Recensie: Het geschenk – Sebastian Fitzek4 sterren, Recensie

1_9789044360547

Op de voorkant van het boek staat deze vraag: Ik heb een cadeau voor jou. Durf je het uit te pakken?
Na het lezen van het boek ben ik absoluut niet geneigd om zomaar een geschenk te aanvaarden, het kan leiden tot angstaanjagende, gruwelijke en onvoorspelbare gebeurtenissen. Dat is wat er gebeurt met de hoofdpersoon Milan in het boek Het geschenk. Hij ontdekt op wrede wijze dat onwetendheid soms het grootste geschenk op aarde is.

Milan staat met zijn fiets bij een stoplicht wanneer hij in de auto naast hem een meisje ziet dat er doodsbang uitziet. Ze houdt een briefje tegen het raam maar dat kan hij niet lezen. Hij voelt stress en onmacht want hij weet gewoon dat hier iets mis is en hij volgt de auto naar huis. Later gaat hij samen met Andra op onderzoek uit en vanaf dat moment is zijn leven als een script voor een rampen / gruwelfilm.
Hij raakt betrokken bij een misdaad en komt in een kat en muisspel terecht met een gevaarlijke psychopaat. Milan kan geen kant op en als hij fouten maakt zal er iemand sterven.
En alsof dat nog niet erg genoeg is blijkt zijn verleden steeds meer een rol te spelen bij wat er nu gebeurt.

Het verhaal begint in het heden met een heftige scène waarin Milan in de gevangenis door een bende verkracht en mishandeld wordt. Voordat ze hem vermoorden willen ze zijn verhaal horen, hoe is hij in de gevangenis beland? En is hij onschuldig zoals hij beweert?
Daarna gaat het boek terug in het verleden en is de stijl heel anders, meer persoonlijk. Je leert Milan kennen en hoort hoe hij zijn leven gebeterd heeft en vaste relatie heeft met Andra.

Spannend, intrigerend en moeilijk weg te leggen.

Er wordt aan de lezer een geheim onthuld dat het leven van Milan beheerst en dat hij zelfs niet aan Andra durft te vertellen.
Milan is analfabeet en kan geen letter lezen of schrijven, via bluf / liegen / uitvluchten en slimme manieren houdt hij dit verborgen. Hoe dat zijn leven zeer negatief beïnvloed en waar hij allemaal tegen aanloopt wordt pijnlijk duidelijk gemaakt in het boek. Dit heeft de auteur op treffende en pakkende momenten verwerkt in het boek. Maar dat is niet alles wat met het geheim van Milan te maken iets dat in de loop van het boek steeds meer naar voren komt.

In het boek wordt er regelmatig heen en weer gegaan in de tijd, waarbij er zich een gecompliceerd en gruwelijk verhaal ontwikkeld. Tergend langzaam wordt het opgebouwd waarbij je als lezer constant op scherp staat. Ieder moment en in een razend tempo zijn ver veranderingen, wendingen, hints die alles wat je toe dusver weet weer in twijfel trekken.
Als lezer ben je geïntrigeerd door alles wat er gebeurt, en ontzettend nieuwsgierig waar dit verhaal uiteindelijk naar toe zal gaan. En hoe en waarom hij in het heden in de gevangenis zit. Is dat terecht of …
Tijdens het lezen was ik een tikje bezorgd of al deze hints, wendingen en steeds nieuwe gezichtspunten op het einde van het boek tot een sluitend geheel konden komen. Dit leek me onwaarschijnlijk, maar gelukkig had ik het mis. De auteur weet alles uiteindelijk in elkaar te laten passen waarbij er in de loop van het boek al aanwijzingen gegeven waren. Het is misschien een tikje vergezocht maar tijdens het lezen wist het me mee te trekken en te overtuigen, en alle stukjes informatie passen perfect in elkaar.

Zo nu en dan kan het boek behoorlijk spannend, eng of zelfs gruwelijk zijn. Op andere momenten gaat het echt over Milan en hoe hij alles beleeft. Dit is een sterke combinatie die er voor zorgt dat je wil blijven lezen.
Het verhaal wordt vanuit een aantal perspectieven verteld, in de loop van het boek komen er meer perspectieven bij. In korte hoofdstukken krijg je vanuit totaal verschillende hoeken het verhaal te zien. Onder andere vanuit de psychopaat die het leven van Milan stuurt, zijn vader en Andra. Ieder blijkt een eigen verhaal en vaak ook geheimen te hebben. Als lezer weet je zo veel meer dan de personages in het boek.
Hierdoor zie je gevaar aankomen, bouwt de spanning zich op en ga je alles en iedereen wantrouwen. Zelfs Milan begin je met andere ogen te zien.

Steeds meer blijkt dat er in het verleden van Milan duistere geheimen zijn. Maar wat dat met het heden te maken hebben en waarom Milan nu in de greep van een psychopaat is kom je (nog) niet te weten. Ook wordt het steeds onduidelijker wie nu daders of slachtoffers zijn, en wie er in het verhaal nu een psychopaat is.

Vanaf het moment dat Milan op zoek gaat naar het meisje en zo betrokken raakt bij wrede en dodelijke incidenten kun je eigenlijk niets meer over het boek vertellen zonder spoilers. Iedere gebeurtenis of stukje informatie leidt weer naar een volgend stukje van het plot. Al is dat op het moment zelf niet altijd duidelijk. Het is dan ook echt een boek waarbij je steeds mee denkt en wil weten wat er gaat gebeuren en nog meer hoe het nu allemaal in elkaar zit.
Op het einde is er niet alleen de ontknoping maar wordt er ook een keuze van iemand bekend gemaakt waar je als lezer echt even over na moet denken.

Boekgegevens

9789044360547

Titel :Het geschenk
Auteur :Sebastian Fitzek
Uitgever :The House of Books
Verschenen :Januari 2021
ISBN :9789044360547

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.