Recensie: De Erfenis van Darius – Michael Reefs4 sterren, Recensie

9789492604910

Voor FantasyWereld las ik De Erfenis van Darius

Een dagboek dat gevonden wordt in een verborgen kamer brengt de Bieb-bende op het spoor van zogeheten Goddelijke Wapens. Deze wapens zijn door de goden achtergelaten en zijn gemaakt om ooit het beslissende gevecht te kunnen winnen. Hiermee kunnen ze de vrede in Zuidbaai voorgoed terugbrengen.

Maar ook deze keer wordt het ze natuurlijk niet gemakkelijk gemaakt. Een nieuwe en machtige vijand staat op en wil de wapens voor zichzelf hebben. Hij is uit op de schat in de heuvel, iets wat de Bieb-bende moet zien te voorkomen. De zoektocht naar de wapens brengt ze naar verre en gevaarlijke plaatsen waar er moeilijke meesterproeven gedaan moeten worden, voordat ze de wapens kunnen bemachtigen. En alsof dat niet genoeg is krijgt Melanie een angstaanjagend visioen dat niet veel goeds betekent voor één van de leden van de Bieb-bende.

We zijn al bij deel 10!
Er is in de afgelopen delen die aan De Erfenis van Darius vooraf gaan ontzettend veel gebeurd. Het is dan ook niet aan te raden om in dit deel te beginnen, de avonturen zijn wel te volgen maar je mist dan heel veel aan informatie die de serie nu juist zo de moeite maakt. In de loop van de boeken is het verhaal steeds groter geworden en ontwikkelde zich naast het bevrijden van de Hemelruiters een verhaal waarbij de toekomst van de hele wereld op het spel staat.

De leden van de Bieb-bende (en natuurlijk de lezers) krijgen steeds meer informatie over de alom aanwezige strijd en iedereen die daar bij betrokken is. Geheimen worden ontrafeld, magische voorwerpen komen tot hun beschikking en nieuwe vrienden en vijanden verschijnen. Er zijn zelfs verschuivingen in wie vriend of vijand is. Genoeg spanning dus, ook al is dit inmiddels deel 10.

De Bieb-bende heeft hierdoor veel geleerd over de strijd die er aan komt, maar ook over hoe ze met tegenslagen om moeten gaan, hoe ze het beste samen kunnen werken en waar hun persoonlijke krachten liggen. Dit wordt goed verwerkt in de boeken zodat het logisch overkomt dat ze steeds meer aankunnen en meer mogelijkheden hebben om de strijd aan te gaan.

Waar het in de eerste delen vooral draait om het bevrijden van de Hemelrijders, gaat het in de latere boeken steeds meer over de komende strijd tussen de goede en de kwade machten waar het lot van de wereld vanaf zou hangen. Er wordt een lid van aan de Bieb-bende toegevoegd en de mensen in Zuidbaai en de ouders van de kinderen weten inmiddels waar de kinderen mee bezig zijn. Waar ze eerst alles in het geheim moesten doen, kunnen ze er nu openlijk over spreken en eventueel hulp vragen. Dit is gezien wat er allemaal gebeurd is een logische stap, omdat het anders wat ongeloofwaardig zou worden dat niemand iets merkt. Daarnaast is ook om een andere reden een goede zet van de auteur, omdat het samen met het toewerken naar de eindstrijd een geheel nieuwe dynamiek aan het verhaal geeft.

Het heeft nog steeds het vertrouwde van de start en de zeer levensechte en innemende leden van de Bieb-bende die gevaarlijke, magische en onvoorstelbare avonturen beleven. Maar het heeft zich ook ontwikkeld tot een groter en veelomvattend verhaal waarin alles wat ze tot nu toe beleeft hebben en te weten zijn gekomen steeds meer bij elkaar komt.

In dit tiende deel komt de eindstrijd dan ook steeds dichter bij en heeft wat ze in dit spannende boek doen en bereiken daar alles mee te maken. Het einde is wederom heel open, omdat zelfs in dit dikke boek er nog niet genoeg tijd is om de uitdagingen waar ze nu voor staan te voltooien. Het is dus wachten op het volgende deel hoe dit verder gaat.

Nieuwe vijand en veel bekende personages
In het boek komen weer veel bekende personages voor, de een wat meer dan de ander, soms speelt een personage geen actieve rol maar wordt er wel over hem / haar gesproken zodat iedereen relevant blijft. Hierdoor kan een personage later in het boek op natuurlijke wijze weer een rol gaan spelen. Het is leuk dat je na het lezen van de vorige delen zoveel bijzondere mensen (of geesten of….) kent met ieder hun eigen karaktertrekken. En dat er bij een aantal personages verandering (ten goede of ten kwade) te bemerken zijn. De Bieb-bende reageert hier heel goed op door in de loop van de boeken steeds minder zomaar aan te nemen en een gezonde dosis argwaan te ontwikkelen. Iets dat ze niet alleen goed van pas komt maar ook een ontwikkeling is die goed past bij wat er gebeurd.

In dit deel wordt een nieuwe vijand geïntroduceerd, die anders en gevaarlijker te werk gaat. Dit geeft extra spanning aan het verhaal, zeker ook omdat je als lezer soms iets meer weet over wat zijn plannen zijn. Daarnaast maken ze als vanouds weer de meest onvoorstelbare avonturen mee en komen ze op gevaarlijke en magische plekken. Hun onderlinge samenwerking en contact is nog steeds erg leuk om over te lezen.

Conclusie
Ook dit deel staat weer vol magische en gevaarlijke avonturen en vele bekende personages. Darius is een nieuw personage waar ze een handen aan vol hebben. Hij is anders en gevaarlijker dan vele andere vijanden waar ze mee te maken hebben gehad en dat voegt flink wat spanning aan het verhaal toe. In dit deel wordt al flink toegewerkt naar de eindstrijd en komt alles wat er in de afgelopen delen gebeurd is goed samen. Hoewel er veel antwoorden gevonden zijn en gevaarlijke vijanden verslagen zijn is er nog veel werk aan de winkel voor de Bieb-bende waardoor je als lezer reikhalzend uitziet naar het volgende deel. Net als bij de andere delen is ook dit deel weer prettig te lezen door de ruime lay-out en het duidelijke lettertype.

Boekgegevens

9789492604910

Titel :De Bieb-bende 10 – De erfenis van Darius
Auteur :Michael Reefs
Uitgever :Stormsteen
Verschenen :April 2021
ISBN :9789492604910

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.