Bespreking: Sherlock Holmes Escape Room PuzzelsGelezen

9789045326177

Ben je fan van Sherlock Holmes en van pittige escape room puzzels dan is dit het perfecte boek voor jou.
Sherlock Holmes, escape room puzzels van James Hamer Morton is helemaal in de stijl van de bekende privé detective. Het is een hardcover boek, waarin naast de puzzels vele mooie illustraties staan. Vaak zijn deze ook onderdeel van de puzzels en op iedere pagina gebeurt er iets. De achtergronden zijn allemaal in een vintage stijl die precies bij het tijdsbeeld past waarin het verhaal zich afspeelt. Als lezer wordt je onderdeel van het verhaal waarin Sherlock Holmes en Watson meespelen.

Het verhaal wordt verteld door Watson die bij Baker Street aankomt en mevrouw Hudson (de huisbaas van Holmes) in paniek aantreft. De kamer van Holmes is overhoop gehaald en Holmes zelf is verdwenen. Daarna kan het puzzelen beginnen wanneer Watson op onderzoek uit gaat.
Er zijn 10 kamers om uit te ontsnappen wat garant staat voor vele uren puzzelplezier. Het zijn geen puzzels die je even oplost, je moet er echt tijd en aandacht aan geven. Zeker ook omdat het per kamer niet allemaal losse opdrachten zijn maar ze allemaal met elkaar te maken hebben. Aanwijzingen zijn er volop maar die zijn vaak goed verborgen, en kunnen op allerlei manieren gegeven worden. Ieder woord dat Watson zegt en iedere afbeelding kan op een of andere een aanwijzing verbergen.
Het is even wennen doordat het geen losse puzzels zijn en alles in het boek een deel van de puzzel is, maar wel heel erg leuk om te doen. Het is wat mij betreft nog leuker om het samen te spelen, zodat je elkaar aan kunt vullen of samen kunt overleggen. Samen kom je verder, vaak kom je toch iedere keer weer op andere ideeën en het is gezellig. Samen met Jeroen heb ik een deel van de puzzels gedaan en we gaan een volgende keer weer verder. Regelmatig kwamen we er niet uit en hadden we een hint nodig. Achterin het boek staan drie soorten hints, moeilijke, medium en makkelijk. Vaak was dat net wat we nodig hadden om weer verder te gaan. Een enkele keer (vooral bij makkelijke hints) hadden we wat er stond ook zelf al bedacht.
We hebben ons er prima mee vermaakt en dat het echte breinkrakers zijn heeft ook wel iets. Het is zo echt speuren, zoeken, combineren en conclusies trekken. Net als een echte detective dus.

Het verhaal leest vlot en zit vol verwijzingen naar de Sherlock Holmes boeken, samen met de sfeervolle illustraties, mooie vormgeving en pittige puzzels is het een aanrader voor puzzelaars die van een uitdaging houden en een dubbele aanrader wanneer je net als ik graag Sherlock Holmes verhalen leest of kijkt.

In de inleiding en het voorwoord wordt uitgebreid verteld hoe het boek werkt en wordt er extra informatie gegeven. Ik zet een aantal punten hier op een rij:

  • De meeste puzzelboeken zijn overzichtelijk, met duidelijk omschreven problemen / een gangbare structuur en compacte uitdagingen. Dit boek is anders, om iets te bereiken moet je het boek sectie voor sectie benaderen. Sommige hoofdstukken bestaan uit meer secties en elke sectie is een puzzel van in elkaar grijpende onderdelen. Voor sommige secties heb je kennis nodig die je eerder op gedaan hebt, terwijl anderen volledig op zichzelf staan.
  • Om de puzzels op te lossen moet je vaak buiten de gebaande paden denken
  • De beste manier om met een sectie te beginnen is door deze eerst goed door te lezen, daarna ga je terug naar het begin en dit keer weet je wat je nodig hebt.
  • De puzzels die je moet oplossen zijn duidelijk te vinden maar hoe je ze moet combineren is een stuk lastiger
  • Aanwijzingen zijn er volop maar zijn vaak subtiel verstopt
  • Geen enkele puzzel in dit boek is echt makkelijk. Dus neem de tijd, verwacht niet in een keer door het boek te vliegen, neem pauzes
  • Bij sommige puzzels moet er in het boek geknipt worden. Maar wanneer je dat zonde vindt kun je deze pagina’s kopiëren en uitprinten via de QR code in het boek.
  • De bedoeling van het boek is omheen het gevoel te geven van een echte Escaperoom, met de geleidelijke ontrafeling van een reeks puzzels in ieder hoofdstuk, en tegelijkertijd het medium eer aan te doen door er een spannend verhaal omheen te schrijven

Achterflap

Vergezel ‘s werelds bekendste fictieve detective en gebruik de kracht van observatie en deductie om te ontsnappen uit een serie uitdagende ruimtes!

Sherlock Holmes wordt vermist en zijn appartement aan 221 Baker Street zelf is een aanwijzing geworden voor zijn verdwijning! In de persoon van Holmes‘ compagnon Dr. John Watson baan je je puzzelend een weg door Victoriaans Engeland om de vermiste detective op te sporen en de zaak op te lossen.

Er zijn maar liefst 10 kamers om uit te ontsnappen en je zult vertrouwde, zowel vriendelijke als vijandelijke gezichten tegenkomen die je zowel proberen te helpen als tegenwerken. De verschillende lagen die in de interactieve puzzels ontrafeld moeten worden, maken Sherlock Holmes Escape Room Puzzels een geweldige ervaring die je alleen of samen met een groep kunt beleven!

Wees snel – want het spel is begonnen!

Boekgegevens

9789045326177

Titel :Sherlock Holmes Escaperoom Puzzels
Auteur :James Hamer-Morton
Uitgever :BBNC Cadeau
Verschenen :Februari 2021
ISBN :9789045326177

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.