Gelezen: Een goede daad – David BaldacciGelezen

9789400511866

Een goede daad is het eerste deel in een nieuwe serie van David Baldacci. Het verhaal speelt zich af in 1949, een tijd waarin de naweeën van de oorlog nog goed voelbaar zijn, vrouwen in mannenberoepen een uitzondering vormen, er andere sociale regels gelden en de techniek nog in de kinderschoenen staat. Deze sfeer en de andere manier waarop mensen tegen de wereld aankijken dan we nu doen komt heel goed uit in het boek. Je waant je tijdens het lezen echt in een andere tijd.

De hoofdpersoon uit deze nieuwe serie is Aloysius Archer, een jonge man van bijna 30 die in de oorlog verkenner was en daar veel meegemaakt heeft. Vlak na de oorlog werd hij in de gevangenis gezet voor een misdaad die hij niet gepleegd heeft. In de loop van het boek lees je wat er precies gebeurd is. De oorlog en het verlies van zijn vrijheid hebben Archer ouder en harder gemaakt.
In de gevangenis las Archer graag en heeft hij ervoor weten te zorgen om uit de problemen te blijven.
In de start van het boek is hij voorwaardelijk vrijgelaten en moet hij in het stadje Poca City gaan werken en wonen. Hij is dan wel vrijgelaten maar er zitten heel veel beperkingen aan zijn vrijheid. Aangezien in dit stadje mensen die voorwaardelijk vrijkomen opgevangen worden komt Archer ook wat ex-gevangenen tegen die hij kent uit zijn tijd in de gevangenis. Dit zorgt in het boek voor de nodige problemen voor Archer. Het verschil tussen deze echte criminelen en Archer komt steeds meer naar boven.

Archer is recht door zee, eerlijk, slim, wat onhandig in sociale aspecten en heeft respect voor vrouwen. Iets wat je van de andere ex-gevangenen (en veel andere mannen in het stadje) niet kunt zeggen. Dit loopt als een van de rode draden door het verhaal heen, net als zijn ontmoeting met twee krachtige vrouwen die voor die tijd erg zelfstandig en mondig zijn. Beide vrouwen zijn van invloed op zijn leven en beide hebben ze duistere geheimen. Het is aan Archer om uit te vinden of hij ze kan vertrouwen en of hij het aandurft om zich open te stellen voor vriendschap of meer.

Ondanks dat hij dat niet mag, bezoekt hij een bar en hij ontmoet daar de machtigste man van de stad die hem een baan aanbiedt. De banen die de ex-gevangenen krijgen zijn zwaar en zelf gruwelijk (zoals het slachten van vee) dus het is heel begrijpelijk dat Archer liever ander werk doet. Bovendien probeert hij te controleren of het eerlijk werk is, iets wat past bij zijn karakter zodat dit overtuigend overkomt. Dit is het begin van een heleboel problemen en gecompliceerde situaties waar Archer tegen wil en dank in betrokken raakt.
Het begint met een moord, (waar Archer van verdacht wordt) maar er volgen meer misdaden, het leven van Archer wordt bedreigt en het kleine stadje bergt duistere geheimen.

Wanneer de eerste moord gepleegd is komt iemand van de staatspolitie de moord onderzoeken, en er ontstaat geleidelijk een aarzelende band tussen de onderzoeker en Archer. Een zeer fragiele band want er zijn goede redenen waarom Archer van de moord verdacht wordt.
Archer is doodsbang om weer onschuldig de gevangenis in te gaan en gaat zelf op onderzoek uit. Zijn ervaringen als verkenner en goede verstand helpen hem daarbij.

Vanaf het begin leest het boek prettig en zonder moeite kwam ik in de sfeer van het verhaal. De opbouw naar het punt waarop Archer op onderzoek uit gaat en er echt wat meer gaat gebeuren is wat aan de trage kant. Voor een eerste deel van een serie vind ik dat prima, je moet als lezer een nieuw karakter leren kennen, maar voor het volgende deel hoop ik wat eerder op wat vaart en spanning.
Wanneer je als lezer de personages in het stadje en Archer beter hebt leren kennen wordt het verhaal steeds interessanter. Niets lijkt zoals het is in het stadje en Archer doet een aantal opmerkelijke ontdekkingen. Wanneer er meer doden vallen en het lijkt alsof Archer niemand meer kan vertrouwen komt er steeds meer spanning en vaart in het verhaal. Ook omdat er allerlei geheimen ontdekt worden en onthullingen gedaan worden waardoor je als lezer erg nieuwsgierig wordt naar wat de verbanden met de moorden zijn.

Het duurt even om Archer als personage te leren kennen en doorgronden omdat hij nu eenmaal iemand is die zich niet snel bloot geeft. Maar ook omdat hij, doordat hij jong het leger in ging en daarna de gevangenis in ging, weinig gelegenheid had om zich emotioneel te ontwikkelen of om na te denken over zijn toekomst. In de loop van het boek gaat hij hier meer over nadenken en zie je wat meer van zijn persoonlijkheid. Hopelijk gaat dat verder in de volgende delen.

Uiteindelijk weet hij alle eindjes aan elkaar te knopen en weet hij (en de lezer) hoe alles in elkaar stak en is zijn naam gezuiverd. Grotendeels zit het plot stevig in elkaar maar er is wel een wending op het laatst die wel heel erg goed uitkomt. Toch stoorde dat mij niet zo omdat het leesplezier van het boek voor mij zwaarder telde.

Achterflap

Wanneer oorlogsveteraan Aloysius Archer in 1949 voorwaardelijk vrijkomt uit de gevangenis, waar hij zat voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd, vestigt hij zich in het stadje Poca City. Archer heeft een lijst meegekregen met wat hij verplicht is te doen na zijn vrijlating en wat hem allemaal verboden is. Hij moet een baan zoeken en zich regelmatig melden bij zijn reclasseringsambtenaar. Maar een bar bezoeken, laat staan alcohol nuttigen, is hem verboden. Contact met ‘losbandige‘ vrouwen is al helemaal uit den boze.

Archers zoektocht naar werk brengt hem de eerste de beste avond naar een bar waar hij aan de praat raakt met Hank Pittman, een van de machtigste zakenmannen in het stadje. Pittman biedt hem een baan aan, maar wat in eerste instantie een simpel klusje lijkt – het innen van een schuld – blijkt algauw een stuk complexer te liggen. Wanneer er een moord wordt gepleegd en Archer de belangrijkste verdachte is, beseft hij dat hij weleens snel weer in de gevangenis zou kunnen belanden. Tenzij hij zelf de moordenaar weet te vinden…

Boekgegevens

9789400511866

Titel :Aloysius Archer 1 – Een goede daad
Auteur :David Baldacci
Uitgever :Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Verschenen :Juli 2019
ISBN :9789400511866

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.