Recensie: Historische verhalen – Verzamelbundel vijf4 sterren, Recensie

9789083117706

Uitgeverij historische verhalen heeft pas alweer de vijfde verzamelbundel met Historische verhalen uitgebracht. En om maar gelijk met de conclusie van de recensie in huis te vallen: Het vraagt nog steeds om meer en gaat me nog lang niet vervelen.

Ondertussen heb ik al een aantal bundels met korte historische verhalen gelezen en het concept van fictie die gemengd wordt met historische feiten levert iedere keer weer mooie verhalen op.
Alle verhalen zijn gebaseerd op historische feiten en na ieder verhaal vertelt de auteur hier wat historische achtergronden over. Niet als een droge geschiedenis les maar vlot geschreven en met feiten over het onderwerp en / of de tijd of de plek waar het verhaal zich afspeelt. Ook staan er verwijzingen in voor waneer je nog meer over het onderwerp wil lezen. Wat mij betreft zijn deze achtergronden net zo de moeite om te lezen als de verhalen zelf. Het geeft soms totaal nieuwe informatie, zoals bij het verhaal Tour de Farce, zodat ik me tijdens het lezen van het verhaal steeds afvroeg wat nu de historische feiten hierachter zouden zijn. Het is immers heel wisselend hoe de auteurs fictie en historische feiten in elkaar over laten lopen.
Andere keren waren er verhalen die mijn interesse direct trokken door een historische personage dat mij boeit in de hoofdrol zoals bijvoorbeeld bij De dominee is dood en Maskerade. Fijn om dan weer bij de achtergronden wat extra kennis op te doen. Groot voordeel is dat het steeds maar korte stukken zijn zodat het niet te veel wordt.

De historische achtergronden zouden (hoe interessant ook) natuurlijk veel minder de moeite zijn wanneer de verhalen die erbij horen geen indruk zouden maken. Daar hoef je je bij deze bundel geen zorgen over te maken, het zijn stuk voor stuk goede verhalen. Het ene verhaal sprak me wat meer aan dan een ander maar dat zal per persoon die het leest verschillend zijn. Het is maar net welke stijl, welk tijdperk en welke plaatsen je als lezer aanspreken.

Het boek brengt je in allerlei tijden en op verschillende plaatsen zoals: Israël in de tiende eeuw voor Christus / Groenland in 1446 / Oost Finland 1653 / Amsterdam 1650…..
Een aantal verhalen zijn in de ik vorm geschreven, maar de meeste in de derde persoon. Waarbij er vele personages voorbij komen, zowel fictieve als personen die deel uitmaken van de wereldgeschiedenis.
De hoofdpersonages in de verhalen zijn heel gevarieerd, natuurlijk door de tijd en plaats waar ze leven. Maar vooral ook door de persoonlijke karakters die ze meegekregen hebben en door de totaal verschillende posities waarin ze verkeren.
Om wat voorbeelden te noemen: Gerlof werkt bij een drukker / Elhanan is een schapenhoeder die op verassende wijze bij een hele bekende bijbelvertelling past / Josephine is de echtgenote van de machtigste man in Italië / Elvira is een slavin / Sien is van eenvoudige boerenafkomst maar is wel geschilderd door een wereldberoemde schilder…..

Ook de onderwerpen zijn heel uiteenlopend zoals onder andere: veldslagen en gevechten / overleven / verzet en opstand / vrijheid / uitbarsten van een vulkaan / geloof / liefde / dodelijke epidemieën / wedstrijden / kinderruil / Tour de France / bedrog /…

Al met al een mooie boeiende verzameling met verhalen. In willekeurige volgorde is dit mijn top 3 uit de verzamelbundel.

De Dominee is dood. Het verhaal leest vlot en het tijdsbeeld en de sfeer in het dorpje waar het verhaal zich afspeelt komen goed naar voren. Het is leuk om één schilders legende te zien door de ogen van een van zijn modellen en iets meer over zijn achtergrond te lezen.

Maskerade. Eerder las ik al een verhaal van deze auteur over Josephine Bonaparte en ook deze keer was ik gecharmeerd van de sprankelende en levendige manier waarop zij neergezet word. Zonder moeite zat ik in het verhaal en zag ik voor me wat er gebeurde. Wat mij betreft mogen er meer verhalen komen.

Ahylafs laatste dans. Een prachtig geschreven verhaal zowel over menselijke emoties als over het beleg van een stad. Het verhaal zie je vanuit verschillende perspectieven en het het bestrijkt enkele maanden. In weinig woorden wordt je meegenomen naar de Pyreneeën in 1064 waar een leger op weg is om een stad te veroveren en de bewoners voor moeilijke keuzes komen te staan. Het is erg invoelbaar geschreven en heeft een wat melancholieke sfeer.

De auteurs in het boek zijn

  • Paul Christiaan Smis (2 verhalen)
  • Marloes Jongewaard (2 verhalen)
  • Jan van Aken
  • Janna de Lathouder
  • Victor Lemstra
  • Key Tengeler
  • Jean-Marc van Tol
  • Martin de Brouwer
  • Debby Willems
  • Hay van den Munckhof

Boekgegevens

9789083117706

Titel :Historische Verhalen – Verzamelbundel V
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Uitgeverij Historische Verhalen
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789083117706

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.