Gelezen: Ozzie Uil wil niet slapen – Debi GioriGelezen

9789044758900

Ozzie Uil wil niet slapen is een heerlijk boek om jonge kinderen voor te lezen voor ze gaan slapen. Vaak gebeurt het dat kleine kinderen niet willen of niet kunnen slapen, dat herkennen ze tijdens het voorlezen over de kleine Ozzie Uil.

Het boek begint met Ozzie Uil die in bed ligt terwijl zijn moeder hem een verhaaltje voorleest. Daarna is het de bedoeling dat Ozzie gaat slapen. Maar Ozzie zegt nee en nogmaals nee, op de illustraties zie je vier keer Ozzie die nee zegt en aan zijn houding is te zien dat hij het meent. De letters woorden steeds dikker om te benadrukken dat hij steeds nadrukkelijker nee zegt.
Ozzie wil nog een verhaaltje en mama Uil vindt dat goed mits hij belooft dan te gaan slapen. Natuurlijk belooft Ozzie dat.

Daarna probeert hij echt wel te gaan slapen maar er klopt van alles niet waardoor dit niet lukt. Zijn kussen ligt niet lekker en het dekbed is te warm. Dus Ozzie kan niet slapen en dan is het ook nog eens donker in zijn kamer. Steeds worden de teksten ondersteund door lieve, sfeervolle illustraties die er precies bij passen. Hier zie je over twee pagina’s een donkere kamer met een kleine ietwat bange uil. Natuurlijk kan hij dan niet slapen.
Een klein nachtlampje en uitleg van zijn moeder helpt wel wat en Ozzie doet en nieuwe poging om te gaan slapen.

Maar dam is hij zijn knuffel kwijt en zonder knuffel kan Ozzie echt niet slapen dus roept hij zijn moeder. De knuffel is snel gevonden en Ozzie doet heel erg zijn best om te gaan slapen maar hoort dan een raar geluid en roept weer om zijn moeder. Zijn moeder heeft een grappige verklaring voor het geluid en tevreden gaat Ozzie weer liggen.
Dan is Ozzie het zat en roept van alles wat hij wil. Zijn moeder blijft lief maar op de illustraties zie je haar toch even zuchten. Wat waarschijnlijk de meeste moeders – hoe geduldig ook – zullen doen.

En als Ozzie nog even met zijn moeder praat komt de aap uit de mouw waarom hij niet kan slapen. Morgen ziet hij opa en oma Uil en daar ziet hij ontzettend naar uit en hij kan niet wachten tot het zover is. Op de illustraties zie je een glunderende Ozzie die denkt aan Opa en oma.
Zijn moeder zegt dat morgen veel sneller komt wanneer hij in slaap valt, en na nog een laatste verhaaltje en een knuffel van zijn moeder valt Ozzie in slaap.

Een leuk geschreven herkenbaar verhaal met vrolijke, lieve en sprekende illustraties. Echt een aanrader,

Achterflap

Ozzie Uil wil niet slapen
Zijn kussen ligt niet lekker, zijn dekbed is te warm….
En wat is dat vreemde geluid?

Misschien helpt het als mama Uil nog een verhaaltje voorleest…
Of misschien weet ze een andere slimme manier om in dromenland te geraken?

Boekgegevens

9789044758900

Titel :Ozzie Uil wil niet slapen
Auteur :Debi Gliori
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789044758900

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.