Recensie: Escape Room Thriller – De Schaduw van de raaf – Eva Eich4 sterren, Recensie

9789403142210

Bij uitgeverij Cargo zijn er twee Escape Room thrillers van Eva Eich verschenen. Namelijk De schaduw van de raaf en Het geheim van de speelgoedmaker. Het is een combinatie van lezen en puzzelen. Voor deze recensie ben ik samen met Jeroen in De schaduw van de raaf gedoken en wij zijn erg enthousiast. We gaan het andere boek ook nog lezen en de puzzels die erin staan proberen op te lossen.

Hoe het werkt wordt in het begin heel duidelijk en met een voorbeeld uitgelegd.
De thriller werkt net even anders dan een gewoon boek omdat het immers een escape room thriller is. Je bladert dan ook niet zomaar van pagina naar pagina, je moet steeds eerst een raadsel oplossen voor je verder kunt lezen. Hierbij bepaalt het antwoord waar je verder kunt lezen.

Er ontwikkelt zich een thrillerverhaal waarbij een aantal personages opgesloten zitten en via puzzels steeds een stapje dichter bij de uitgang komen. Een geheim van jaren terug blijkt nu van groot belang te zijn en de levens van de personages worden bedreigd. Het is van belang om op te letten wat er gebeurt en waar de personages mee bezig zijn omdat je deze informatie nodig hebt om een aantal van de puzzels op te lossen

De hoofdstukken staan kris kras door elkaar en bestaan steeds uit twee pagina’s die aan elkaar vast zitten. Wanneer je het raadsel hebt weten te beantwoorden kun je de pagina’s open maken. De personages bespreken dan hoe zij de puzzel opgelost hebben. Dus mocht je er niet uitgekomen zijn kun je daar de uitleg lezen. Daarna gaat het verhaal verder tot je weer bij een nieuwe opdracht uitkomt.

Je kunt steeds uit verschillende antwoorden kiezen, bij ieder antwoord zie je een fragment of detail van een afbeelding. Maar alleen bij het juiste antwoord hoort een afbeelding die ook daadwerkelijk in het boek staat en daar start je volgende hoofdstuk. Wanneer je een verkeerd antwoord hebt merk je dat dus doordat je geen bijpassende afbeelding in het boek kunt vinden.
Een klein nadeel hierbij is dat je tegen het einde van het verhaal zo vaak door het boek gebladerd hebt dat je weet welke afbeeldingen in het boek staan. Hierdoor kun je dan snel zien wat het juiste antwoord is. Het stoort echter niet omdat je nog steeds na moet denken over hoe je naar het antwoord komt en het erg leuk blijft om te doen.

De puzzels zijn heel gevarieerd en je moet op allerlei verschillende manieren werken om de antwoorden te vinden. Er is geen pagina met hints of antwoorden dus wanneer je er niet uitkomt is er geen hulplijn. Je kunt dan bij de afbeeldingen zoeken welke in het boek staat en daar de oplossing lezen en verder gaan met het verhaal.
Het is prima alleen te doen, maar Jeroen en ik vinden het erg leuk om samen te lezen en puzzelen, overleggen en soms te brainstormen wanneer het niet lukt. Een aantal puzzels konden we vrij makkelijk oplossen, maar er waren er ook bij waar we flink hebben moeten denken en uitproberen voor we achter de oplossing waren.

De combinatie van een thriller en puzzels werkt perfect en is ontzettend leuk om te doen. Ik kan het iedereen die van lezen en puzzelen houdt dan ook zeer aanraden. Het verhaal is eenvoudig maar weet je wel nieuwsgierig te maken en zit goed in elkaar.

Het verhaal
De reünie op de middelbare school verandert voor Lisa in een nachtmerrie.
Samen met haar oude vriendengroep raakt ze opgesloten in de verlaten school en iemand is uit op wraak. Lisa ontdekt dat haar vrienden een duister geheim verbergen, maar als iedereen blijft zwijgen zal dat voor de hele groep dramatische gevolgen hebben. Ondertussen leidt een spoor van mysterieuze raadsels hen steeds verder terug in het verleden.

Boekgegevens

9789403142210

Titel :De schaduw van de raaf
Auteur :Eva Eich
Uitgever :Cargo
Verschenen :Juni 2021
ISBN :9789403142210

3 antwoorden
  1. Elly
    Elly zegt:

    Interessant zeg….zo kan je een escaperoom ervaring en lezen van een thriller combineren. Lijkt me ook leuk om dit samen te doen. Twee weten tenslotte vaak meer dan één.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.