Recensie: De nachtdienst – Esther Verhoef3 sterren, Recensie

9789044643589

De Nachtdienst is de nieuwe thriller van Esther Verhoef die in juli bij uitgeverij Prometheus verscheen.
Het verhaal gaat over dierenarts Emma en haar 14 jarige dochter die boven de dierenkliniek wonen waar Emma werkt. Dat de dierenkliniek erg afgelegen ligt is een doorn in het oog van de dochter van Emma. Iets dat hun toch al gespannen verhouding geen goed doet. Emma heeft het prima naar haar zin op haar werk, de relatie met haar collega’s is vrij goed, en er lijkt een romance op te bloeien. Dat hun huis wel erg geïsoleerd ligt zit ze niet als een probleem.

Tot ze tijdens een nachtdienst door twee gemaskerde mannen gedwongen wordt om een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. De mannen bedreigen Emma zodat ze achteraf niet naar de politie durft te gaan.
Dit is het begin van een zenuwslopende tijd voor Emma. Het vreet aan haar dat ze iets ingrijpend meegemaakt heeft en er met niemand over kan praten. Het zet ook door een misverstand de relatie met haar dochter extra onder druk.

Ondertussen moet ze proberen gewoon door te leven en te doen alsof er niets aan de hand is maar dat blijkt erg moeilijk te zijn. Haar dochter heeft verkeerde vrienden en komt in de problemen en op haar werk is de spanning te snijden omdat ze niemand meer vertrouwd. De vraag waarom de mannen juist naar deze kliniek kwamen blijft door haar hoofd spelen en wanneer ze op onderzoek uit gaat heeft dat grote gevolgen.

Het verhaal leest gemakkelijk en prettig, en wordt verteld vanuit meerdere perspectieven waaronder dat van Emma en haar dochter. Zo zie je het verhaal vanuit meerdere kanten en weet je als lezer net iets meer. Het is erg goed gedaan hoe de verschillende verhaallijnen met elkaar verweven raken en hoe er (begrijpelijke) misverstanden ontstaan die de situatie gecompliceerder en gevaarlijker maken. Een van de perspectieven is dat van één van de mannen die haar dwongen om de operatie uit te voeten. Wat mij betreft voegde dit niet zoveel toe aan het verhaal.

De spanning die ik bij het lezen van een thriller graag voel kon ik in het boek pas tegen het einde van het boek voelen. Wel was ik nieuwsgierig naar hoe het een en ander in elkaar stak en dat maakte het de moeite om door te lezen.
De relatie tussen moeder en dochter is overtuigend uitgewerkt en als lezer kun je van beide hun reacties en acties begrijpen. Wat er verder in het privéleven van Emma gebeurt blijft wat aan de oppervlakte en lijkt wat stappen te missen.

Wanneer na de tweede helft van het boek de verhaallijnen meer verstrikt raken en er meer gebeurt komt er meer vaart en spanning in het verhaal. Waarna ik al lezende steeds meer geïntrigeerd raakte door wat er gebeurde en door de vraag hoe dit af zou lopen. Met een onverwachte onthulling en gevaarlijke situaties was de spanning nu wel voelbaar.
Het verhaal wordt goed afgewerkt waarbij je als lezer antwoord op al je vragen krijgt.

Boekgegevens

9789044643589

Titel :De nachtdienst
Auteur :Esther Verhoef
Uitgever :Prometheus
Verschenen :juli 2021
ISBN :9789044643589

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.