Bespreking: Stap voor stap cartoons leren tekenenCreatief

9789044761269

Bij uitgeverij Deltas is er nu een erg leuk boek uitgekomen waarmee je gemakkelijk zelf cartoons kunt leren tekenen. En wanneer ik zeg makkelijk dan bedoel ik ermee dat je ook zonder tekentalent met dit boek al direct leuke resultaten krijgt. Jammer genoeg ben ik verre van handig met tekenen, al weerhoudt dat mij er niet van om zo nu en dan een poging te wagen.

Bij het doorbladeren van het boek kreeg ik al een goed gevoel over hoe het mij zou gaan lukken met tekenen. De tekst in de start van het boek is aanmoedigend en de lay-out is ruim en nodigt uit om gewoon te beginnen met tekenen.
De cartoons worden stap voor stap opgebouwd, in veel stappen zodat het heel goed te volgen is. Wat ik ook fijn vind is dat de tekenlijnen die je na moet tekenen dik zijn en redelijk groot. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om de lijnen en vormen na te tekenen.

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210615_0001Er wordt ook vaak aangegeven hoe je op eenvoudige wijze iets aan kunt aanpassen, en er wordt benadrukt dat jij degene bent die tekent en dus bepaalt hoe je de cartoon wil maken.
Als laatste stap zie je hoe je de cartoon in een tekening kunt verwerken, of worden er wat variatie mogelijkheden gegeven.

Iedere cartoon begint met een kort stukje tekst over het onderwerp dat je gaat tekenen. Bij de dieren zijn dat vaak wat feitjes over het dier waar je een cartoon van gaat maken. Bij het tekenen van mensen staat er vaak iets waardoor je meer kijk op het tekenen krijgt. Zoals dat een vrouwengezicht vaak wat smaller is dan een mannengezicht

Iedere cartoon begint heel eenvoudig met maar een paar lijnen en een korte uitleg. Stap voor stap wordt er iets meer getekend en krijg je kort uitgelegd waar je mee bezig bent. Zo wordt er bijvoorbeeld vertelt dat je een blij/verrast gezicht kunt maken door de ogen en de mond wijd open te tekenen. Dit was bij een cartoon van een vrouwengezicht, maar zo kun je het ook eens bij een mannen gezicht proberen.
Soms staan er tips hoe je eenvoudig kunt experimenteren met veranderingen.

In het eerste deel leer je cartoons van dieren tekenen en die zien er ontzettend leuk uit. De dieren in het boek zijn: hond / beer / bever / vogel / kat / kip met kuiken / eend / nijlpaard / uil / papegaai / varken / schaap / tijger

Het tweede deel laat van alles zien over mensen tekenen. Hierbij is het erg leuk dat je steeds meer basisvormen herkent en daardoor zelf ook durft te gaan experimenteren met het maken van eigen menselijke cartoons.
De onderdelen die in dit deel aan bod komen zijn: lachende vrouwengezichten / boze vrouwengezichten / lachende mannengezichten / boze mannengezichten / mannen- en vrouwen kapsels / vrouwelijke lichaamsvormen / mannelijke lichaamsvormen / handen / beweging / bewegingslijnen / mensen die zitten / kleding en uniformen / tekstballonnen.

Het zijn heel veel cartoons die wat oudere kinderen en / of volwassenen zo kunnen leren tekenen en het is heel goed te doen. De eerste keer dat ik gewoon losjes wat cartoons probeerde te tekenen had ik al echt mooie resultaten bij veel van de cartoons. Ik vindt het dan ook een geweldig boek dat ik iedereen die wil leren cartoon tekenen kan aanraden. Ook de mensen die niet echt een held in tekenen zijn.

Achterflap

Je wil dolgraag leuke cartoons maken, maar je vindt jezelf niet meteen een kunstenaar? Geen enkel probleem! Met dit boek kan iedereen in een handomdraai de grappigste cartoons tekenen.
Neem potlood en papier bij de hand en ga aan de slag! Bij elke cartoon wordt start voor start uitgelegd wat je moet doen.
Voor je het weet heb je een lieve kat, een grappig varken of een knotsgekke figuur getekend. Je kunt je figuren zelfs een eigen karakter meegeven : een hongerig hondje of een heel boos kijkende persoon. Wil je de cartoons ook nog wat laten zeggen?
Van een gewoon ballonnetje tot een woedende schreeuw of een verliefde zucht… in dit boek leer je hoe je dat moet doen!

Boekgegevens

9789044761269

Titel :Stap voor stap cartoons leren tekenen
Auteur :Mike Artell
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Mei 2021
ISBN :9789044761269
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.