Recensie – De dans van de tulpen – Ibon MartínRecensie, 3 sterren

9789401612951

Inspecteur Ane Ceresto heeft de leiding gekregen over een nieuwe politie eenheid met agenten die gespecialiseerd zijn in het oplossen van meervoudige misdaden of zaken met grote media aandacht. De eerste zaak van het team brengt hen naar een van de meest pittoreske streken van Baskenland.
Hier is een bizarre moord gepleegd die een groot publiek bereikt heeft doordat de moordenaar de moord live uitgezonden heeft op Facebook. De vermoorde vrouw was vastgebonden op een treinrails met een tulp in haar handen terwijl er een trein aankwam. De machinist kon met geen mogelijkheid meer stoppen en schepte de vrouw. Een gruwelijk detail hierbij was dat de machinist de echtgenoot van de vrouw was.
Er volgen meer moorden die in niets op elkaar lijken behalve dat ze allemaal bizar en schokkend zijn en dat er bij ieder slachtoffer een tulp gevonden wordt. Er is hier duidelijk een koelbloedige en berekenende moordenaar aan het werk.

Ane en haar team staan voor de moeilijke taak om het verband tussen deze zaken te ontdekken en de dader te identificeren en op te pakken. Maar het zit Ane op alle fronten tegen. Ze heeft pittige privéproblemen die haar afleiden en een van haar teamleden ondermijnt constant haar gezag. Daarnaast speelt er van alles binnen de politie eenheid van het dorpje waar ze met haar team naar toe gestuurd is om de eerste moord te onderzoeken en dat bemoeilijkt het onderzoek nog meer. Dat Ane een kort lontje heeft en weinig geduld zorgt ervoor dat ze regelmatig vastloopt en in de problemen komt.
Toch weet ze haar team te leiden en start ze een groot onderzoek maar de moordenaar lijkt ze steeds weer te slim af te zijn.

De dans van de tulpen begint idyllisch wanneer machinist Santi zijn trein bestuurt langs een van de mooiste routes van Baskenland. Hij is een tevreden en gelukkig man. Dan slaat het verhaal heel snel om en zie je als lezer hoe hij weet dat hij niet op tijd kan remmen om de vrouw op het spoor te redden. Zijn verbijstering en schrik zijn heftig maar niets vergeleken bij het moment waarop hij ontdekt dat deze vrouw zijn echtgenote is.
De toon van het boek is hierbij gezet. Gruwelijke moorden die je voorstelling vermogen te boven gaan in een liefelijke en prachtige omgeving. De sfeer van het land en het rustige leven van de bewoners van het land wordt goed overgebracht. Als lezer kon ik het bijna voor me zien.

De manier waarop het verhaal verteld wordt is erg beschrijvend en vertellend en mist daardoor juist iets aan levendigheid. Ook is de auteur regelmatig erg lang van stof en hoewel bijvoorbeeld de omgeving hierdoor erg mooi naar voren komt maakt dit het verhaal erg traag. Er zit al niet veel schot in de zaak omdat de Ane en haar team allerlei sporen volgen. Ook sporen die uiteindelijk weinig of niets met de moorden te maken hebben. Op zich is dit wel heel realistisch maar als lezer wist het me hierdoor in de eerste helft van het boek niet heel erg te boeien.
Wat hierbij ook niet hielp is dat de personages van Ane en haar team heel lang vlak blijven en ze niet echt aanspraken. Pas in de tweede helft van het boek weet je meer over ze en krijgen ze echt persoonlijkheden en wordt ook de interactie tussen hen interessanter.
Het tweede deel is wat mij betreft dan ook een stuk sterker dan het eerste deel. Een meer compacte start van het boek en snellere opbouw van de karakters had het boek een stuk sterker gemaakt.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Niet alleen vanuit Ane en haar team maar ook vanuit de dader. Er zijn in het boek steeds terugblikken die beginnen in 1895 en die in de ik vorm verteld worden. Bij de eerste vertelt een kind van 6 jaar over zijn / haar ellendige leven. In de loop van het boek wordt het kind steeds ouder. Deze terugblikken lezen prettig en hebben iets dat aanspreekt en je interesse opwekt. Het heeft iets persoonlijks en het verdrietige leven dat beschreven wordt weet je te raken. Ook krijg je als lezer zo wat hints en informatie die de politie niet heeft.

Door deze informatie en het feit dat Ane en haar team mogelijke verbanden zien tussen de zaken wordt het verhaal in de tweede helft steeds meer de moeite waard van het lezen. Er komt ook meer spanning in het verhaal wanneer de dader een kat en muis spel speelt met Ane en haar team en wanneer de privé levens van de personages en het onderzoek met elkaar verstrengeld raken.
Zowel in de terugblikken als in het heden is het voor de lezer steeds intrigerender en spannender wat er verder gebeurt. De aanwijzingen volgen elkaar steeds sneller op. Grote maar geloofwaardige onthullingen komen langs en het gevaar en de spanning loopt steeds meer op. Zodat het verhaal eindelijk (en helaas veel te laat) nog maar moeilijk weg te leggen is. Er gebeurt nu heel veel en als lezer weet je steeds meer wat het spannend maakt, maar je hebt nog veel vragen zodat je nieuwsgierig blijft.
Het slot past precies bij wat er allemaal gebeurd is en het verhaal wordt mooi afgerond. Het is een emotioneel, spannend einde vol actie.

Boekgegevens

9789401612951

Titel :De dans van de tulpen
Auteur :Ibon Martín
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :September 2020
ISBN :9789401612951

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.