige wijze, met hier en daar een tikje humor, krijg je een kijkje in de wereld van de adel in die tijd. Omschrijvingen van prachtige baljurken, dansfeesten en ontmoetingen van adellijke jongedames en heren geven het tijdsbeeld prima weer.

Net als het gegeven dat al deze feesten en bijeenkomsten eigenlijk niet meer dan een grote huwelijksmarkt zijn. Heren van adel of met veel geld staan op de wensenlijst van moeders met dochters.
Dames van adel of met een aanzienlijk fortuin maken het meeste kans op een goed huwelijk. Iets wat de meeste dames ambiëren omdat er anders weinig voor hen overblijft om met hun leven te doen.

De hoofdpersoon van het verhaal is 28 en ongetrouwd. Sinds de dood van haar ouders woont ze bij haar tante en haar jongere nichtje. Ze wordt niet slecht behandeld maar ook niet heel hartelijk. Sophie heeft weinig status en is chaperonne voor haar nichtje die op zoek is naar een man. Ze heeft haar kans op een huwelijk al min of meer opgegeven.
Maar dan bemoeit ze zich in een opwelling met het liefdesleven van 4 mensen door het schrijven van een brief. Twee in en in gelukkige stellen zijn hiervan het resultaat.
Wanneer uitlekt dat zij de brief geschreven heeft en twee paren perfect gekoppeld heeft verandert haar leven totaal.

Opeens wil iedereen met haar kennis maken en haar om advies vragen, van een onzichtbare oude vrijster verandert ze plots in een sociaal succes. Ook thuis verbetert haar situatie omdat haar tante hoopt dat het succes van Sophie in het voordeel kan werken voor de huwelijkskansen van haar dochter.
Tot haar schrik en verbazing vraagt de aantrekkelijke Sir Edmund aan Sophie of zij hem kan helpen met het zoeken van een geschikte bruid. Sophie vind dat maar niets omdat ze zelf vindt dat ze geen koppelaarster is en omdat ze zelf Sir Edmund heel aantrekkelijk vind.
Toch besluit ze hem te helpen en al snel blijkt dat ze het prima samen kunnen vinden. Ze probeert verstandig te zijn maar de hoop dat hij ook voor haar valt laait bij haar steeds weer op.

Om het ingewikkelder te maken duikt de man op die 10 jaar geleden haar hart gebroken heeft door er vandoor te gaan. Weer maakt hij haar het hof. Is hij serieus deze keer? Kan ze hem vergeven? Maakt ze een kans bij Sir Edmund? En wat met andere mannen die plotseling belangstelling voor haar hebben?
Het is begrijpelijk dat Sophie overweegt een huwelijk te sluiten zelfs als de man in kwestie niet haar droomprins is. Haar leven als arm familielid is ook niet echt prettig.

In het boek volg je de verwikkelingen van Sophie en een aantal andere jonge dames en heren in hun liefdesleven. Waarbij op het einde, zoals het hoort in een feelgood boek, alles keurig op z’n plek valt en iedereen tevreden is.
Dat het verloop en einde niet verrassend zijn vind ik in een fijne feelgood absoluut geen bezwaar. Maar dan moet er wel tegenover staan dat het verhaal levendig is en tijdens het lezen je aandacht vast weet te houden. Dat mis ik bij dit boek wel een beetje. Het verhaal kabbelt voort en er gebeurt eigenlijk maar heel weinig. Op den duur is het steeds wat meer van hetzelfde.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven vertelt maar alles wordt over de personages verteld. Je krijgt geen kans om zelf iets te ontdekken of met de personages samen te ervaren. Ook is de uitwerking van de personages en het verhaal erg oppervlakkig en biedt het weinig meer dan diverse personen die om elkaar heen draaien en uiteindelijk stellen vormen.

De schrijfstijl is prettig maar wat aan de eenvoudige kant. Het is best een aardig boek om een keer te lezen maar zeker geen boek om te herlezen.

Achterflap

Sophronia Lattimore zag jaren geleden haar romantische dromen vervliegen. Ze heeft zich neergelegd bij haar rol als chaperonne van haar nicht. Maar als ze ziet dat een heer op het punt staat om de verkeerde vrouw ten huwelijk te vragen, kan ze niet toekijken. Ze stuurt hem een anonieme brief, die binnen de kortste keren overal het onderwerp van gesprek is, vooral als haar advies precies blijkt te kloppen. Haar identiteit wordt achterhaald en Sophie wordt razend populair vanwege haar ‘expertise‘ als koppelaarster.

Een van de personen die haar hulp inroept is Sir Edmund Winslow. Terwijl Sophie hem helpt bij zijn zoektocht naar een geschikte vrouw, zou ze willen dat ze zichzelf kon aanraden. Maar ze heeft zich plechtig voorgenomen om niet persoonlijk betrokken te raken (ook omdat de heer haar gevoelens geenszins lijkt te beantwoorden). Wanneer plotseling zowel haar verloren gewaande geliefde als Sir Edmund in haar geïnteresseerd lijkt te zijn weet Sophie niet of ze opnieuw afstevent op een gebroken hart, of toch misschien….. op het altaar.

Boekgegevens

9789400514300

Titel :Miss Lattimore’s brief
Auteur :Suzanne Allain
Uitgever :Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Verschenen :September 2021
ISBN :9789400514300

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.