Gelezen: Het Wereld Geschiedenis Quizboek – Meredith MacArdleGelezen

9789045218120

Liefhebbers van geschiedenis, feitjes en weetjes zullen genieten van Het wereldgeschiedenis quizboek dat onlangs bij uitgeverij Karakter verschenen is.
Het boek bevat 1000 vragen en antwoorden om je kennis te testen / te vergroten, om je onder te dompelen in het verleden, om jezelf en anderen uit te dagen of om gewoon zo nu en dan wat op ontspannen manier met geschiedenis bezig te zijn.

De inleiding van het boek omschrijft heel mooi hoe geschiedenis mensen kan fascineren. Ik zet hier daarom een klein stukje van de inleiding.

In zijn in 1953 verschenen roman The Go-Between schreef de Britse auteur L.P.Hartley: ‘Het verleden is een vreemd land: ze doen daar de dingen heel anders.‘
Het verleden is een land dat velen van ons steeds weer graag bezoeken. Of het nu om het kijken naar een kostuumdrama op de televisie gaat of het lezen over de laatste onderzoeksresultaten van historica en archeologen, de geschiedenis fascineert ons, slokt op op en is van ons allemaal.
De vele levendige culturen die de wereld kent zijn gebouwd op eeuwenlange menselijke inspanningen en vormen de fundering van ons moderne leven. Hoewel de geschiedenis talloze veldslagen en conflicten laat zien, vonden er ook vredige gebeurtenissen plaats, evenals overgangsperiodes in de kunsten en wetenschappen, en in de manier waarop onze maatschappijen zich ontwikkelden.

In het Wereldgeschiedenis quizboek komen al deze facetten van ons verleden aan bod waarbij de nadruk ligt op belangrijke gebeurtenissen en prominente personen die hun stempel op de internationale geschiedenis hebben gedrukt.
Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken met ieder 100 vragen. Het eerste hoofdstuk heeft vragen over de periode 3500 v. Chr. – 799 v. Chr. En zo gaan de hoofdstukken steeds verder in de tijd tot het laatste hoofdstuk over de periode 1925 – 1945.
Aan het einde van ieder hoofdstuk kun je de antwoorden vinden. Het zijn twee kolommen met antwoorden naast elkaar. Nadeel hiervan is dat je behoorlijk moeite moet doen om de andere antwoorden niet te zien wanneer je per vraag naar het antwoord wil kijken.

De manier waarop de vragen gesteld worden varieert van multiple choice vragen, tot open vragen als ook vragen waarbij je moet bepalen of iets wáár of niet wáár is.
Bij de open vragen worden er vele afbeeldingen en illustraties gebruikt om de vragen te stellen. Dit maakt het boek wat levendiger om te zien en het geeft zo in afbeeldingen al een afspiegeling van de wereldgeschiedenis. Er zijn o.a. afbeeldingen van oude kunstwerken, gebouwen, landkaarten, beelden van oude koningen, tekeningen / portretten, oude gebruiksvoorwerpen, tempels, foto’s. En daar worden dan vragen over gesteld, zowel leuk als interessant.

Er zijn vragen over allerlei aspecten van de geschiedenis en dat maakt wat mij betreft dit boek erg de moeite waard. Het geeft een heel breed beeld van het verleden en door de grote variatie blijft het steeds weer leuk om je kennis te testen en/of nieuwe informatie op te doen.
Zo zijn er vragen over bestuursvormen, koningen / koninginnen volken, kruistochten, de zwarte dood, indianen, exportproducten, nieuwe landbouwmethodes, eerste toneelstuk Shakespeare, invasies, geleerden,goudkoorts, veldslagen, opstanden, slavenhandel, kolonisten, ivoorhandel, farao’s, uitvinders en nog veel meer.

Hoe moeilijk je de vragen vindt zal denk ik afhangen van je interesses en je voorkennis van de wereldgeschiedenis. Ik vond het een prima mix tussen goed te beantwoorden vragen, o ja vragen, een beetje lastige vragen, pittige vragen en vragen waarop je absoluut het antwoord niet weet. Het leuke hierbij is dat het bij de vragen die ik wist iets van herkenning gaf, en ik bij andere vragen even diep moest graven en puzzelen. Zeker bij de multiple choice vragen kan dit goed omdat je weet dat het juiste antwoord erbij staat. Maar ook bij de vele vragen waarbij ik het antwoord niet wist was dit boek de moeite omdat ik zo op een leuke en makkelijke manier weer wat interessante feiten / weetjes op kon doen.

Een fijn boek voor iedereen die in geschiedenis geïnteresseerd is en het prettig vindt om op eigen tempo en zonder hele lappen tekst te moeten lezen een kijkje in het verleden wil nemen.

Achterflap

Test je kennis van de wereldgeschiedenis en maak een reis terug in de tijd. Naar de eerste beschavingen, keizerrijken, de klassieke wereld van het Midden – Oosten, Griekenland en Afrika.
Duik in de wereld van de eeuwen oude dynastieën van China, de stichting van Rome en het Byzantijnse Rijk.
Verdiep je in de Peruaanse culturen, de Middeleeuwen, de kruistochten en de opkomst van het Ottomaanse Rijk. En verbaas je over de rijkdom van de Gouden Eeuw en de Renaissance.
Dit boek zal de kennis van elke geschiedenisliefhebber tarten en testen. Het vormt de ultieme uitdaging voor zelfs de best geïnformeerde historicus.

Met vragen die variëren van multiple choice, met kaarten en illustraties en open vragen: er is uit dit boek altijd wel iets nieuws over de wereld te leren.

Boekgegevens

9789045218120

Titel :Het wereldgeschiedenis-quizboek
Auteur :Meredith Macardle
Uitgever :Karakter
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789045218120

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.