Gelezen: Blauwe planeet 2 – Leisa Stewart-SharpeGelezen

9789047713036

De wereldberoemde BBC-televisieserie van Sir David Attenborough is er nu ook als een kinderboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Sir David Attenborough heeft het voorwoord van het boek geschreven waarin zijn liefde voor de natuur en zijn zorgen voor het behoud van deze natuur goed naar voren komen.

Het is een hardcover boek met stevige pagina’s zodat het prima geschikt is voor kinderen om te lezen en / of door te bladeren. Om door het boek te bladeren en te genieten van de vele prachtige, oogstrelende illustraties is het boek voor kinderen vanaf 7 jaar al heel geschikt. Ze kunnen genieten van al het moois dat ze zien en zo spelenderwijs al veel informatie op doen. Wat lezen betreft is het minder geschikt omdat het taalgebruik meer gericht is op volwassenen en er vaak moeilijke woorden gebruikt worden zonder dat die uitgelegd worden. Voor jongere kinderen is het dan handiger om het samen met een volwassene te lezen zodat er indien nodig het een en ander toegelicht kan worden.

In het boek word je als lezer uitgenodigd om de oceanen van de planeet aarde te gaan bekijken en er meer over te leren. In het begin kun je op een dubbele pagina zien waar de oceanen liggen op onze planeet en wordt er het een en ander uitgelegd over de krachten die in de oceanen aan het werk zijn.
Achter in het boek staan er een aantal pagina’s met een oproep voor OCEAANHELDEN.
Hier wordt in woord en beeld uitgelegd op welke manieren onderzoekers proberen meer over de oceanen te weten te komen zodat er betere plekken van gemaakt kunnen worden.
Ook staan er een aantal eenvoudige en toegankelijke tips waarmee je zelf de planeet kunt beschermen.
Het gevaar waarin onze planeet zich bevind door o.a. vervuiling neemt een belangrijke plek in in dit boek. Maar de nadruk ligt vooral op de prachtige wereld onder het water en de diversiteit aan dieren en planten die daar te vinden zijn. De illustraties geven daar een heel helder en mooi beeld van.

In het boek worden vijf totaal verschillende zeeën / oceanen besproken
Bij iedere categorie wordt er verteld over de bewoners van de zee / oceaan, worden er verhalen specifiek over deze zee / oceaan vertelt en staat er allerlei extra informatie. De informatie wordt in overzichtelijke korte stukjes gegeven. Bij iedere zee / oceaan is er een pagina waarin aandacht besteed wordt over de gevaren waaraan deze bloedgest3ld worden door mensen, en wat er tegen gedaan kan worden.

  •  De diepzee, omdat dit diep onder de oppervlakte is zijn de pagina’s zwart en krijg je zo een beeld van hoe intens donker het daar is. Dat er toch veel dieren leven en er nog van alles te zien is wordt uitgebreid verteld en getoond.
  • Koraalriffen, de kleuren zijn hier licht en vrolijk en de illustraties zijn een lust voor het oog. Je ziet onder andere schildpadden, spelende dolfijnen, stekende slakken en heel speciale koraalsoorten.
  • Groene zeeën, hier zijn de kleuren meer in groen blauwe tinten en kom je dieren tegen als zeeotters, krabben, roggen, haaien en….. Net als bij de andere zeeën staat er een schat aan informatie in woord en beeld.
  • Kusten. Tussen het land en de zee bevindt zich een wilde, eeuwig veranderende plek, de kust. Hier bij deze overgang van land naar water leven ook veel dieren en zijn er veel interessante weetjes. Allerlei kleuren zijn te vinden bij de illustraties
  • De open zeeën van de oneindige Oceaan. Bij deze categorie zien we bij de illustraties veel blauwtinten in allerlei schakeringen. Er wordt vertelt over dieren van micro klein tot gigantisch groot,

Quote uit boek van Sir David Attenborough
Wij bevinden ons op een uniek moment in de geschiedenis. Nooit eerder zijn we ons zo bewust geweest van de inpact die we op onze planeet hebben. En nooit eerder hebben we zoveel mogelijkheden gehad om er iets aan te doen.
We hebben de verantwoordelijkheid om voor onze blauwe planeet te zorgen. De toekomst van van de mens en van al het leven op aarde, hangt van ons af

Via deze link https://www.lemniscaat.nl/boeken/blauwe-planeet-blue-planet-ii/ kun je bij uitgeverij Lemniscaat een korte video over het boek zien, een inkijk fragment vinden en lessuggesties vinden.

Tip van de uitgever:
Mocht je dit boek interessant vinden en aanschaffen, neem dan eens een kijkje bij je lokale boekhandel. Die kunnen je steun goed gebruiken.

Achterflap

DIT IS ONZE BLAUWE PLANEET:
EEN SCHITTERENDE BLAUWE KNIKKER DIE ZWEEFT IN EEN ZEE VAN STERREN.

In de zee leven meer verschillende soorten planten en dieren dan waar ook op aarde. Toch hebben we betere landkaarten van Mars dan van de oceaanbodem. Er valt nog zoveel te ontdekken!
Ga mee op reis en ontmoet wezens die je wildste fantasieën te boven gaan, zwem achter otters aan door de kelpwouden en doorkruis de oneindige oceaan met de bultrugwalvissen.

Ontdek onze blauwe planeet aan de hand van alle wonderbaarlijke, ontroerende en humoristische verhalen van de BBC-televisieserie en raak betoverd.

HAAL DIEP ADEM EN DUIK IN DE PRACHTIGE WILDERNIS ONDER DE GOLVEN.

Boekgegevens

9789047713036

Titel :Blue Planet II – Blauwe planeet
Auteur :Leisa Steward-sharpe
Uitgever :Lemniscaat B.V., Uitgeverij
Verschenen :Februari 2021
ISBN :9789047713036

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.