Gelezen: Drie weduwen – Cate QuinGelezen

9789022590645

In een afgelegen huis waarvan bijna niemand de locatie kent woont Blake Nelson met zijn drie vrouwen. Rachel is de eerste vrouw en Tina en Emily zijn zustervrouwen en alle drie zijn ze met Blake getrouwd. Dat is dan ook het enige dat ze gemeen hebben want hun achtergronden en karakters verschillen heel veel van elkaar.
Ze hebben weinig contact met de buitenwereld omdat die erg negatief reageren op polygamie. Daarnaast zijn ze er van overtuigd dat het einde van de wereld nadert en bereiden ze zich daar op voor.
In de start van het boek wordt Blake dood gevonden, en waarschijnlijk is hij vermoord. De politie start een onderzoek en komt al snel tot de conclusie dat het waarschijnlijk een van de vrouwen is maar wie? En waarom?

Als lezer krijg je het verhaal van alle drie de vrouwen te horen. Afwisselend vertellen ze hoe ze omgaan met de dood van Blake en wat hen bezig houdt. De manier waarop ze dat doen is verschillend en laat je als lezer al het een en ander van hun karakter zien. Geen van hen vertelt alsof ze weten wat er gebeurd is maar dat zegt niet zoveel want ze kunnen immers ook glashard aan het liegen zijn.

In de start krijg je al snel een eerste beeld van Rachel, Tina en Emily en over hun leven met Blake. Er bleek nogal wat onrust tussen de vrouwen te zijn en nu Blake er niet meer is komt dat meer tot uiting. Ook merk je al snel dat er geheimen zijn bij de vrouwen, zowel in hun verleden als in hun relatie met Blake. Als lezer was is nieuwsgierig naar hoe de vork in de steel zat met de moord op Blake en enorm geboeid door de verhalen van de drie vrouwen. Dit bleef gedurende het hele boek zo waardoor ik “Drie weduwen“ met veel plezier gelezen heb.

Het onderzoek van de politie naar de moord op Blake is maar een klein onderdeel van het verhaal. De auteur laat het onderzoek en de aanwijzingen alle kanten op gaan zodat het absoluut niet duidelijk is wie nu de dader kan zijn. Soms wordt er een beetje kunstmatig de verdenking steeds verschoven van de ene vrouw naar de andere. Echt storen doet het niet want de nadruk van het boek ligt op de verhalen van de vrouwen. Over wie ze zijn, waarom ze met Blake getrouwd zijn, hoe ze nu verder gaan zonder Blake. En over de geheimen die ze ontdekken over Blake die hen tot in hun ziel schokken. Ze kunnen niet anders dan uitzoeken wat Blake achter hun rug om aan het doen was.
Daarnaast hebben ze ieder hun eigen duistere geheimen die nu naar boven komen en hun leven totaal veranderen.

Om en om lees de de verhalen en kom je meer te weten over hun verleden en hun huwelijk met Blake. In het heden lees je hoe ze omgaan met de vooroordelen over en zelfs afkeer voor hun polygame huwelijk in de omgeving waar ze wonen.
Er komen steeds meer hints dat er bij alle drie de vrouwen iets speelt dat een motief voor moord zou kunnen zijn. Tegelijkertijd blijkt het (traumatische) verleden van een van de vrouwen te maken te hebben met de zaken van Blake. Iets dat nog een belangrijke rol gaat spelen in het boek en waarover je tergend langzaam meer te weten komt.

De drie weduwen kunnen elkaar niet uitstaan, maar veel meer dan elkaar hebben ze niet dus het is begrijpelijk dat ze toch naar elkaar toetrekken. Samen gaan ze uitzoeken wat Blake voor hen verborg en of er een andere mogelijke dader kan zijn. Het is ongemakkelijk aangezien er veel oud zeer is en ze elkaar niet vertrouwen.
Hun levensverhalen, gecombineerd met de zoektocht naar de dader en naar de verborgen geheimen van Blake, is prachtig en diepgaand uitgewerkt. Iedere vrouw heeft wel iets dat je aandacht vast weet te houden.
Het is mooi om te lezen hoe de vrouwen veranderen en groeien in de loop van het boek. Maat ook hoe de dynamiek tussen hen verandert nu Blake er niet meer is. Heel aarzelend en met veel argwaan ten opzichte van elkaar lijken ze toch iets naar elkaar toe te groeien.
Dat levert een prachtig verhaal op dat meer weg heeft van een goede roman met wat spanning dan van een thriller. Voor een thriller miste ik toch wat vaart in het verhaal maar vooral ook spanning. Wel bleef ik nieuwsgierig naar de toedracht van de moord, zeker omdat er een aantal hints gegeven werden.

In de loop van het boek staat er veel aanwijzingen die in het laatste deel steeds meer als puzzelstukjes aan elkaar schuiven. Als lezer krijg je steeds meer vermoedens over wat de geheimen zijn en over de mogelijke dader. Toch weet je nog niet genoeg om de puzzel op te lossen. Wat er naar boven komt is heftig en schokkend en dwingt de vrouwen om de confrontatie met hun verleden aan te gaan.

Het einde heeft veel vaart en zeker de spanning die ik in de rest van het boek miste. De ontknoping was anders dan ik verwachte maar klopte wel met wat kleine hints in het boek.

Achterflap

Tegen de wensen van zijn familie en de regels van de mormoonse kerk in, trouwt Blake Nelson met drie vrouwen. Samen trekken ze zich terug in een geïsoleerde boerderij kilometers van de bewoonde wereld. Hier zal niemand ze storen. Totdat Blake vermoord wordt en er maar drie verdachten zijn:

  1. Rachel. Blakes eerste vrouw. Beleeft, intelligent, hardwerkend en met een gruwelijk geheim.
  2. Emily. Blakes tweede vrouw. Jong, lief, naïef en een pathologische leugenaar.
  3. Tina. Blakes derde vrouw. Stoer, sexy, dapper met beelden op haar telefoon die niemand ooit mag zien.

Het is duidelijk: een van Blakes vrouwen is een moordenaar. En de twee anderen zijn mogelijk in levensgevaar. Wie vertrouw jij?

Boekgegevens

9789022590645

Titel :Drie weduwen
Auteur :Cate Quinn
Uitgever :Boekerij
Verschenen :September 2020
ISBN :9789022590645

1 antwoord
  1. Elly
    Elly zegt:

    Bedankt voor deze recensie……het gegeven doet me denken aan Anton Heyboer met zijn vrouwen…toch wel een apart gegeven om dit in een boek te verwerken. Ik ben wel benieuwd.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.