Gelezen: De wereld van de Dinosaurussen – Nick Forshaw & Andy ForshawGelezen

9789044758375

De wereld van de dinosaurussen neemt kinderen mee op een boeiende ontdekkingsreis naar de oertijd om zo heel veel over dino’s te leren. Daarnaast heeft het boek nog een erg leuk extraatje: achter in het boek zit een uitneembare tijdlijn van bijna twee meter lang. Hierop staan 100 dino’s, vanaf het moment waarop ze voor het eerst verschenen tot hun afstammelingen die vandaag nog leven. Een prachtig iets om in een klaslokaal of in een (slaap)kamer op te hangen.

Het boek heeft een hard cover met daarop dino’s en een persoon met een kaart. Deze man wordt via striptekeningen in het boek voorgesteld. Het is speurder Arend die door speurdersclub Arendsoog gevraagd wordt om op avontuur te gaan om meer over dino’s te weten te komen. Hiervoor zal hij miljoenen jaren terug in de tijd gaan en vraagt de lezer met hem mee te gaan.
Daarna begint het informatie boek over de dino’s in gewone boek vorm.

Er staan 7 hoofdstukken in het boek.

  1. Wat zijn dino’s. Hier vind je algemene informatie over dino’s en lees je over de informatie over dino’s gevonden werd. Er wordt onder andere verteld over fossielen en opgravingen. Maar er is ook aandacht voor onder andere de verschillen tussen dino’s of hoe je weet dat een fossiel een dino is.
  2. De eerste dino’s. Hiervoor ga je in het boek meer dan 240 miljoen jaar terug in de tijd om de eerste dino’s te ontdekken. Je leest hoe ze zich ontwikkelden, hoe ze leefden en zie een heleboel dino’s die er als eerste waren.
  3. Dino’s aan de top. Dit gaat over de toptijd van de dino’s toen ze enorm groot waren en er vele nieuwe soorten waren. Ook wordt er uitgelegd waarom de dino’s in deze tijd zo groot zijn. En nog allerlei ander informatie zoals over dino eieren / camouflage / veren en schubben.
  4. Diersoorten. Dit gaat over de dino’s in het krijt (145 miljoen jaar geleden) en er wordt verteld wat er zo bijzonder is aan de dino’s in het krijt. Een flink aantal soorten wordt besproken, met uiteraard tekeningen erbij.
  5. De laatste dino’s. De dino’s waren gedurende 136 miljoen jaar de machtigste wezens op aarde. Maar gedurende het krijt (66 miljoen jaar geleden) verdwenen de dino’s plotseling. Daar gaat het in dit hoofdstuk om en er worden verschillende theorieën hierover verteld.
  6. Opgravingen en ontdekkingen. Dit hoofdstuk vertelt niet alleen over het opgraven van botten en fossielen maar ook over de concurrentie tussen “ bottenjagers “ / de plekken waar de meeste botten gevonden zijn / welk gereedschap er nodig is om botten op te graven / en welke bekende onderzoekers er zijn geweest.
  7. Dino’s vandaag. Hier speelt de vraag of de dino’s 100 procent uitgestorven zijn, of dat dieren van nu toch het een en ander van de dino’s ge-erft hebben.

Een veelomvattende hoeveelheid aan onderwerpen en informatie over dino’s dus. Gelukkig wordt het in kleine onderdelen verteld en zijn de pagina’s speels en ruim opgezet. Het is dus voor kinderen niet te overweldigend.

De teksten zijn onderverdeeld in korte stukken met een dik gedrukte titel, zodat de lezer zelf kan kiezen welk stukje hij of zij interessant vind om te lezen. Op alle pagina’s staan tekeningen / illustraties zodat het boek er uitnodigend uit ziet en ook leuk is om door te bladeren en plaatjes te kijken,
Er is veel moeite gedaan om de wereld van de dino’s goed tot leven te laten komen. Bijvoorbeeld door een aantal dino’s op een pagina te zetten op schaal getekend zodat het verschil in grootte erg goed uit komt. Er wordt veel getoond in tekening wat het lezen en begrijpen een stuk makkelijker maakt en waardoor een kind zich een beeld kan vormen van wat er beschreven staat.

Er wordt steeds gewisseld tussen een stuk informatie over dino’s en hun geschiedenis en overzichtspagina. Op deze pagina’s vind je onder andere belangrijke onderzoekers of dino soorten bij elkaar. Van iedere onderzoeker / dino staar er een tekening en een stukje informatie.
Deze stukken zijn ook heel goed los te lezen en / of te bekijken.

Het boek eindigt met wat vragen (en de antwoorden) en natuurlijk met de prachtige dino’s tijdlijn.

Achterflap

Ga mee op missie met agent Arend en kom alles te weten over dino’s

Andreas Arend, geheim agent van speurdersclub Arendsoog, heeft de belangrijke taak gekregen om op expeditie te gaan naar de prehistorie. Hij moet miljoenen jaren terug in de tijd gaan, om de geschiedenis van de dinosaurussen te onderzoeken. Ga met hem mee op pad en ontdek alles over deze oeroude dieren: hoe ze evolueerden, welke soorten er waren, hoe ze uitstierven, waar je fossielen kan vinden en nog veel meer!

Boekgegevens

9789044758375

Titel :De wereld van de dinosaurussen
Auteur :Nick Forshaw
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789044758375

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.